Στενεύουν τα περιθώρια για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται και πάλι η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου για το μέλλον της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής Eurogroup στις 9 Μαϊου.

Επικαλούμενο πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup.

Θα χρειαστεί, υποστηρίζει, περισσότερος χρόνος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται και για να συμφωνηθούν τα βήματα, που πρέπει να κάνει η Αθήνα

σε περίπτωση που βγει εκτός δημοσιονομικών στόχων. Οι «Θεσμοί» δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν το Eurogroup της Δευτέρας θα «κλείσει» τη διαπραγμάτευση ή αν θα παραπέμψουν τις αποφάσεις για τις 24 Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ.ευρώ, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Επιπλέον, είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις. Η Αθήνα προτείνει αντ’ αυτού τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Η υπόθεση των πρόσθετων μέτρων είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κόστος, ακόμα και αν δεν χρειασθεί να εφαρμοσθούν το 2018. H ελληνική κυβέρνηση καλείται να επωμισθεί πολιτικό κόστος και το βάρος πολλαπλών παρενεργειών στην οικονομία και την κοινωνία για εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, τα οποία, τελικά, μπορεί να μην εφαρμοσθούν. Διαρκείς συσκέψεις αναμένεται να έχει και σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με το οικονομικό επιτελείο.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και ν’ αυξήσει την υποστήριξη, που έχει, ήδη, εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τονίσει ότι αυτή τη στιγμή η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά». Εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα