Στην κατεχόμενη Κερύνεια και το πρόγραμμα προστασίας χελωνών ο Στίβεν Λίλι

Την παραλία ωοτοκίας χελώνων στο "Αλακάτι", στην κατεχόμενη Κερύνεια, επισκέφθηκε χθες ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Στίβεν Λίλι για να δει από κοντά τη συνεισφορά ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην προστασία της πράσινης χελώνας και της χελώνας καρέτα-καρέτα.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και εθελοντές από την  οργάνωση Society for the Protection of Turtles (SPOT), με τη συνδρομή Τ/κ, συνεργάζονται για την προστασία των βιότοπων των χελώνων στην παραλία Αλακάτι (κοινότητα

Πλατυμάτης, επαρχία Κερύνειας) και σε άλλες παραλίες στην κατεχόμενη Κύπρο από το 1992. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πέτυχαν αύξηση των φωλιών ωοτοκίας πράσινων χελώνων κατά 162% και των χελώνων καρέτα-καρέτα κατά 46%, όπως αναφέρεται.

Ο κ. Λίλλι παρακολούθησε χελώνες να γεννούν αυγά και να τα καλύπτουν στις φωλιές τους. Προστίθεται ότι οι ομάδες από το Έξετερ και την SPOT εξήγησαν περισσότερα για τη συνεργασία τους στην Κύπρο και ανέλυσαν πώς το εγχείρημα της SPOT εξελίχτηκε από εποχιακό σε ολόχρονο με αποστολή να αναπτύξει την προστασία της θάλασσας μαζί με τις κοινότητες των ψαράδων και με άλλους εμπλεκόμενους.

Ο Στίβεν Λίλι δήλωσε ότι η φύση βρίσκεται στην καρδιά της διεθνούς περιβαλλοντικής ατζέντας της Βρετανίας. «Καθώς ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε την Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, μπαίνουμε μπροστά στις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ωκεανών».

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής είπε ότι "πέρασε ένα υπέροχο βράδυ στο Αλακάτι", μαθαίνοντας για τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου του Έξετερ, της SPOT και των ντόπιων συνεργατών και υποστηρικτών των προσπαθειών προστασίας των πράσινων χελώνων και των καρέτα-καρέτα. «Εκτελούν φανταστικό και ζωτικής σημασίας έργο», είπε.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, Ρόμπιν Σνέιπ ανέφερε ότι τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκαν στις βόρειες ακτές της Κύπρου περισσότερες από 2,400 φωλιές, αριθμός ρεκόρ και τετραπλάσιος από το 1993, την πρώτη χρονιά που άρχισαν επίσημες μετρήσεις. «Παρά την αύξηση των φωλιών όμως, χιλιάδες χελώνες σκοτώνονται κάθε χρόνο στα δίκτυα ψαράδων γύρω από τις ακτές της Κύπρου. Μέσα από το δικοινοτικό πρότζεκτ Cyprus Bycatch, σε συνεργασία με την Ενάλια Φύση και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, εργαζόμαστε για να μειώσουμε αυτές τις απώλειες μέχρι το 2022», είπε.

Στην ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας αναφέρεται ότι η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης τοποθετεί τις πράσινες χελώνες και τις καρέτα-καρέτα στην κόκκινη λίστα της, περιγράφοντάς τις ως απειλούμενες και ευάλωτες αντίστοιχα. Παρόμοιο πρόγραμμα, προστίθεται, τρέχει και στην Χερσόνησο του Ακάμα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των βιοτόπων σε όλη την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα