ΣτΕ: Η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Δεν αποτελεί επιλογή για την Τουρκία η μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με την Κύπρο, λέει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muižnieks, ζητώντας πλήρη εφαρμογή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας των επαφών του στο νησί, ο κ. Muižnieks έκανε λόγο για «βήμα εκ μέρους της Τουρκίας» αναφορικά με το άνοιγμα περιοχών για εκσκαφές εκ μέρους της

Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε εξάλλου ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να εντείνουν τις προσπάθειες για επανεγκατάσταση προσφύγων από χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

Όσα χρήματα και αν πληρώσει η ΕΕ, η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να συγκρατήσει τους ανθρώπους αυτούς, ανέφερε ο κ. Muižnieks.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στον σχετικά μικρό αριθμό προσφύγων που φτάνουν στο νησί, ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ενώ ζήτησε από τις κυπριακές Αρχές να κάνουν περισσότερα προς την κατεύθυνσης της ενσωμάτωσης, της παροχής καθεστώτος πρόσφυγα και της επανένωσης των οικογενειών.

Ο Επίτροπος είχε εξάλλου την Παρασκευή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με τον Υπουργό να τον διαβεβαιώνει ότι το σύστημα λειτουργεί σχετικά καλά, μετά από κάποια αρχικά προβλήματα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Muižnieks είπε εξάλλου ότι οι αριθμοί των αιτητών ασύλου που φτάνουν στο νησί δεν είναι μεγάλοι, με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο να εντοπίζεται στα μέτρα για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών. «Οι άνθρωποι αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τους αποδοθεί κάποιο καθεστώς και ακόμη περισσότερο για να λάβουν την υπηκοότητα», είπε.

Οι πρόνοιες για παροχή υπηρεσιών, εκμάθηση της γλώσσας και μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι περιορισμένες, παρατήρησε, ενώ ζήτησε από τις κυπριακές Αρχές να επενδύσουν στον τομέα της ενσωμάτωσης, ενόψει και της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα. Όπως είπε, «είναι μια καλή επένδυση, θα αποδώσει».

Σημείωσε εξάλλου, ότι αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος δίνει καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, περισσότερο από το καθεστώς πρόσφυγα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερα δικαιώματα αναφορικά με την επανένωση των οικογενειών, είπε.

Ο Επίτροπος Muižnieks ανέφερε επίσης ότι ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου είναι απομονωμένο και μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Δεν είναι κακή εγκατάσταση», η τοποθεσία της όμως δεν διευκολύνει την ενσωμάτωση, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το κέντρο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κονδύλια της ΕΕ, τα οποία «είναι καλά όταν λειτουργούν συμπληρωματικά για πολιτικές, δεν πρέπει όμως να αντικαθιστούν τις πολιτικές».

Ο αξιωματούχος του ΣτΕ κατά την πενθήμερη παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές, όπως η καταβολή εγγύησης ή ο κατ` οίκον περιορισμός. «Όταν ρώτησα τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση γιατί δεν προωθούν αυτές τις εναλλακτικές», είπε.

Σε ερώτηση για την απόδοση της Κυβέρνησης στη διενέργεια ελέγχων συμβατότητας των οικονομικών της πολιτικών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Muižnieks είπε ότι «τα πηγαίνει σχετικά καλά».

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είπε ότι συζήτησαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι «υπήρξε καθυστέρηση, όμως πλέον το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί καλύτερα».

Ο Επίτροπος προέτρεψε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα κριτήρια για το ΕΕΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση για τον κόσμο.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στους πιο ευάλωτους, ο Επίτροπος είπε ότι δοκιμάστηκαν σκληρότερα οι μονογονεϊκές οικογένειες, κυρίως όσες αποτελούνται από μητέρες ή μετανάστες με παιδιά, καθώς και μεσήλικες που είναι είτε άνεργοι, είτε έχουν υποθήκες.

Σε μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Επίτροπος είχε αναφέρει ότι ο χειρισμός του προσφυγικού από τις ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε «απλώς καταστροφικός», ενώ νωρίτερα είχε ζητήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είπε ότι με το να διευκολύνεται η πρόσβαση των προσφύγων στην Ευρώπη, θα σταματήσουν οι χαοτικές αφίξεις και οι διαμαρτυρίες στα σύνορα, αλλά και η ανέγερση φραχτών.

Σύμφωνα με τον κ. Muižnieks «είναι αναγκαία η αύξηση των επανεγκαταστάσεων από περιοχές γύρω από τη Συρία», όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. «Γιατί να μην προχωρήσουμε με την επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού από αυτές τις περιοχές;» διερωτήθηκε, λέγοντας ότι η επιλογή αυτή θα έλυνε μεσοβραχυπρόθεσμα το πρόβλημα.

Αναφορικά με το Δουβλίνο, ο Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι «το σύστημα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει», καθώς σε πολλές χώρες δεν γίνονται δεκτές οι επιστροφές μεταναστών. Το σύστημα δεν λειτουργεί και δημιουργεί αφόρητη πίεση σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είπε.

Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει αλληλεγγύη στη βάση κανόνων στις χώρες της Ευρώπης, αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις.

«Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ»

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο της Ευρώπης επανέλαβε την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ σε αριθμό υποθέσεων από την Κύπρο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το μήνυμα του προς την Άγκυρα, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η μη εκτέλεση των αποφάσεων δεν αποτελεί επιλογή, αν μια χώρα θέλει να παραμείνει μέλος με πλήρη δικαιώματα.

Δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα, στο οποίο οι χώρες επιλέγουν ποιες αποφάσεις θα εκτελέσουν, αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει, είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος σε κάποια από τα θέματα στους επόμενους μήνες ή χρόνια, εφόσον επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Muižnieks παρατήρησε ότι υπήρξε κάποια κινητικότητα στο θέμα των αγνοουμένων, με την Τουρκία να επιτρέπει το άνοιγμα 30 περιοχών σε «στρατιωτικές ζώνες» για τη διενέργεια εκσκαφών.

Ο Επίτροπος χαιρέτησε την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα βήμα εκ μέρους της Τουρκίας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός και να υλοποιήσει πλήρως αυτές τις αποφάσεις», ενώ εξέφρασε την ευχή αυτό να συμβεί στο πλαίσιο της λύσης.

Εξάλλου, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανησυχία του για μια σειρά από εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς για τις προφυλακίσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet - το τελευταίο συμβάν από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών - ο Επίτροπος είπε ότι το θέμα ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ και αρκετό καιρό.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα να επισκεφτεί στο σύντομο μέλλον την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα