Σταθερή η θέση της Αθήνας

Δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί για παράλληλη διαδικασία με δύο τραπέζια
Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και με την παραμονή έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη στο νησί, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντησή του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Τη θέση ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται ούτε την πρόταση του

Μουσταφά Ακιντζί για παράλληλη διαπραγμάτευση σε δύο τραπέζια, αλλά ούτε και λύση του Κυπριακού που να μη διασφαλίζει την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, άκουσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά τις επαφές που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η Αθήνα εμμένει επίσης πως, για να εμπλακεί σε μία συζήτηση με στόχο την κατάργηση των εγγυήσεων, θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει το εδαφικό και τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα, καθώς και ότι στη σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πιέσεις εκεί που πρέπει
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ, μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική, ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση, κατά την οποία έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και τονίστηκε η ανάγκη για εξεύρεση λειτουργικής και εφαρμόσιμης λύσης, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και με διασφαλισμένη την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας την καθιστά αναξιόπιστη όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει στο πλαίσιο ενδεχόμενης λύσης, γι’ αυτό και η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και να μην επιτρέπει καμιά παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο μετά τη λύση», προστίθεται περαιτέρω.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση και έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη. «Έγινε, επίσης, ξεκάθαρο ότι σε διεθνή διάσκεψη μπορούμε να πάμε μόνο όταν τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού θα έχουν συμφωνηθεί», σημείωσε το ΔΗΚΟ.

Οι κύριοι Τσίπρας και Παπαδόπουλος συμφώνησαν, ακόμη, ότι οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πρέπει να κατευθύνονται προς την Τουρκία, η οποία ευθύνεται για την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και το αδιέξοδο του Μον Πελεράν.

Από πλευράς του Προέδρου του ΔΗΚΟ εκφράστηκε ευγνωμοσύνη για τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει βασισμένη σε αρχές, όπως αυτή για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Πολύ ενθαρρυντικό
Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προέβη σε δηλώσεις, λέγοντας πως σε αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλους τους Ε/κ να ακούμε τις ξεκάθαρες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μας βοηθούν να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή.

Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ στηρίζουν και υιοθετούν πλήρως την ξεκάθαρη θέση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την παραμονή των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων. «Επομένως, όσοι καλοπροαίρετα θέλουν να μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό, καλά θα κάνουν να αποταθούν και να απευθυνθούν στην Τουρκία, τη χώρα που κατέχει παράνομα τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χώρα που με τη δική της αδιαλλαξία έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο», υπέδειξε. Όσο η Τουρκία δεν αλλάζει στάση, είπε, θα είμαστε πάρα πολύ μακριά από μια λύση.

Δεν υπαναχωρεί
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Καμμένος τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και με την παραμονή έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη στο νησί.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από αυτές τις προϋποθέσεις», ανέφερε ο κ. Καμμένος, στέλνοντας μήνυμα προς τους «εραστές του σχεδίου Ανάν» ότι οι «οι θέσεις, που εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τυγχάνουν της απολύτου στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού». Οι θέσεις της Αθήνας είναι θέσεις εθνικής αξιοπρέπειας, που θωρακίζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Η επιθετική ρητορική ενώπιον της Μέρκελ
Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Έθιξε, δε, το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Αιγαίο, καθώς και για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα