Στη Βηρυτό η Γαλλίδα ΥΠΕΞ για αποτροπή κλιμάκωσης κρίσης Χεζμπολάχ-Ισραήλ

Η αποτροπή μιας κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στη Βηρυτό σήμερα, επομένη της επίσκεψής της στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στην Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου προκειμένου να υποστηρίξει την παλαιστινιακή σύμμαχό της, και το Ισραήλ ανταποδίδει εξαπολύοντας βομβαρδισμούς.

Η βία, που

περιορίζεται προς το παρόν στις μεθοριακές ζώνες, έχει προκαλέσει περισσότερους από 130 θανάτους μεταξύ των οποίων σχεδόν 100 μαχητών της Χεζμπολάχ, και τουλάχιστον 11 από ισραηλινής πλευράς. Όμως, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί απέκτησαν πρόσφατα μεγαλύτερη ένταση και βάθος, παρατηρούν Γάλλοι διπλωμάτες, που φοβούνται πως μια κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή έκρηξη.

Χθες, Κυριακή, στο Τελ Αβίβ, η Κατρίν Κολονά υπογράμμισε πως η Γαλλία διαβίβασε μηνύματα "στους μεν και στους δε πως οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν". "Και αν υπάρξει έκρηξη (...) κανείς δεν θα κερδίσει", αρχής γενομένης από τον Λίβανο που έχει βυθιστεί σε πολιτικό χάος και οικονομικό μαρασμό, υπογράμμισε.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας ,Έλι Κοέν, δήλωσε πως το Ισραήλ "δεν έχει την πρόθεση να ανοίξει ένα νέο μέτωπο" στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

"Όμως θα κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες μας", επέμεινε, εκτιμώντας πως ο μοναδικός τρόπος να το κάνει είναι "να υποχρεώσει την Χεζμπολάχ να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι", πιο μακριά από τα σύνορα, είτε διά της διπλωματικής οδού είτε "διά της βίας".

"Πιστεύω πως η Γαλλία μπορεί να παίξει έναν θετικό και σημαντικό ρόλο προκειμένου να αποτραπεί ένας πόλεμος στον Λίβανο", συνέχισε.

Το Παρίσι, που διατηρεί τακτικές επαφές με τη Χεζμπολάχ, αντίθετα από άλλες δυτικές χώρες, δήλωσε διατεθειμένο να αναλάβει αυτό τον ρόλο απέναντι σε έναν "πραγματικό" κίνδυνο έκρηξης.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στη Βηρυτό, στις 16 Οκτωβρίου, η Κατρίν Κολονά είχε ενθαρρύνει τους Λιβανέζους αξιωματούχους να κάνουν ό,τι μπορούν "ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε μια κλιμάκωση από την οποία δεν θα ανέκαμπτε".

Όμως την Κυριακή, η επικεφαλής της διπλωματίας φρόντισε να διαμηνύσει πως οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση ισχύουν για όλα τα μέρη, περιλαμβανομένου του Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και ευθύνη κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, ντε φάκτο ηγέτη της χώρας που δεν έχει πρόεδρο, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της Χεζμπολάχ. Καθώς ο κίνδυνος είναι πως στη Βηρυτό υποεκτιμάται η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να προστατεύσει τα σύνορά του μετά τον τραυματισμό που του προκάλεσαν οι πολυαίμακτες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Εκείνη την ημέρα, η Χαμάς εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο στο ισραηλινό έδαφος, παίρνοντας κάπου 250 ομήρους και προκαλώντας 1.139 θανάτους. Η ισραηλινή ανταπάντηση στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 19.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με την Χαμάς.

Το Ισραήλ επιμένει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό, που εγκρίθηκε προκειμένου να θέσει τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ το 2006, προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (Finul) αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο.

Η Κατρίν Κολονά θα σφυγμομετρήσει επίσης την κατάσταση επί του πεδίου στην συνάντηση που θα έχει με τον διοικητή της Finul, τον στρατηγό Αρόλντο Λασάρο Σάενς, στην λιβανέζικη πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας.

Η Γαλλία, που παρέχει το μεγαλύτερο σύνταγμα στην δύναμη με 700 άνδρες, καταδίκασε τα πρόσφατα ισραηλινά πυρά εναντίον των κυανοκράνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Keywords
Τυχαία Θέματα