Στα ΗΕ το ντοκιμαντέρ του SigmaLive "Ελπίδας Κύματα"

Πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Απριλίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα» των Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Πάμπου Χαραλάμπους και Γιώργου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Sigmalive , για την προσφυγική κρίση και τις διάφορες πτυχές της, όπως καταγράφονται από τις μαρτυρίες των προσφύγων που κατέκλυσαν το νησί της Λέσβου και τις μαρτυρίες των εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν

βοήθεια. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα – Κανείς δεν βάζει τα παιδιά τους σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη στεριά» εστιάζεται στο φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και στις συνέπειές της, ιδίως για τους ανθρώπους και τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Γυρισμένο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αποτελεί υπόδειγμα ανάδειξης της συμβολής των εθελοντών και τοπικών κοινωνιών και του τιτάνιου έργου που επιτελούν στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και παροχή άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών στους πρόσφυγες που αφικνούνται καθημερινά κινδυνεύοντας την ζωή τους, θύματα ασυνείδητων παράνομων διακινητών, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ( IOM ) κ. Ashraf El Nour, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ( UNHCR ) κ. Christine Matthews , ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος/παραγωγός του ντοκιμαντέρ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής George Andreopoulos από το John Jay College .

Εκ μέρους της Κυπριακής Αντιπροσωπείας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Μενέλαος Μενελάου, ο οποίος ανέφερε ότι η ιδέα διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης προέκυψε από την αντίληψη της ανάγκης να ακουστεί η ανθρώπινη ιστορία αυτού που αποκαλούμε διεθνή ανθρωπιστική προσφυγική κρίση, δίνοντας τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτού του φαινομένου: τους μετανάστες, τους εθελοντές, τους κατοίκους των χωρών υποδοχής και διέλευσης. Μερικές φορές, είπε, είτε εδώ στα Ηνωμένα Έθνη ή αλλού, έχουμε την τάση να μιλάμε γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Ο κ. Μενελάου συνεχάρη τον κ. Κωνσταντίνου για την εκμετάλλευση της εμπειρίας του ως δημοσιογράφου και της τεχνικής του κατάρτισης για να δώσει ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων αυτών, τονίζοντας ότι το παράδειγμα του κ. Κωνσταντίνου είναι μια υπενθύμιση για το πόσα οφείλουμε στους εθελοντές, για την εξαιρετική δουλειά τους σε μια πραγματικότητα στην οποία αξίες όπως η προσωπική θυσία για το κοινό καλό της ανθρωπότητας, έχουν περιθωριοποιηθεί και μερικές φορές απαξιωθεί. Τόνισε τον ρόλο της Κύπρου, σε πολλές περιπτώσεις, ως χώρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παρούσα κατάσταση, πρόσθεσε, πάντα η Κύπρος έχει προσφέρει στέγη και προστασία σε ανθρώπους διωκόμενους λόγω πολέμου, συγκρούσεων και διακρίσεων. Υπογράμμισε δε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα γενεσιουργά αίτια των προβλημάτων ώστε να επιλυθεί αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η επικείμενη Ανθρωπιστική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης τον προσεχή Μάιο και η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τους Πρόσφυγες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για ανάληψη κοινής ευθύνης και συλλογικής δράσης.

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Πρέσβης Νάνσυ-Ναυσικά Βράϊλα στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης και στον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Κοινωνία των Πολιτών και ο τοπικός πληθυσμός στην αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη μιας συνολικής και παγκόσμιας απάντησης στα αίτια και τις ρίζες της προσφυγικής κρίσης. Το ντοκιμαντέρ, πρόσθεσε, αντανακλά την αγωνία, τον φόβο και την ελπίδα των μεταναστών και προσφύγων που έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο στο Αιγαίο, αλλά και την κινητοποίηση και ευπρέπεια των καθημερινών ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων πολιτών, που έχουν δείξει στα υπερφορτωμένα νησιά πρώτης γραμμής του Αιγαίου και οι οποίοι συμβάλλουν πάρα πολύ για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έφτασαν κατά χιλιάδες. Η αντιμετώπιση της κρίσης, είπε, έγινε μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, ήδη αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά και για την Ευρώπη.

Ο Εκπρόσωπος του IOM κ. El Nour σημείωσε ότι το 2015 η Ευρώπη έχει γίνει κύριος προορισμός ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, κυρίως από εμπόλεμες χώρες με την πλειοψηφία αυτών να είναι ευάλωτες ομάδες όπως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Η μετανάστευση στη Μεσόγειο δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, είπε, αλλά αυτό που είναι καινούργιο τώρα είναι η αδυναμία να αντιμετωπιστούν τα αίτια που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Στην ομιλία της η κα Christine Matthews από το UNHCR , μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η συριακή σύγκρουση είναι ο κύριος λόγος που επέφερε την προσφυγική κρίση και είναι ανέφικτο μια χώρα από μόνη της να αντεπεξέλθει αυτή την πρόκληση. Πολλοί και τεράστιοι είναι οι κίνδυνοι για να επιβιώσουν οι πρόσφυγες σ’ αυτήν την διαδρομή θανάτου που επέλεξαν για να αποφύγουν τις πολεμικές συρράξεις ενώ τα διάφορα δίκτυα των λαθρεμπόρων και διακινητών επωφελούνται από αυτούς και παράλληλα παραμένουν ατιμώρητοι.

Πρόκειται για μια συγκινητική εμπειρία, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ Πρέσβης Βράιλας αναφερόμενος στο περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους με όνειρα, ανθρώπους που πονούν, ανθρώπους που κινδυνεύουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν και με ένα οργανωμένο διεθνές δίκτυο λαθρεμπόρων και εμπορίας ανθρώπων. Ανεκτίμητης αξίας είναι η γενναιοδωρία των εθελοντών, της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου σ’ αυτήν την παγκόσμια κρίση. Πολλά μπορούμε να μάθουμε από τις μαρτυρίες που προσφέρει αυτό το ντοκιμαντέρ, είπε, και πρώτα από τις φωνές ανθρώπων από διαφορετικά μέρη, τη Συρία, το Ιράκ, και το Αφγανιστάν αλλά και την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ πράγμα που δείχνει ότι τόσο η κρίση, όσο και η απαιτούμενη αντίδραση είναι παγκόσμια.

Λαμβάνοντας τον λόγο τελευταίος ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τόνισε ότι στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται οι προσωπικές του εμπειρίες που βίωσε ως εθελοντής στη Λέσβο και καταγράφονται μαρτυρίες των προσφύγων που καταλήγουν εκεί. Είναι ένα οδοιπορικό στο νησί της ελπίδας, του πόνου, της χαράς και της λύπης. Από τη μια βλέπεις στο πρόσωπο του πρόσφυγα την απόγνωση, τη θλίψη, την αγωνία, το κρύο και την πείνα και από την άλλη είναι η χαρά για την άφιξη τους σε ένα ασφαλές μέρος, με την ελπίδα και την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον. Η μετάδοση του στο τηλεοπτικό κανάλι Sigma , σημείωσε, έκανε πολλούς ανθρώπους να αντιληφθούν το πρόβλημα και τις ανθρωπιστικές του διαστάσεις και ευχαρίστησε που του δόθηκε η ευκαιρία να φέρει τη φωνή των προσφύγων στα Ηνωμένα Έθνη.

Κλείνοντας, ο καθηγητής κ. Ανδρεόπουλος ως συντονιστής, τόνισε ότι ένα από τα μηνύματα που εξάγονται είναι ότι όσα μέτρα και πολιτικές συμφωνηθούν στα χαρτιά από τη διεθνή κοινότητα, δεν θα έχουν ουσιαστική επίπτωση στους ανθρώπους αυτούς αν δεν δοθούν μόνιμες πολιτικές λύσεις στις χώρες από τις οποίες έφυγαν και δημιουργηθούν εκεί συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

*Φωτογραφίες από τα γυρίσματα του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Πάμπος Χαραλάμπους

Keywords
Τυχαία Θέματα