Στην Κομισιόν "το μπαλάκι" για τις 4 ελευθερίες

Το περιεχόμενο της επιστολής Αναστασιάδη σε Γιούνκερ και Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αποκαλύπτει η «Σ». Το μπαλάκι του «στοπ» στην απαράδεκτη τουρκική αξίωση, στο γήπεδο της Κομισιόν. Προβληματισμός για την τελωνειακή σύνδεση

Συλλογική αντίδραση από τους 27 μέσω της Κομισιόν αναμένει ο Αναστασιάδης, που έλαβε θετική απάντηση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Θετική απάντηση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο μετ’ επιτάσεως αίτημά του, για συλλογικό κοινοτικό χειρισμό και αντίδραση στην απαράδεκτη τουρκική αξίωση για απόλαυση των 4 οικονομικών ελευθεριών (διακίνηση,

προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών) από Τούρκους υπηκόους, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού -όπως αυτό εκφράστηκε μέσω γραπτής επιστολής που διαβίβασε στον Πρόεδρο της Κομισιόν ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης- έλαβε κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Μάλτας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι ο Λουξεμβούργιος επικεφαλής της ΕΕ κατανόησε πλήρως τη στάση και κυρίως την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι σε αυτό το ζήτημα, το οποίο αφορά ευθέως την ίδια την κοινότητα, η Κύπρος δεν θα αφεθεί μόνη και η απάντηση-απόρριψη στο τουρκικό αίτημα θα έλθει από την ίδια την Κομισιόν, τόσο σε κατ’ ιδίαν επαφές αλλά και δημοσίως. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε προ 24ώρων, ήταν από χλιαρή μέχρι και ουδέτερη, προκαλώντας δυσφορία στη Λευκωσία που θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπερασπίζεται από μόνη της τον σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, επί του οποίου στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ.

Δείτε σχετικά: Προωθούν αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Στην εξίσωση η τελωνειακή ένωση

Η χρονική συγκυρία της τουρκικής απαίτησης, που τίθεται μάλιστα υπό τη μορφή προϋπόθεσης -άρα και εκβιασμού- δεν είναι καθόλου άσχετη, λένε πολιτικοί παρατηρητές, με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία μελών τριών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση-αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία προς το παρόν περιορίζεται σε ένα μικρό εύρος προϊόντων.

Η συζήτηση που αυτή τη στιγμή περιβάλλεται από τον μανδύα της μεμονωμένης πρωτοβουλίας χωρίς εκτελεστική ισχύ θα καταλήξει, αν τελικά προχωρήσει, στην ίδια την Κομισιόν και τελεσιδίκως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί και όπου η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είχαν και συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα βέτο. Μαξιλαράκι ασφαλείας από τη μία, αλλά και διαπραγματευτικό χαρτί από την άλλη ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι ακόμη και να προχωρήσει η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης -που προσκρούει και σε σειρά άλλων χωρών μελών της Ένωσης- θα αφορά τις δύο από τις 4 οικονομικές ελευθερίες, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών. Όσον αφορά στη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων, είναι κάτι που ήταν και παραμένει εκτός ατζέντας, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την Τουρκία σχεδόν ισότιμο κράτος-μέλος πριν καν αυτό γίνει πραγματικότητα.

Ολοκληρωμένο το άρθρο στην εφημερίδα Σημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα