Στεφάνου: Λείπουν ψηφίδες στην απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου

Λείπουν κάποιες ψηφίδες από το όλο σκηνικό σε σχέση με τις νομικές προεκτάσεις των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με το σκηνικό, για αυτό και αποφασίστηκε να γίνει μια νέα σύσκεψη με την παρουσία του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης για να δούμε έτσι την ολοκληρωμένη εικόνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου,

μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το εν λόγω θέμα.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για το σκηνικό, τις προεκτάσεις και τις επιπτώσεις από την απόφαση που έχει λάβει το Διοικητικό Δικαστήριο και το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Σημείωσε ακόμη πως «εμείς έχουμε καταγράψει τους σχεδιασμούς και τις σκέψεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θα τα συζητήσουμε και στο κόμμα και ανάλογα θα ακούσετε τις δικές μας προσεγγίσεις».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα συναινέσει σε ενδεχόμενη τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν είναι ορθό να τοποθετηθούν όταν δεν έχουν μπροστά τους ολοκληρωμένη εικόνα. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει την γενική αρχή ότι με το Σύνταγμα θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός και δεν θα πρέπει να είναι η εύκολη καταφυγή για επίλυση προβλημάτων.

Είπε πως «θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση συνολικά όπως θα την έχουμε όταν θα είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας στη σύσκεψη» και επεσήμανε «εμείς θα μελετήσουμε, θα αξιολογήσουμε και τις σκέψεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θέτει θέμα Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν συσχετίζει το ένα με το άλλο θέμα. Πρόσθεσε πως την παραίτηση ή την παύση του κ. Γεωργιάδη το ΑΚΕΛ την είχε ζητήσει σε σχέση με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και ποτέ δεν έθεσε ζήτημα να παυθεί ή να παραιτηθεί ο κ. Γεωργιάδης για να προχωρήσει η σύσκεψη αναφορικά με το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις επιπτώσεις δημοσιονομικά από μια άμεση άρση των περικοπών στο δημόσιο, ο κ. Στεφάνου είπε πως θα πρέπει όλοι να είναι ψύχραιμοι, να αποφύγουν τον πανικό και τις τοποθετήσεις που μπορεί να δημιουργούν πανικό στην κοινωνία.

Είπε πως αυτό το θέμα είναι πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης και οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτουν τις δικές τους τις απόψεις.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν νιώθουν την ανάγκη να συγκαλούν συσκέψεις και να ακούνε τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων όπως σε ό,τι αφορά την ιδέα που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναφορικά με την υιοθέτηση κοινοβουλευτικού συστήματος σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Αυτή είναι μια πρόταση που έγινε και πιο παλιά, έχει συζητηθεί, έχει απορριφθεί. Εμείς σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις με φόντο την προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πρώτα από όλα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον με ενημέρωση, να μην πω με διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, για να μετρήσουμε και τις συνέπειες και τις προεκτάσεις αυτών των ενεργειών, σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή η πρόταση δεν είναι όπως λέχθηκε χθες από τον διαπραγματευτή ότι είναι στο πλαίσιο Γκουτέρες. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρόταση την συγκεκριμένη στιγμή στέλνει και τα ορθά μηνύματα προς τον διεθνή παράγοντα. Εμείς θα προτιμούσαμε να μείνουμε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς έτσι όπως υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες για να καταστεί δυνατό, αν ανταποκριθεί η άλλη πλευρά, το να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα