Στέφθηκε η νέα βάσιλισσα των Μαoρί (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νέα βασίλισσα στέφθηκε ως η όγδοη μονάρχης των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία καθώς ο πατέρας της, ο βασιλιάς Tuheitia Pōtatau Te Wherowhero VII, κηδεύτηκε. H είκοσι επτάχρονη Ngā Wai hono i te pō επιλέχθηκε ως Kuini από ένα συμβούλιο ιθαγενών αρχηγών Μαορί της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια μιας περίτεχνης τελετής στο Βόρειο Νησί της χώρας.

Είναι μόνο η δεύτερη βασίλισσα των Μαορί, με την

πρώτη να είναι η γιαγιά της, Te Arikinui Dame Te Atairangikaahu.

Ο Ngā Wai hono i te pō είναι το μικρότερο παιδί του βασιλιά Tuheitia, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 69 ετών.

Καθισμένη σε έναν σκαλιστό ξύλινο θρόνο, η νέα βασίλισσα ανακοινώθηκε σε μια συγκέντρωση στο Tûrangawaewae Marae, που είναι η έδρα του κινήματος των βασιλιάδων Kiingitanga ή Μαορί.

Κάθισε μπροστά στο φέρετρο του πατέρα της, φορώντας στεφάνι και μανδύα καθώς τελούνταν προσευχές και ψαλμωδίες πριν από την ταφή του.

Στη συνέχεια, ένας στολίσκος πολεμικών κανό μετέφερε τον βασιλιά - ο οποίος παρέμεινε εκεί για έξι ημέρες πριν από την ταφή του - στον τελευταίο τόπο ανάπαυσής του στο όρος Ταουπίρι, ιερό για τους Μαορί.

Ο βασιλιάς ανάρρωνε από εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο όταν πέθανε, λίγες μόνο μέρες μετά τον εορτασμό της 18ης επετείου από τη στέψη του.

«Η χώρα μας θα είναι σε πένθος», δήλωσε ο Κρις Χίπκινς, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας, λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά. «Ήταν ένας φανταστικός βασιλιάς με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, αλλά και ένας πολύ καλός άνθρωπος… με πραγματική εστίαση στο να φέρει κοντά τους Νεοζηλανδούς».

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Christoper Luxon επαίνεσε τον βασιλιά Tuheitia ως ηγέτη «του οποίου η δέσμευση στους Μαορί και σε όλους τους Νεοζηλανδούς έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα».

Ωστόσο, ο κ. Luxon – του οποίου οι πολιτικές έχουν κατηγορηθεί από ορισμένους ιθαγενείς Νεοζηλανδούς ως αντι-Μαορί – βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Νότια Κορέα και δεν έχει παραστεί στην κηδεία.

Πέρυσι χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη Νέα Ζηλανδία συγκεντρώθηκαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις πολιτικές που ενίσχυαν τα δικαιώματα των ιθαγενών, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για το κλείσιμο της Αρχής Υγείας των Μαορί,

Η επίσημη περίοδος πένθους του βασιλιά Tuheitia επεκτάθηκε από τις συνηθισμένες τρεις ημέρες σε επτά ημέρες, προκειμένου να φιλοξενήσει τις τεράστιες αντιπροσωπείες που ήρθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον βασιλιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στέφθηκε, Μαόρι ΒΙΝΤΕΟ,stefthike, maori vinteo