Στην ολομέλεια την Πέμπτη το νέο σύστημα διορισμών

Προ των πυλών της ψήφισης του σε νόμο βρίσκεται το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση μετά και την ολοκλήρωση σήμερα της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπής Παιδείας.

Για επανάσταση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου με την εφαρμογή του νέου συστήματος έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής,

Κατά τη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε όπως η μεταβατική περίοδος επεκταθεί μέχρι το 2027 ενώ υπήρξαν και κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των υποψήφιων εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Προεδρεύων

της Επιτροπής Αντρέας Θεμιστοκλέους η γραπτή εξέταση θα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος που θα αφορά τις γνώσεις επί του αναλυτικού προγράμματος θα βαθμολογείται με 32 μονάδες, το δεύτερο μέρος που θα αφορά τη γνώση της ελληνικής γλώσσας 8 μονάδες και το τρίτο μέρος που θα αφορά το δοκίμιο δεξιοτήτων θα βαθμολογείται με 10 μονάδες, σύνολο μονάδων στην γραπτή εξέταση 50.

Για τον πρώτο τίτλο σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος θα διεκδικεί θέση στην ανάλογη ειδικότητα θα μοριοδοτείται με 8 μονάδες (άριστα), 6 μονάδες (λίαν καλώς) και 4 μονάδες (καλώς).

Τα επιπρόσθετα προσόντα, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους θα είναι σωρευτικής υφής, το διδακτορικό θα βαθμολογείται με 9 μονάδες, το δεύτερο πτυχίο σε θέμα συναφές με την παιδεία με 6 μονάδες, ο τίτλος μεταπτυχιακού σε θέμα σχετικό με την παιδεία με 6 μονάδες και οποιοδήποτε άλλο μεταπτυχιακό δίπλωμα με 2 μονάδες.

Η προϋπηρεσία θα βαθμολογείται μέχρι και 20 μονάδες και η θητεία στην Εθνική Φρουρά θα μοριοδοτείται με 3 μονάδες.

Επίσης η ημερομηνία κατάθεσης πτυχίου θα έχει βαρύτητα μέχρι 10 μονάδες.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας γιατί συμπεριφέρθηκε, όπως είπε, με επίγνωση των πραγματικοτήτων αλλά και με όραμα.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο δεν είναι εις βάρος της ουσίας αλλά αντίθετα αναδεικνύουν ότι από ένα σημείο και μετά θα δίνεται η δυνατότητα να επιλέγονται οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τα δημόσια σχολεία.

«Αυτό το θέμα το χειρίστηκαν 10 προηγούμενοι Υπουργοί Παιδείας και κανένας δεν πέτυχε όσα ο σημερινός Υπουργός Παιδείας σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας έχουν επιτύχει» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί την Πέμπτη από όλα τα κόμματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι στα περισσότερα θέματα υπήρξε ομοθυμία, ανέφερε ωστόσο ότι για κάποια άλλα θέματα η έγκριση του κειμένου επήλθε με πλειοψηφία.

«Θεωρώ ότι κάποια κόμματα θα καταθέσουν την Πέμπτη τροπολογίες» σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε και η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΔ, ο Προεδρεύων της Επιτροπής απάντησε ότι έχουν καλυφθεί όλοι και ευχαρίστησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη συνεργασία τους.

«Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος το 2027 και με τη διόρθωση των μονάδων της ημερομηνίας κατάθεσης του πτυχίου και με άλλες τροποποιήσεις που έγιναν η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων εκπαιδευτικών θα μονιμοποιηθεί» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η φιλοσοφία του προτεινόμενου συστήματος παραμένει η ίδια και πως διαφοροποιούνται τα σημερινά κριτήρια πρόσληψης και από τη μονοδιάστατη πρόσληψη των εκπαιδευτικών στη βάση του κριτηρίου της αρχαιότητας πάμε στην πολυδιάστατη αξιολόγηση των υποψηφίων εκπαιδευτικών στη βάση γνώσεων, δεξιοτήτων, προσόντων και εμπειρίας.

Ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, η μεταβατική περίοδος ξεκινά άμεσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως ανέφερε, αρχικά οι διορισμοί θα γίνονται με το υφιστάμενο σύστημα, τον Σεπτέμβριο του 2017 θα διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις για τους υποψηφίους και από το 2018 μέχρι το 2027 η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνεται κατά 50% από τον υφιστάμενο κατάλογο και κατά 50% στη βάση του νέου συστήματος διορισμών.

«Από το 2027 και μετά η ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνεται στη βάση του νέου συστήματος» σημείωσε.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι η γραπτή εξέταση πέρα από την εξέταση των γνώσεων για το αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο θα εξετάζεται ο κάθε υποψήφιος περιλαμβάνεται και ένα δοκίμιο δεξιοτήτων μέσω του οποίου θα αξιολογούνται οι επιθυμητές για ένα εκπαιδευτικό δεξιότητες, αλλά και δοκίμιο εξέτασης της ελληνικής γλώσσας.

«Απ` εκεί και πέρα έχουν μειωθεί τα μόρια στα ακαδημαϊκά προσόντα και τα υπόλοιπα κριτήρια με πολύ μικρές διαφορές παραμένουν ως είχαν στην αρχική πρόταση» πρόσθεσε.

Ο Κώστας Καδής έκανε λόγο για μια πολύ ισορροπημένη και ορθολογική πρόταση που θα φέρει την επανάσταση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, μετά από τόσα πολλά χρόνια λειτουργίας ενός αναχρονιστικού συστήματος το οποίο δεν λειτουργούσε στη βάση κριτηρίων.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο την ερχόμενη Πέμπτη έτσι ώστε να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο η εφαρμογή των μεταβατικών περιόδων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα