Στην "τσιμπίδα" του Γενικού Ελεγκτή η Κεντρική Τράπεζα

Στην "τσιμπίδα" του Γενικού Ελεγκτή βρίσκεται και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όσον αφορά στην εποπτεία που ασκεί πάνω στις μη συστημικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Την οδηγία για τον εν λόγω έλεγχο έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

η οποία στις αρχές Ιανουαρίου ενημέρωσε σχετικώς και την Κεντρική Τράπεζα, αποστέλλοντας επιστολή.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για έναν διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο παράλληλου ελέγχου που διεξάγεται από τα ανώτατα ελεγκτικά ιδρύματα της ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ύπαρξη του εν λόγω ελέγχου, αποφασίστηκε μετά τη σοβαρή κρίση του 2013, οπότε και συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η StockWatch, αυτή είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τέτοιος έλεγχος, με την Κεντρική Τράπεζα να συνεργάζεται κανονικά με την Ελεγκτική Υπηρεσία, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο εν λόγω έλεγχος επί της εποπτείας αφορά τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δεν ελέγχονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ο οποίος εποπτεύει συστηματικά τις τρεις μεγάλες, συστημικές τράπεζες, ήτοι την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, τον Συνεργατισμό και την RCB Bank.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Χατζηιωσήφ εξήγησε πως ο έλεγχος βρίσκεται εντός του πλαισίου που καθορίζεται στο Άρθρο 60 (β) του περί της ΚΤ και έχει ως στόχο στη λειτουργική αποτελεσματικότητα των εποπτικών δραστηριοτήτων της ΚΤ που δεν σχετίζονται με τα απορρέοντα από το ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών καθήκοντα και αρμοδιότητές της.

Όσον αφορά στον παράλληλο έλεγχο, αυτός είναι κοινός σε επίπεδο εθνικών ελεγκτικών φορέων των μελών της Ευρωζώνης και περιλαμβάνει τα εξής δύο βασικά σκέλη:

(α) Ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των αλλαγών που σημειώνονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και των αλλαγών στον σχεδιασμό και οργάνωση της εποπτείας που ασκείται από την ΚΤΚ.

(β) Εφαρμογή των εποπτικών προτύπων στην πράξη και διενεργείται με επιτόπιο έλεγχο.

«Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων στην εποπτεία και στον έλεγχο, είναι να εντοπίζονται τυχόν εποπτικά κενά. Οι εθνικές ελεγκτικές υπηρεσίες κατόπιν σύστασης της ΕΚΤ όρισε να γίνεται έλεγχος, με βάση τους σχετικούς κανονισμούς, στην εποπτεία, ο οποίος θα είναι δειγματοληπτικός, καθώς επίσης στις διαδικασίες που εφαρμόζει ο επόπτης» παρατήρησε ο κ. Χατζηιωσήφ στο δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα