Στη νέα Βουλή η μπάλα

Οι αρχηγοί αποφάσισαν να μην ασχοληθούν στο παρόν στάδιο με τις αναπομπές

Το Ανώτατο όρισε ακρόαση για τις 16 αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 10 και 12 Μαΐου

ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ξανά συνολικά 18 νομοθετήματα

Η σπουδή με την οποία, όπως διεφάνη, προχώρησε η Βουλή στην ψήφιση νομοθετημάτων κατά την τελευταία συνεδρία πριν από τη διάλυσή της, έφερε τα πάνω κάτω. Χθες συνεκλήθη εκτάκτως σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων για λήψη αποφάσεων επί αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας,

ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε δύο συνεδρίες για να εξετάσει 16 αναφορές του Προέδρου σε ισάριθμα νομοθετήματα, τα οποία ψηφίσθηκαν στην τελευταία Ολομέλεια.

Η ακρόαση των 16 αναφορών του Προέδρου ορίσθηκε για τις 10 και 12 του Μάη, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος. Οι οκτώ πρώτες αναφορές ορίστηκαν για οδηγίες στις 10 Μαΐου και οι άλλες οκτώ στις 12 Μαΐου. Οι ακροάσεις θα γίνουν ενώπιον της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου.

Οι δύο αναπομπές

Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, εξάλλου, αποφάσισε χθες να μην ασχοληθεί η διαλυθείσα ήδη Βουλή με τις δυο αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αποφασίσθηκε να το κάμει η νέα Βουλή, που θα εκλεγεί στις 22 Μαΐου.

Οι αναπομπές του Προέδρου αφορούν στον νόμο για αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών στα κοινωνικά ταμεία και στον νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η απόλυση υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της απουσίας του από την εργασία του και για περίοδο τριών μηνών μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.

Ενημερώθηκε γραπτώς ο Πρόεδρος

Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών έκαμε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε πως η άποψη που επικράτησε ήταν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το Σύνταγμα για έκτακτη σύγκληση.

«Όλες οι πλευρές που παρέστησαν στη σύσκεψη», είπε ο κ. Ομήρου, «έκριναν ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να ληφθεί πρόνοια ώστε να θεωρηθεί ότι η προθεσμία των 15 ημερών μέσα στην οποία η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει για να τοποθετηθεί επί των αναπομπών θα ανασταλεί για να συναντήσει τη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε, επίσης, ότι ο ίδιος θα απέστελλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα του κοινοποιούσε την απόφαση της Βουλής.

Το ΚΥΠΕ εξασφάλισε και δημοσίευσε χθες την επιστολή και, όπως έγραψε, σ’ αυτήν ο κ. Ομήρου υπενθυμίζει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στις 28 Απριλίου 2006, ότι εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι για σύγκληση της Βουλής, τότε αναστέλλεται η περίοδος των 15 ημερών μέχρι τη συγκρότηση της νέας Βουλής.

«Υπό το φως όλων των πιο πάνω, θα επιθυμούσα συναφώς όπως έχω τη διαβεβαίωσή σας ότι θα γίνει σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο το Σύνταγμα θεσμικά δίδει το δικαίωμα αναπομπής νόμου, η πιο πάνω ερμηνεία που υιοθετήθηκε από τη Σύσκεψη Αρχηγών και αντικατοπτρίζει την ευρύτερη θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου.

Τι είπαν τα κόμματα

Δηλώσεις έγιναν, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, από αρκετά κόμματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι δεν συντρέχουν λόγοι με βάση το άρθρο 68 για να συγκληθεί η ολομέλεια, ενώ απηύθυνε και έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη βιαστεί να πάρει αποφάσεις αλλά να αφήσει στη νέα Βουλή την εξέταση των αναπομπών του.

«Υπάρχει», είπε, «προηγούμενη ερμηνεία, που σε τέτοιες περιπτώσεις παρατείνει τις προθεσμίες που έχει και η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι αυτό θα ισχύσει και σε αυτήν την περίπτωση για να δοθεί η δυνατότητα στη νέα Βουλή να το εξετάσει».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως θα πρέπει να ανασταλεί ο χρόνος που υπολογίζεται για εξέταση των αναπομπών μέχρις ότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Βουλή, η οποία θα πρέπει να εξετάσει τις δύο αναπομπές.

Υπέρ της μη έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας τάχθηκε και το Κίνημα Αλληλεγγύη Πολιτών.

«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει συζήτηση πριν από τις εκλογές αλλά στην πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής, αμέσως μετά τις εκλογές. Εκεί νομίζω μπορεί να δοθεί και χρόνος διαβουλεύσεων, ώστε το πνεύμα και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων να περάσει ανεξάρτητα από νομικίστικες προσεγγίσεις», δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος ο Δημήτρης Συλλούρης.

Με την απόφαση διαφώνησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκτακτης συνεδρίας της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής και της Ολομέλειας, για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τις καθυστερημένες οφειλές στα κοινωνικά ταμεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ούτε τα κόμματα ούτε όμως και η Κυβέρνηση, όπως φαίνεται, δέχονται την εισήγησή μας».

Να σημειωθεί ότι τα κόμματα επέκριναν εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αναπομπές αλλά και τις αναφορές νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας.

Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταχωρίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο 16 αναφορές για ισάριθμα νομοθετήματα, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας ή ασυμβατότητας με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιων εκ των διατάξεών τους.

Οι αναφορές αφορούν:

Τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμο του 2016, τον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο του 2016, τον περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2016, τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμο του 2016, τον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, και τον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα