Στην Κύπρο ο Μπορέλ – Στο επίκεντρο οι ενέργειες της Τουρκίας

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

 Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμπεριφορά της Τουρκίας, που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή και ζητήματα σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. θα είναι μεταξύ

των θεμάτων, που θα συζητηθούν κατά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ΥΠΑΜ, Σάββα Αγγελίδη.

Χθες, σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική της, ο κ. Μπορέλ συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, επισκέφθηκε τις Καστανιές Έβρου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την καστάσταση στην περιοχή και τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων. Οι Βρυξέλλες, διαμήνυσε, είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι τα ελληνικά σύνορα, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., φυλάσσονται με αποφασιστικότητα έστειλε, εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ από την Αθήνα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο σύνολο των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετικότητά της έναντι Ελλάδας και Κύπρου και δεσμεύτηκε για την στήριξη της ΕΕ στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα