ΣΤΕΚ: Δυσάρεστη εξέλιξη η κόκκινη κατηγοριοποίηση της Κύπρου από το ECDC

Η νέα κατηγοριοποίηση της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ΕCDC) στην κόκκινη κατηγορία αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη και ένα ακόμη πλήγμα για την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία της Κύπρου , σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

( ΣΤΕΚ) Χρυσαίμιλη Ψηλογένη.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Ψηλογένη ανέφερε πως ήταν μια σχετικά αναμενόμενη εξέλιξη  λόγω και της επιδημιολογικής εικόνας η οποία χειροτέρευε μέρα με την μέρα , προσθέτοντας πως θα  πρέπει να αποτελέσει πρώτιστο μέλημα μας η διατήρηση μιας καλής επιδημιολογικής εικόνας για την χώρα μας, καθώς οτιδήποτε άλλο θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό και συνεπακόλουθα στην οικονομία της χώρας μας.

Τα πολλά test που κάναμε ως χώρα αλλά και το μεγάλο ποσοστό των μη εμβολιασμένων στο κλάδο μας , σίγουρα είπε, δημιούργησαν ένα αρνητικό πρόσημο στην όλη κατάσταση.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το μέτρο τη μη παραχώρησης δωρεάν τεστ από την 1η Αυγούστου ίσως να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των test  καθώς αυτά θα γίνονται λογικά πιο στοχευμένα . Για τους ανεμβολίαστους στον κλάδο  σημείωσε πως θα πρέπει το Κράτος να εξετάσει το θέμα πολύ σοβαρά. Ενδεικτικά σημείωσε , πως θα πρέπει να συμμορφωθούν οι συμπολίτες μας, όσον αφορά την σημαντικότητα του εμβολιασμού,  καθώς είναι, όπως είπε, το μόνο όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας εναντίον του ιού.  Θεωρούμε είπε η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, ότι τα  κίνητρα στους ανεμβολίαστους αναμένεται να  επηρεάσουν  την απόφαση τους στο να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με τις προσδοκίες του ΣΤΕΚ για την υπόλοιπη τουριστική περίοδο  η κ. Ψηλογένη   τόνισε πως αυτές έχουν μειωθεί κατά το ελάχιστο.

Από ότι διαφαίνεται είπε, “ θα τελειώσουμε την σαιζόν, χωρίς μεγάλες εισροές τουριστών ούτε από τις βασικές μας αγορές, ούτε από τις συμπληρωματικές”. Ακόμη συνέχισε και εάν έχουμε μια θετική εξέλιξη το επόμενο διάστημα αυτό δεν θα αλλάξει τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.

Είπε ακόμη πως η ψυχολογία των πολιτών παγκόσμια θέλει να ταξιδέψει , προσθέτοντας πως όσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, οι αποφάσεις είτε έχουν παρθεί , είτε αυτή την στιγμή έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους εκεί που μπορούν  και δυστυχώς σημείωσε, η Κύπρος με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας δεν θα βρίσκεται στο χάρτη των επιλογών τους.

Αυτό είπε, “ από μόνο του μας υποχρεώνει να ενσκήψουμε, αυτή την στιγμή στον τομέα του τουρισμού όσο ποτέ άλλοτε, και να δούμε πως θωρακίζουμε τον τουριστικό κλάδο και τον τουρισμό ευρύτερα”. Eκτίμησε δε, πως τα σχέδια απασχόλησης πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να αποτραπεί το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να οδηγηθούν στην ανεργία.

Η κ. Ψηλογένη τόνισε πως διανύουμε το δεύτερο χρόνο που η τουριστική βιομηχανία παραμένει κλειστή , και οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα και κυρίως προβλήματα βιωσιμότητας τα οποία πηγάζουν με τα πάγια έξοδα τους που τρέχουν.

Eπεσήμανε πως αυτό που προέχει είναι πως να περισώσουμε τις επιχειρήσεις στον κλάδο και πως μπορεί να διατηρήσουμε την ζήτηση του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα , ώστε να παραμείνουμε και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και ως τουριστικός προορισμός και τον επόμενο χρόνο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα