Στεφάνου: Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στη κοινωνική αναλγησία

Σε χαιρετισμό προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Προσφοράς «Κώστας Παρτασίδης - Βάσος Παπαδόπουλος».

Αυτούσια η ομιλία του:

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση απονομής του Βραβείου προσφοράς «Κώστας Παρτασίδης - Βάσος Παπαδόπουλος». Το Βραβείο αποτελεί πλέον θεσμό

με κύρος και αναγνώριση για την πόλη της Λεμεσού και όχι μόνο. Στα 9 χρόνια της ύπαρξης του με το βραβείο έχουν τιμηθεί προσωπικότητες και φορείς που άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν τη σφραγίδα τους.

Γι’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού η οποία με το βραβείο που απονέμει αποδίδει τιμή, αναγνωρίζει και προβάλλει την προσφορά και το έργο των τιμώμενων προσώπων.

Το βραβείο που έχει θεσπίσει το ΑΚΕΛ Λεμεσού έλκει το κύρος του από δύο μεγάλες, εμβληματικές προσωπικότητες που με τη δράση και την προσφορά τους ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια της Λεμεσού. Τον Κώστα Παρτασίδη και τον Βάσο Παπαδόπουλο. Ο Κώστας Παρτασίδης και ο Βάσος Παπαδόπουλος υπήρξαν αφοσιωμένοι λαϊκοί αγωνιστές που άφησαν το αποτύπωμά τους στην κυπριακή κοινωνία αναπτύσσοντας δράση με επίκεντρο τη Λεμεσό την οποία υπηρέτησαν με συνέπεια και απεριόριστη αγάπη για πολλά χρόνια. Η προσφορά τους βεβαίως ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Λεμεσού και αναγνωρίζεται ευρύτερα.

Φέτος, το βραβείο απονέμεται σε δύο οργανισμούς που ξεχωρίζουν για την κοινωνική τους προσφορά. Την «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης» και το παράρτημα Λεμεσού της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Κοινός παρονομαστής και για τις δύο οργανώσεις η αγάπη για τη Λεμεσό, μα πάνω από όλα για τον συνάνθρωπό μας. Τους τιμούμε για τη δράση και το έργο τους, αλλά πρωτίστως τους τιμούμε για τους στόχους και την αποστολή τους.

Η «Κίτρινη Γραμμή Βοήθειας και Αλληλεγγύης» αγκάλιασε τους συνανθρώπους μας σε δύσκολες συνθήκες, όταν η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων δεν ήταν απλά και μόνο στήριξη, αλλά οξυγόνο για μια μεγάλη ομάδα συνανθρώπων μας.

Πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία της μέσα στις πρωτοφανείς αντιξοότητες της πανδημίας, ενώνοντας δυνάμεις με το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΑΚΥ).

Με τις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που ανέπτυξε συνέβαλε στην άμβλυνση των συνεπειών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Με τη δράση και τη συνεισφορά της κάλυψε στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήγηκαν περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της δράσης της «Κίτρινης Γραμμής» δεν εκφράζονται μόνο στον αριθμό των χιλιάδων πακέτων στήριξης που ετοιμάζει και παραδίδει. Εκφράζεται και με τις ανθρωπιστικές της πρωτοβουλίες. Σε μια περίοδο που οι κήρυκες του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προσπαθούν να ξεχωρίσουν, να δαιμονοποιήσουν και να στοχοποιήσουν κόσμο, η «Κίτρινη Γραμμή» με το παράδειγμα της δράσης της επιλέγει να τον ενώσει. Πρωτοβουλίες όπως αυτό της «ενσωμάτωσης μέσω σπορ», που έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες νέους πρόσφυγες να προπονούνται στις ακαδημίες της ΑΕΛ, είναι ένα σωστό χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας που διέπει τον οργανισμό.

Για τη συνολικότερη και πάνω από όλα γεμάτη ανθρωπισμό και αλληλεγγύη δράση αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές που αφειδώλευτα προσφέρουν για τον συνάνθρωπό τους. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια στον εμπνευστή και δημιουργό της «Κίτρινης Γραμμής» Ανδρέα Σοφοκλέους καθώς και στον Κώστα Βήχα ο οποίος παραμένει συνεπής, σταθερός και πάντα ταπεινός στην υπηρεσία της στήριξης των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού), καταγράφει από το 1984 μια αξιοζήλευτη παρουσία με συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις στη Λεμεσό, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Μέσα από τις δράσεις της συνέβαλε στην ανάπτυξη της φωτογραφικής τέχνης. Τα πολυάριθμα μαθήματα, οι διαλέξεις, τα σεμινάρια και οι διαγωνισμοί αποτελούν το πεδίο δημιουργίας για εκατοντάδες λάτρεις της φωτογραφίας.

Το αποτύπωμά της σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα της πόλης, αλλά και στις δράσεις ανάδειξης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και της επαρχίας της Λεμεσού, είναι ευδιάκριτο. Παράλληλα, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου αναπτύσσει μια αξιοσημείωτη πολιτιστική, περιβαλλοντική και φιλανθρωπική δράση προς όφελος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας. Η Εταιρεία με τη δραστηριότητά της κάνει την τέχνη της φωτογραφίας πιο προσιτή και πιο προσβάσιμη σε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες γνώσεις και δημιουργικής δραστηριότητας.

Συγχαίρω θερμά όλα τα στελέχη και τα μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Λεμεσού) για την προσφορά τους στην ανάπτυξη της φωτογραφικής τέχνης, καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, αφού η φωτογραφική τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Για την ανάπτυξη, την πολύπτυχη και πολυσχιδή δράση της ΦΕΚ οφειλόμενη αλλά και επιβαλλόμενη είναι η τιμή προς τον πρώην πρόεδρό της, αείμνηστο Μάριο Ιωαννίδη του οποίου η παρουσία αποδείχθηκε καταλυτική στο άνοιγμα νέων οριζόντων στη δράση της Εταιρείας. Τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη είχαμε τη χαρά να τιμήσουμε ως ΑΚΕΛ το 2019, όταν συμμετείχε και διακρίθηκε στον πρώτο δικοινοτικό διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήσαμε ως κόμμα.

Για άλλη μια φορά εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στους τιμώμενους. Τους ευχόμαστε να έχουν δύναμη, έμπνευση και υγεία για να συνεχίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω το εξαιρετικό τους έργο.

Η εθελοντική προσφορά και δη η προσφορά που χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, δημιουργεί πάντα μια επιπρόσθετη αξία για την τοπική κοινωνία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Ήταν και εξακολουθεί να είναι το αντίδοτο στην παρασιτική λογική του ατομικισμού και του εγωισμού, που δυστυχώς έχει καταντήσει καρκίνωμα στις μέρες μας.

Εύχομαι το παράδειγμά σας να βρει και άλλους μιμητές. Πρωτίστως βέβαια εύχομαι και ευελπιστώ πως η νέα κυβέρνηση θα βάλει ένα τέλος στην κοινωνική αναλγησία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη λογική της υποκατάστασης του κατ’ εξοχήν ρόλου του κράτους από τις μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις. Η ουσιαστική στήριξη και θαλπωρή πρέπει να έχει ως αρωγό πρώτα απ’ όλα το κράτος το οποίο πρέπει να εφαρμόζει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες πολιτικές πρόνοιας και όχι να καλύπτει τις αδυναμίες του κάτω από την ανιδιοτελή και πλούσια δράση των ΜΚΟ.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν κατέβαινα από το βήμα χωρίς να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Βραβείου Μίμη Σοφοκλέους και όλα τα μέλη της για τις επιλογές τους που είναι πάντοτε εύστοχες, πετυχημένες και καλά τεκμηριωμένες.

Αγαπητοί φίλοι της Επιτροπής εκφράζω τα συγχαρητήριά μου και για τις φετινές σας πετυχημένες επιλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στεφάνου, Ευελπιστώ,stefanou, evelpisto