Στη Βουλή η επέκταση αδείας μητρότητας και επιδόματος

Δύο προτάσεις νόμου, αυτή της επέκτασης της άδειας μητρότητας και επιδόματος σε περίπτωση πολλαπλής κύησης και η τροποποίηση του ορισμού του όρου “μονογονεϊκή οικογένεια”, οδηγούνται σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε πως συζητήθηκε σήμερα η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και από την Ρούλα Μαυρονικόλα του ΚΣ ΕΔΕΚ

κι έχει να κάμει με την δυνατότητα επέκτασης της άδειας μητρότητας και του επιδόματος μητρότητας στην περίπτωση απόκτησης περισσοτέρων του ενός τέκνου στην μια κύηση.

“Η Επιτροπή ομόφωνα υιοθέτησε αυτή την πρόταση νόμου, η οποία θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας σε δεκαπέντε ημέρες”, σημείωσε.

Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι κάνουμε ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της απόκτησης περισσοτέρων του ενός τέκνου από μια κύηση, στηρίζοντας τους και με την επέκταση της άδειας μητρότητας αλλά και με το επίδομα μητρότητας.

Διευκρίνισε ότι θα είναι επέκταση κατά τέσσερις βδομάδες για το κάθε τέκνο και ανάλογα θα είναι και το επίδομα.

Επίσης σήμερα, είπε, συζητήσαμε την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ που μετέχουν στην Επιτροπή, παροχής επιδόματος τέκνου που αφορά τον ορισμό της μονογονεϊκή οικογένειας.

“Η πρόταση αυτή διαλαμβάνει ότι αν ένας εκ των δύο γονέων είναι φυλακή για περισσότερους από έξι μήνες, τότε η οικογένεια αυτή να θεωρείται μονογονεϊκή και να τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης, όπως όλες οι άλλες μονογονεϊκές οικογένειες, τηρουμένων των προνοιών του σχετικού νόμου. Αυτή η πρόταση έγινε από την πλειοψηφία αποδεκτή και θα είναι επίσης ενώπιον της Ολομέλειας σε δεκαπέντε ημέρες”, πρόσθεσε.

Ο ΔΗΣΥ, διευκρίνισε ο κ. Φακοντής, έχει διαφωνήσει, με το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση θα φέρει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο επί του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο αν και βλέπει θετικά αλλά θα θέσει ορισμένα κριτήρια.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε κατά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ήταν και η παρακολούθηση παιδιών από παιδοψυχολόγο/παιδοψυχίατρο χωρίς την συγκατάθεση και των δύο γονέων σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Στην περίπτωση όπου μητέρα φιλοξενείται με τα παιδιά της στο καταφύγιο του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην οικογένεια να μπορεί παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος να παρακολουθεί τα παιδιά χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του θύτη.

Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως “η Αρχή Εποπτείας – όπου εμπλέκονται οκτώ υπηρεσίες - την οποία εισηγηθήκαμε ως ΑΚΕΛ, έχει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων σε σχέση με παιδεραστές, κατάρτιση μητρώου, παρακολούθηση τους. Πρόκειται για μια Αρχή, η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητος ο ρόλος της και λόγω της έξαρσης εγκλημάτων βίας κατά παιδιών που υφίσταται σήμερα”.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, μετά από το πρώτο βήμα που ήταν η Αρχή Εποπτείας προχωρήσαμε σε μια δεύτερη παρέμβαση ουσιαστική, που είναι η τροποποίηση του Νόμου με τρόπο που να μπορούν πλέον τα παιδιά – που είναι μάρτυρες βίας ή υφίστανται βίας – και οι μητέρες τους βρίσκουν την δύναμη να σπάσουν αυτόν τον κύκλο βίας και να προσφύγουν σε καταφύγια, να μπορούν να δέχονται ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγους, ψυχιάτρους χωρίς την συγκατάθεση των κηδεμόνων.

Σημείωσε πως αν και η συγκατάθεση από τους δύο γονείς είναι ορθή, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να ακολουθηθεί.

“Η ουσία της πρότασης νόμου είναι η στήριξη στα παιδιά. Υπήρξε αδράνεια από πλευράς των αρμοδίων Υπουργείων και φάνηκε σήμερα. Δεν μπορεί από το 2009 να υπάρχουν επιστολές, εκθέσεις, να γίνονται εισηγήσεις για την κάλυψη κενών και να μην γίνεται καμία ενέργεια από πλευράς των τεχνοκρατών των Υπουργείων”, ανέφερε.

Είπε πως το θέμα πέραν της πρότασης νόμου υπάρχει και ως αυτεπάγγελτο στην Επιτροπή και θα συνεχιστεί η συζήτηση, με στόχο την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν στις υφιστάμενες νομοθεσίες.

“Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε εκ μέρους του ΑΚΕΛ μαζί με την συνάδελφο Σκεύη Κουκουμά παρουσιάζει να έχει ευρύτατη αποδοχή. Και οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους - Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία φαίνεται να είναι σύμφωνες με αυτό αλλά ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το εξής – πώς μπορέσαμε ως Πολιτεία να αφήσουμε τέτοια κενά ακάλυπτα, να μην έχουμε προχωρήσει σε τροπολογίες εδώ και τόσα χρόνια;” διερωτήθηκε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα