Στη διάθεση των ασθενών δέκα σύγχρονα ακτινογραφικά συστήματα

Δέκα σύγχρονα κινητά ακτινογραφικά ψηφιακά συστήματα αγόρασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Το κόστος των δέκα ακτινογραφικών συστημάτων ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ υπάρχει προοπτική για αγορά άλλων δέκα μηχανημάτων.

Η επένδυση του ΟΚΥπΥ παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τα μηχανήματα αυτά, με τα οποία επανδρώθηκαν όλα τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού, επιτρέπουν την άμεση διακίνηση και εξέταση της διαγνωστικής εικόνας των ασθενών

από τους ιατρικούς λειτουργούς από όπου και εάν βρίσκονται.

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Κυριάκος Γεωργίου, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί τρία μηχανήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ένα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, δύο στο Γ.Ν Λάρνακας, ένα στο Νοσοκομείο Πάφου και ένα στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, σημαντικό πλεονέκτημα των νέων ψηφιακών συστημάτων αποτελεί το γεγονός ότι επιτρέπουν την άμεση διακίνηση και εξέταση της διαγνωστικής εικόνας των ασθενών από τους ιατρικούς λειτουργούς απ’ όπου κι εάν βρίσκονται με παροχή ενέργειας από τις εσωτερικές μπαταρίες του συστήματος.

Οι μπαταρίες αυτές, όπως εξήγησε, μπορούν να προωθήσουν το σύστημα μέχρι 20 χιλιόμετρα ή να διενεργήσουν 250 ακτινογραφίες χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση. Είπε πως η μετακίνηση των συστημάτων γίνεται με μέγιστη ευκολία ενώ η κατασκευή του επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα για ασφάλεια και ευκολία διακίνησης με την πτυσσόμενη κολόνα που κατεβαίνει κάτω από το ύψος των ματιών του χειριστή.

Κατά την παρουσίαση του νέου εξοπλισμού, στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ, Δρ Πρόδρομος Καπλάνης, αφού ανέλυσε τις δυνατότητες του νέου εξοπλισμού τόνισε ότι παρόλο που τα ψηφιακά ακτινογραφικά συστήματα αποτελούν ένα ακόμη χρήσιμο και σπουδαίο εργαλείο, για την άμεση διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών, η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται μόνο όταν είναι αναγκαία η ακτινογράφηση και μόνον όταν δεν είναι πρακτικό και ασφαλισμένο να μεταφερθεί ο ασθενής στο Ακτινολογικό Τμήμα.

Όπως είπε ακόμη, πριν την παραλαβή των συστημάτων απαιτήθηκε η πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων αποδοχής και η διαδικασία βελτιστοποίησης των κλινικών πρωτοκόλλων από λειτουργούς του Κλάδου Ιατρικής Φυσικής.

Τα νέα συστήματα επιτρέπουν την αρχειοθέτηση των εξετάσεων στο Σύστημα PACS (Σύστημα Απεικόνισης, Διακίνησης και Αρχειοθέτησης Εικόνων, δηλαδή ακτινογραφιών, μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, υπερηχογραφημάτων), το οποίο ανέπτυξε το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ, και το οποίο βραβεύτηκε με Silver Award στα Cyprus Healthcare Business Awards 2021 στην κατηγορία Ποιότητα Υπηρεσιών.

Αυτό επιτρέπει στους Φυσικούς Ιατρικής τη συνεχή μελέτη και αξιολόγηση της διαγνωστικής εικόνας, αλλά και της δόσης ακτινοβολίας που δέχονται οι ασθενείς, στοχεύοντας στη βελτίωση της διαγνωστικής εικόνας με ταυτόχρονη μείωση της ακτινολογικής δόσης, πράγμα αρκετά δύσκολο, αλλά εφικτό.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που τα νέα μηχανήματα παρέχουν μία ιατρική εικόνα υψηλής διαγνωστικής αξίας και σημασίας, εντούτοις, ο ασθενής λαμβάνει κατά 30-50% μειωμένη δόση ακτινοβολίας σε σχέση με προηγούμενη τεχνολογία.

Επίσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή και ορθότερη αξιοποίησή τους, οι λειτουργοί του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής σε συνεργασία με τους Τεχνολόγους - Ακτινολόγους, δημιούργησαν διαφορετικά πρωτόκολλα εξέτασης ανάλογα όχι μόνο με τις κλινικές ανάγκες, αλλά και ανάλογα με το σωματότυπο και την ηλικία του εξεταζόμενου. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα εξέτασης στο σύστημα που παραδόθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ακτινολογική δόση με την οποία εξετάζονται νεογνά και μικρά παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Υγείας: Έκκληση προς τους πολίτες για εμβολιασμό
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στη διάθεση των ασθενών δέκα σύγχρονα ακτινογραφικά συστήματα,