Σταγόνες Ομήρου: ἰητρὸς γὰρ ἀνὴρ πολλῶν ἀντάξιος ἄλλων

Ανάγνωση από τον Λάζαρο Μαύρο της «Σταγόνας Ομήρου» 29/12/20 στην Πρώτη Εκπομπή με τίτλο «Κύπρονδε» της δασκάλας Ελένης Σιούφτα. 

Tον έναν εκ των δύο στρατιωτικών γιατρών του Αχαϊκού στρατεύματος, τον γιο του Ασκληπιού τον Μαχάονα, τραυματίζει  με βέλος στον ώμο, ο σύγκλινος της Ωραίας Ελένης ο Πάρις. Φοβισμένοι ήταν οι Αχαιοί μένεα πνείοντες (Λ 508), πνέοντας μένεα μήπως στη μάχη υπερισχύσουν οι Τρώες φονεύοντάς τον γιατρό τους. Βλέποντάς τον ο Ιδομενέας δίνει οδηγίες στον Νέστορα να μεταφέρει τάχιστα  με το άρμα τον τραυματισμένο γιατρό στα καράβια.

ἰητρὸς γὰρ ἀνὴρ πολλῶν

ἀντάξιος ἄλλων (Λ 514) , πολλών αντάξιος άλλων
ανθρώπων είν᾽ ο ιατρός, θα πει στον βασιλιά της Πύλου κι εκείνος δεν θα διαφωνήσει.

Τα άλογα, ιδρωμένα, φτάνουν στην σκηνή του ιδιοκτήτη τους όπου η αιχμάλωτη Εκαμήδη, την οποία είχαν φέρει οι Αχαιοί από την κατακτημένη Τένεδο, ετοιμάζει στον Μαχάονα και τον Νέστορα κρόμμυον (Λ630), κρεμμύδι, μέλι, κριθάρι σε σκόνη και τον κυκεώνα ο οποίος ήταν ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί, τριμμένο κατσικίσιο τυρί και κριθάλευρο.

Η αξία της ζωής του γιατρού είναι πολυτιμότερη από πολλές άλλες γιατί ο γιατρός μπορεί να σώσει άλλων ανθρώπων τις ζωές.Είναι  γι’ αυτό τον λόγο που πανικοβάλλονται οι Αχαιοί και παρόλο που το τραύμα από το βέλος δεν θα απειλήσει καθόλου την ζωή του τον απομακρύνουν άμεσα από τον πόλεμο και τον αφήνουν στα χέρια της Εκαμήδης για να τον περιποιηθεί.

Ακόμα ένας τραυματισμένος Αχαιός, ο Ευρύπυλος, ζητάει ιατρική βοήθεια από τον Πάτροκλο, ο οποίος γνωρίζει από ιατρική, παρόλο που δεν θεωρείται γιατρός.

«Αλλά στο πλοίον φέρε με να σώσεις την ζωήν μου,
τ᾽ ακόντι βγάλε απ᾽ το μερί, νίψε το μαύρον αίμα
με χλιό νερό, και χρίσε το με τα γλυκά βοτάνια,
που από τον δικαιότατον στο γένος των Κενταύρων,
τον Χείρονα έμαθ᾽ ο Αχιλλεύς κι εδίδαξε και σένα·
ότι απ᾽ τους δυο μας ιατρούς, λαβώθηκε ο Μαχάων,
κι εις τες σκηνές μας κείτεται, κι έχει και αυτός ανάγκην
από εξαίσιον ιατρόν, και ο άλλος με τους Τρώας
κτυπιέται, ο Ποδαλείριος, ακλόνητος στην μάχην».(Λ828-36)

Ο Ποδαλείριος ήταν ο αδελφός του Μαχάονα και ήταν κι εκείνος γιατρός. Και οι δύο όμως δεν απείχαν από την μάχη.

Το ομηρικό ἰητρὸς γὰρ ἀνὴρ πολλῶν ἀντάξιος ἄλλων (Λ 514), τεκμηριώνεται με τον καλύτερο τρόπο εδώ και ένα χρόνο, από τότε που έχει εκδηλωθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι επαγγελματίες υγείας, ανά το παγκόσμιο, δίνουν μεγάλο αγώνα, καθημερινά  για να σώσουν  ζωές γι’ αυτό και είναι οι πρώτοι στους οποίους δίνεται το δικαίωμα εάν θέλουν να εμβολιαστούν .

Γιατί πάνω σε εκείνους τους λίγους στηρίζεται η υγεία ολόκληρου του πληθυσμού.

Δίκαια τους ονομάζουν ήρωες της πρώτης γραμμής γιατί όχι μόνο κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον θανατηφόρο ιό αλλά αναγκάζονται να μένουν μακρυά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ένα συγκινητικό, ολίγων δευτερολέπτων, βίντεο, μεταδίδεται αυτές στις μέρες στους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Παρουσιάζει έναν γιατρό ο οποίος κάνει διάλειμμα από την εργασία του στο νοσοκομείο και επικοινωνεί τηλεφωνικώς πρώτα  με την σύζυγό και μετά με την ηλικιωμένη  μητέρα του, στην οποία απολογείται προφανώς γιατί δεν μπορεί να την επισκεφτεί. Αυτή του απαντά: «Πόσες ζωές έσωσες σήμερα γιε μου;»

Κάποιος πολύ σοφά είπε πως ο πολιτισμός  δεν ξεκινά από τη στιγμή που ο άνθρωπος αρχίζει να φτιάχνει έργα τέχνης αλλά από την στιγμή που ξεκινά να  φροντίζει τον άλλο άνθρωπο.

Κι αυτό τον πολιτισμό ανέδειξαν  και στην Κύπρο μας οι δικοί μας ήρωες της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα