Στη Βουλή το ν/σ για τους έκτακτους υπαλλήλους στο δημόσιο

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οδηγείται το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, το οποίο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τον περί της ρύθμισης της απασχόλησης εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία νόμο του 2016. Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1.382 έκτακτους, με τους 1.189 να εργάζονται στον τομέα της υγείας, εκ των οποίων οι 540

εργάζονται με 15ημερα συμβόλαια. Τα συμβόλαια εργασίας μετατρέπονται σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

Με το νομοσχέδιο καταργείται μια σειρά νομοθεσιών από το 1995 μέχρι το 2014, που αφορούσαν τους έκτακτους υπαλλήλους και απλοποιείται το σημερινό νομικό πλαίσιο αφού με ένα ενιαίο νομοθετική κείμενο θα ρυθμίζεται συνολικά η απασχόληση των εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία.

Επιπρόσθετα καταργούνται οι πολλές κατηγορίες εκτάκτων υπαλλήλων σε σχέση με τη διάρκεια των συμβολαίων τους και οι υπάλληλοι αυτοί κατατάσσονται στις κατηγορίες αορίστου και ορισμένου χρόνου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη διασύνδεση δυνατότητας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με τον διαδικασία του ετήσιου προϋπολογισμού.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται ή απασχολούνται με το καθεστώς το έκτακτου υπαλλήλου θα είναι εξάμηνης διάρκειας.

Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν 30 μήνες απασχόλησης είτε με συνεχείς είτε με διαχρονικές συμβάσεις εργασίας, οι συμβάσεις του θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Θεσμοθετείται επίσης η αξιολόγηση των εκτάκτων υπαλλήλων σε συνεχή βάση, η οποία μάλιστα θα αποτελεί κριτήριο για την ανανέωση της σύμβασης, ενώ όσων υπαλλήλων η απόδοση κρίνεται ως μη επαρκής οι υπηρεσίες τους θα τερματίζονται.

Τερματίζεται η αποκοπή του 10% κατ` αναλογία των προνοιών για τη μείωση των νεοεισερχόμενων στην δημόσια υπηρεσία για όσους υπαλλήλους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης.

Όπως είχε δηλώσει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, η δημοσιονομική επίπτωση του νομοσχεδίου εκτιμάται στα €3 εκατομμύρια ετησίως.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα