Στα ύψη τα παράπονα για παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) αναμένει ότι θα εκτιναχθεί η υποβολή παραπόνων για παραβιάσεις κοινωνικών δικαιωμάτων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ), του αρμοδίου Σώματος που επιτηρεί τη συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Το 2016 υποβλήθηκαν συνολικά 20 παράπονα στην ΕΕΚΔ, που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνόλου, ανέφερε την Παρασκευή ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ΣτΕ.
Μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα πλαίσια του συνεδρίου «Κοινωνικά δικαιώματα στη σημερινή Ευρώπη: Ο ρόλος των εγχώριων και Ευρωπαϊκών δικαστηρίων», που διοργανώνεται στη Λευκωσία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ.
Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, είναι μια συνθήκη του 1961 που αναθεωρήθηκε το 1996 και εγγυάται θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα σε σχέση με την εργασία, τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και ευημερία. Το 1995 εισήχθηκε ένα Πρόσθετο Πρωτόκολλο, δίνοντας τη δυνατότητα εξέτασης συλλογικών παραπόνων που υποβάλλονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και διεθνώς αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).
Μόνο 15 από τα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ έχουν αποδεχθεί τη διαδικασία συλλογικών παραπόνων, αν και ο Χάρτης Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θεωρείται το «Κοινωνικό Σύνταγμα της Ευρώπης», έχει επικυρωθεί από 43 κράτη μέλη. Η Κύπρος επικύρωσε την αναθεωρημένη Συνθήκη το 2000, ενώ έχει περισσότερα από 20 χρόνια που αποδέχτηκε τη διαδικασία συλλογικών παραπόνων, τον Αύγουστο του 1996.
«Το 2016 υποβλήθηκαν περισσότερες από 20 υποθέσεις» ενώπιον της ΕΕΚΔ, είπε ο κ. Γιακουμόπουλος, για να προσθέσει ότι αυτό είναι «άνευ προηγουμένου». Πρόσθεσε ότι από την απαρχή του συστήματος, υπάρχουν 120 υποθέσεις, οι 20 εκ των οποίων υποβλήθηκαν το 2016. «Προβλέπουμε μια έκρηξη στην εξέταση υποθέσεων που αφορούν κοινωνικά δικαιώματα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιακουμόπουλος διευκρίνισε ότι η διαδικασία, της οποίας η Κύπρος δεν έχει κάνει ακόμη χρήση, παρέχει σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και διεθνείς ΜΚΟ το δικαίωμα να υποβάλλουν συλλογικά παράπονα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Αυτά τα παράπονα έχουν σχέση με τα δικαιώματα των μελών που εκπροσωπούν, όπως είναι οι εργοδοτούμενοι ή οι εργοδότες, πρόσθεσε.
Μόνο η Νορβηγία και η Φινλανδία επέκτειναν το δικαίωμα αυτό και σε εγχώριες ΜΚΟ, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Γιακουμόπουλος, κάτι τέτοιο δεν στάθηκε εμπόδιο στην υποβολή παραπόνων. Οι τοπικές ΜΚΟ στα άλλα κράτη μέλη, «πάντα βρίσκουν τρόπο, μέσω των διεθνών εταίρων τους, να φέρουν τις υποθέσεις τους ενώπιον της ΕΕΚΔ», πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι η διαδικασία συλλογικών παραπόνων έχει γίνει αποδεκτή μόνο από 15 κράτη μέλη, «είναι όντως πρόβλημα», είπε ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημείωσε, παράλληλα, ότι ένας από τους στόχους της «Διαδκασίας του Τορίνου» – μιας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ – είναι η αποδοχή της διαδικασίας αυτής εκ μέρους όλων των κρατών μελών του ΣτΕ ή έστω εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Ερωτηθείς αν η διαδικασία θα μπορούσε να τύχει ενδεχομένως εκμετάλλευσης και από ΜΚΟ με «αποκλίνοντα συμφέροντα», όπως ομάδες προσανατολισμένες στον λαϊκισμό, είπε ότι «είναι απολύτως πιθανό», πρόσθεσε, όμως, ότι επαφίεται στην ΕΕΚΔ να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει υπόθεση.
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων ή κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και έντιμη δικαστική εξουσία.
«Είναι ευτύχημα για την Κύπρο να έχει μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και έντιμη δικαστική εξουσία, η οποία είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα του λαού», είπε.
Συμπλήρωσε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που αποδίδει σημασία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα».
Η Κύπρος είναι μια χώρα που σέβεται το κράτος δικαίου και έχει μια ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία, που δεν επηρεάζεται από την Εκτελεστική ή τη Νομοθετική Εξουσία, κατέληξε ο κ. Νικολάτος.
Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι «το ίδιο σημαντικά με τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα και το ίδιο σημαντικά με τα πολιτιστικά δικαιώματα», ανέφερε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΣτΕ Gabriella Battaini-Dragoni.
Στη δική της παρέμβαση κατά τη διάσκεψη Τύπου, ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δικαιωμάτων. «Αυτή η αλληλεξάρτηση όλων των δικαιωμάτων, είναι ουσιώδης», πρόσθεσε.
Μιλώντας για το θέμα του συνεδρίου, η Αναπληρώτρια Γ.Γ. είπε ότι η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης από την Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, αναφορικά με τη σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα.
Η απόλαυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί πάντοτε ένα θεμελιώδες ζήτημα, ιδιαίτερα σε καιρούς λιτότητας, είπε η κ. Battaini-Dragoni και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησής σας εδώ και όλων των δημοσίων Αρχών στην Κύπρο και αυτό το μήνυμα μεταφέρουμε και στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Το πρωινό μέρος του συνεδρίου απασχόλησε ο ρόλος των διεθνών δικαστηρίων, όπως το ΕΔΑΔ και το Δικαστήριο της ΕΕ, στην προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το απόγευμα της Παρασκευής, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον ρόλο των εγχώριων δικαστηρίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ- «Η νήσος Παναγιά είναι δική μας – Κατοχικός ο ελληνικός Στρατός» λένε οι Τούρκοι και «ζεσταίνουν» τις πολεμικές μηχανές – Ώρα μηδέν για ελληνοτουρκικό επεισόδιο
- Επιταγή 50.000.000 δολαρίων σε τράπεζα των Ιωαννίνων!
- «Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Γούσης
- Η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ και τα υπόλοιπα ζευγάρια του Europa League
- Αυτός είναι ο χειρότερος σκιέρ του κόσμου (video)
- Η νεαρή που απέκτησε τρία παιδιά σε 11 μήνες
- The Voice: Η Βίκυ Χατζηβασιλείου και τα σίριαλ του ΑΝΤ1 απέκλεισαν τους μισούς διαγωνιζόμενους από τον τελικό!
- «Μπρούσκο»: Έξαλλος ο Νεκτάριος βλέποντας τη Δήμητρα να ερωτοτροπεί με τον Πάτροκλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Αυτός είναι ο χειρότερος σκιέρ του κόσμου (video)
- Υπέρταση: Μάθε για την απειλή! Συμβουλές για καλύτερη ζωή
- Πάει Βέλγιο για τους "16" ο ΑΠΟΕΛ!
- Απολαύστε την Καθαρή Δευτέρα και γλιτώστε θερμίδες
- ΑΠΟΕΛ: Στις 5 Απριλίου με ΑΕΛ!
- Ελλάδα: Πήγαν τράπεζα με πλαστή επιταγή 50 εκατ. δολαρίων
- Ανοιχτά όλο και περισσότερα ξενοδοχεία το χειμώνα στην Κύπρο
- Η δραματική πρόκριση της Άντερλεχτ επί της Ζενίτ! (βίντεο)
- Συνολικά 26 γκολ!
- ΠτΔ: Ανθεκτική η κυπριακή επιχειρηματικότητα

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Εκτός ελέγχου η παγίδευση πουλιών τον χειμώνα στην Κύπρο
- Σεμινάρια ενδυνάμωσης κυπρ. επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων
- Συναντήθηκε με την Κάτι Πίρι ο Ακιντζί
- Νέα νομοθεσία για κάπνισμα – Πού θα επιτρέπεται στο καζίνο
- 1050 μαγικά χαρτάκια!
- Ελλάδα: Πήγαν τράπεζα με πλαστή επιταγή 50 εκατ. δολαρίων
- Βασικός από τα 16 του!!!
- Έγινε το δικό του!
- Συνολικά 26 γκολ!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διαμαρτυρία οδηγών ταξί έξω από τα γραφεία της ΝΔ
- Tα γερμανικά του Τσίπρα στον Μητσοτάκη
- «Πόρτα» Παπαδόπουλου στον Αστέρα
- Εταιρεία της Google κατηγορεί την Uber για κλοπή εμπιστευτικών σχεδίων
- Γιατί το Χάρβαρντ επιβραβεύει τη Rihanna
- Enterprise Greece: Επιχειρηματικές συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον κλάδο τροφίμων και αναψυκτικών
- Μήνυση για κλοπή εμπορικών μυστικών και τεχνολογίας κατέθεσε η Google κατά της Uber
- Ντομπρόβσκις: Η Λισαβόνα μπορεί να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος την άνοιξη