Στη Βουλή τα προβλήματα των γραφείων κηδειών

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του νόμου για τα γραφεία κηδειών εξέτασε η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τη Δευτέρα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου ανέφερε σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία ότι «είναι φανερό ότι ο νόμος που αφορά τη λειτουργία των γραφείων κηδειών δεν εφαρμόζεται». Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν γίνει οι επιθεωρήσεις στα γραφεία κηδειών, άρα δεν έχουν αδειοδοτηθεί εκείνοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, υπάρχει

μια σοβαρή ασάφεια και κενό σε ότι αφορά τους λειτουργούς ταρίχευσης και πολλά άλλα ζητήματα».

Σημείωσε ότι «είναι θέματα στα οποία η Βουλή θα επανέλθει».

Σύμφωνα με την κ. Μαύρου «το γεγονός ότι ο νόμος συζητείται τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, έχει τροποποιηθεί πολλές φορές χωρίς να λυθούν τα προβλήματα σίγουρα είναι ανησυχητικό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει την επιθεώρηση και την αδειοδότηση των γραφείων μέσα στις επόμενες 15 μέρες, θα επανέλθουμε για τα υπόλοιπα ζητήματα».

Σε ερώτηση ότι η δυστοκία φαίνεται να πηγάζει από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών η Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται ένας νόμος γιατί υπάρχει η πιθανότητα να τροποποιηθεί σε έξι μήνες, ή σε δύο χρόνια ή σε πέντε χρόνια».

«Ο νόμος ισχύει, πρέπει να εφαρμόζεται, αν η διοίκηση εντοπίζει κενά και ασάφειες τότε θα έπρεπε να έρθει στην νομοθετική εξουσία πολύ πιο πριν για να διορθωθούν αυτά τα κενά».

Σε ερώτηση για καταγγελίες που έγιναν εντός της Επιτροπής από ορισμένα γραφεία η κ. Μαύρου είπε ότι «ακούστηκαν πολλά, κάποια πραγματικά τρομακτικά». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να μιλήσουμε και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να δούμε και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ταριχευτών και την ανυπαρξία πρωτοκόλλου ταρίχευσης, αλλά και πάρα πολλά άλλα ζητήματα».

«Οι καταγγελίες που έχουν ακουστεί στο βαθμό που αφορά την νομοθετική εξουσία θα διερευνηθούν αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους που πρέπει να επιληφθούν του θέματος», ανέφερε.

Στις δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών και συνεισηγητής του θέματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «υπάρχει μια νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013, άλλαξε το 2014, το 2015 και το 2016 και τρία χρόνια μετά, πάμε για τον τέταρτο χρόνο, η νομοθεσία αυτή πάσχει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή για κάποιους λόγους δεν την εφαρμόζει η Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν μέσα πρόνοιες σοβαρές οι οποίες δημιουργούν προβλήματα». Μια τέτοια πρόνοια, πρόσθεσε, «είναι και το ποιος δικαιούται να κάνει εγγραφή στο μητρώο, το οποίο υπάρχει στην Κύπρο».

Υπενθύμισε ότι στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου οποιοσδήποτε είναι αδειούχος να εξασκεί ένα επάγγελμα σε κράτος μέλος της ΕΕ δικαιούται να το πράξει και σε άλλο κράτος μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε έχει άδεια να κάνει αυτές τις δουλειές, για παράδειγμα στη Γερμανία, μπορεί να έρθει στην Κύπρο να εξασκήσει το επάγγελμα, εξάλλου, διευκρίνισε, αυτό συμβαίνει και με άλλους κλάδους και έδωσε το παράδειγμα του ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στη νομοθεσία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα έρθει έστω και για μια κηδεία στην Κύπρο να πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο και αυτόματα ξεκινούν και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

«Θα πρέπει τα γραφεία κηδειών να ξεκινήσουν να τα βρουν μεταξύ τους, να ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα, γιατί σήμερα ήταν πολύ έντονη η συνεδρίαση, και να ξεκινήσουμε να δώσουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα γιατί δεν γίνεται να συνεχίσουμε όπως έχει τώρα», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα