Στη Λιβύη ο «μυστικός» στρατός του Ερντογάν εναντίον του Χαφτάρ

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να αποστέλλει ομάδες παραστρατιωτικών οργανώσεων και τζιχαντιστών στη Λιβύη προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης. Μαχητές της ταξιαρχίας του Sultan Μudrad (δύναμη Τουρκμένων), δηλώνουν πρόθυμοι να υποστηρίξουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης εναντίον των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Δυνάμεις, επίσης, που συνδέονται με τις ισλαμικές Ταξιαρχίες

Suqour al-Sham, έχουν ήδη αποδεχθεί σχέδιο της Λιβύης και μεταβίβασαν μερικές από τις δυνάμεις τους στην Τουρκία. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Faylaq al-Sham θα αναλάβει ηγετικό ρόλο επειδή συνεργάστηκε με τις δυνάμεις της Τρίπολης στο παρελθόν. Ανάμεσα στις ομάδες που θα μεταβούν θα είναι και η περιβόητη παραστρατιωτική ομάδα SADAΤ, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως προσωπικός στρατός του Ερντογάν.

Ισλαμική εσχατολογία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, στο Διεθνές Ισλαμικό Κογκρέσο ASSAM, ο Αντνάν Τανριβέρντι, Σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν και ιδρυτής της SADAT, δήλωσε ότι «μόνο ο Αλλάχ ξέρει πότε θα έρθει ο Μαχτί (είναι ένας εσχατολογικός λυτρωτής του Ισλάμ που, σύμφωνα με ορισμένες ισλαμικές παραδόσεις, θα εμφανιστεί και θα κυβερνάει για πέντε, επτά, εννέα ή δεκαεννέα χρόνια πριν από την Ημέρα της Κρίσης) αλλά θα πρέπει να προετοιμάσουμε το μέλλον». Το ίδιο δημοσιεύματα της Yeni Gazetesi αναφέρει πως ομάδες της Sadat θα αποσταλούν στην Λιβύη προς ενίσχυση των μαχητών που βρίσκονται εκεί.

Ο ίδιος ο Τανριβέρντι δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό στρατό ειδικών επιχειρήσεων, όπως η Blackwater της Αμερικής ή ο Wagner της Ρωσίας, για να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει ξένα στρατεύματα υποστηρίζοντας την ιδέα του Ερντογάν να ιδρύσει μισθοφορική εταιρεία που λειτουργεί στο εξωτερικό.



Φωτογραφία του Τανριβέρντι με αξιωματικούς του Libyan Armed Forces

Η ιστορία της SADAT

Η «εταιρεία» SADAT ιδρύθηκε το 2012 και έχει ως ιδιοκτήτη έναν εκ των ανώτερων συμβούλων του Ερντογάν, τον Αντνάν Τανριβέρντι. Μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν έφερε τον Τανριβέρντι στο γραφείο του ως επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο, την ίδια ώρα που πολλοί Ισλαμιστές που απολύθηκαν από τον στρατό και βρήκαν καταφύγιο στη SADAT, για να επανενταχθούν στη συνέχεια στον στρατό. Η SADAT έχει αναλάβει σιγά–σιγά τον ρόλο της προσωπικής πολιτοφυλακής του Ερντογάν και εξελίσσεται σε ανάλογο σώμα, όπως ήταν η θρησκευτική πολιτοφυλακή του Ιράν, με όνομα Φρουροί της Επανάστασης.

Ουσιαστικά, η εταιρεία είναι ένας παραστρατιωτικός βραχίονας, ο οποίος ήρθε στην επιφάνεια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία της 15 Ιουλίου 2016. Σε ανάλυσή του επί του θέματος, ο Αμερικάνος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν εκείνο το βράδυ μέλη της SADAT να πυροβολούν προς τα πλήθη. Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποψιάζονται μάλιστα ότι οι σκοπευτές της SADAT ευθύνονται για ορισμένους νεκρούς στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Παράλληλα ο κ. Necati Yılmaz, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2016 να δώσει εξηγήσεις για τον υποτιθέμενο ρόλο της SADAT στην εκπαίδευση ισλαμιστών κρατουμένων στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) και τις ισχυρές στενές σχέσεις της τουρκικής MΙT και της SADAT .

Στην ιστοσελίδα της SADAT υπάρχει και το σήμα της εταιρείας, όπου σε χάρτη η Κύπρος και η Τουρκία είναι με κόκκινο χρώμα, ενώ η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και ο Κόλπος με πράσινο χρώμα.

Η ομολογία του Λίβυου Ναύαρχου

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Σημερινή» (20/12/2019) του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, Ναύαρχου Φαράγκ ελ Μαχντάουι, μέχρι στιγμής οι Τούρκοι «έχουν στείλει και δυνάμεις του ISIS και οπλισμό, αλλά η δική μας εμπειρία και τα δικά μας οπλικά συστήματα δεν τους αφήνουν μεγάλο περιθώριο να δράσουν. Τους πολεμάμε αποτελεσματικά». Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουφτή της Λιβύης, Σιέικς Σαντίκ αλ Γκαριανί, με τις οποίες «ευλογείται» το μνημόνιο με την Τουρκία για την ΑΟΖ, αλλά και την προτροπή του να γίνει αποδεκτή τυχόν στρατιωτική υποστήριξη, ο κος Μαχντάουι απαντά ότι σε περίπτωση επικράτησης, τόσο ο Μουφτής όσο και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα αντικατασταθούν, προκειμένου να επέλθει η ειρήνη και η κανονικότητα.

Η αποστολή στρατευμάτων

Στη Λιβύη, αυτή την στιγμή η Τουρκία, διαθέτει τεθωρακισμένα Kirpi II 4x4 που έστειλε με το σημαίας Μολδαβίας πλοίο Giurgiulesti από το λιμάνι της Σαμψούντας στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επίσης και οχήματα Vuran για την κάλυψη των αναγκών του πιστού στην κυβέρνηση Σάραζ στρατού. Παράλληλα, η Τουρκία, περίπου την ίδια περίοδο, έστειλε στο στρατό της κυβέρνησης Σάραζ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες. Η ανάπτυξη των πρώτων αυτών μονάδων έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 2 εβδομάδες, δηλαδή αρχές του 2020, και ως στόχο τους θα έχουν την εκπαίδευση των Λίβυων της κυβέρνησης Σάραζ, χωρίς ωστόσο η αποστολή τους προς το παρόν να λαμβάνει μάχιμο χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα