Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει Κογκρέσο για F-35 Ελλάδας και F-16 Τουρκίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει το Κογκρέσο απόψε για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αναφέρουν πηγές της Άμπεριν Ζαμάν και της τουρκικής δεξαμενής σκέψης Al-Monitor.

Οι πηγές αναφέρουν ότι απόψε η Τουρκία θα δει το αίτημά της για αγορά F-16 να υποβάλλεται στο Κογκρέσο κι έτσι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους και θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν απόψε, δήλωσαν στο Al-Monitor καλά πληροφορημένες

πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα έγγραφα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει με τη σειρά του επίσημα το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για την επικείμενη πώληση περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 Stealth στην Ελλάδα και 40 νέων F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η κοινοποίηση θα μπορούσε να γίνει ήδη από σήμερα.

Η επικύρωση από την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας νωρίς την Παρασκευή με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία κατέθεσε το αίτημά της να αγοράσει 40 νέα F-16 και τα κιτ έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αφού εκδιώχθηκε από την κοινοπραξία που κατασκευάζει το πρόγραμμα F-35 νέας γενιάς. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ -με τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό της συμμαχίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες- αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μετά τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων το 2020, λόγω της αγοράς του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε δημοσίως την πώληση πέρυσι, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση εν μέσω αντιδράσεων από ορισμένους νομοθέτες που απείλησαν να μπλοκάρουν την πώληση, επικαλούμενοι αυτό που περιέγραψαν ως τουρκική επιθετικότητα προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, ιδίως την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα