Στην Ουάσιγκτον, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ήδη κερδίσει

Εκτενή συνέντευξη με τον απεσταλμένο του Χουάν Γκουαϊδό στις ΗΠΑ  Κάρλος Βέκχιο  δημοσίευσε  η ιστοσελίδα The Atlantic.  Στην Ουάσινγκτον o Γκουαϊδο και οι εκπρόσωποί του θεωρούνται ως οι μόνοι ηγέτες της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξακολουθεί να παραμένει γαντζωμένος  στην εξουσία, παρά την λαϊκή απονομιμοποίηση και δυσαρέσκεια.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο από την αφάνεια μέσα σε μερικούς μήνες, αναγνωρίζεται πλέον ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας

από περισσότερες από 50 χώρες. Αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας από την έντονη αντιπολίτευση της χώρας - πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι, κρύβονται ή εξόριστοι - για να αντισταθούν στην αυταρχική στροφή που έκανε ο Μαδούρο από τον θάνατο του προκατόχου του, επαναστάτη Σοσιαλιστή το 2013.

Ερωτηθείς ο Vecchio κατά πόσο θεωρεί ότι αν δεν είχε αναγκαστεί να εξοριστεί, ίσως να βρισκόταν αυτός στη θέση του Γκουαϊδό αυτή τη στιγμή, απάντησε: "Όχι. Είμαι εκεί που είμαι".  Ο ίδιος κάποτε σχεδίαζε να πάρει μια θέση στη Βουλή της χώρας και έλαβε σύντομα τα ηνία του Popular Will Party όταν ο ηγέτης του, Leopoldo López, φυλακίστηκε το 2014.

Όμως, σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος με ένταλμα για τη δική του σύλληψη, καταφέρνοντας ωστόσο να διαφύγει στη Φλόριντα.

Όπως σημειώνεται, ένας λόγος για τον οποίο ο  35χρονος Γκουαϊδο έχει την σημερινή του θέση είναι ότι, όταν ήταν η σειρά του Will Party να αναλάβει την εκ περιτροπής ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση,  με τα πιο ανώτερα μέλη του κόμματός του να  ήταν όλοι παραγκωνισμένοι. Τον Ιανουάριο, ο Μαδούρο ξεκίνησε έναν άλλο δρόμο μετά από να κερδίσει τις εκλογές που θεωρούνταν ευρέως ότι έχουν παραποιηθεί. Ως επικεφαλής του μόνο δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού της Βενεζουέλας, ο Γκουαϊδό  επικαλέστηκε μια συνταγματική διάταξη για να αναλάβει τον ρόλο ενός προεδρεύοντος προέδρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες σύμμαχοί τους μετέφεραν αμέσως τη διπλωματική τους αναγνώριση στον Γκουαϊδο, ο οποίος όρισε τον Βέκχιο ως τον άνθρωπό του στην Ουάσινγκτον, επιφορτισμένο με τον συντονισμό της διεθνούς εκστρατείας για την απομάκρυνση του Μαδούρο  από την εξουσία.

Βασική πρόκληση του Βέκχιο είναι να μετατρέψει την πρόοδο στην Ουάσιγκτον σε μετασχηματιστική πολιτική αλλαγή στο Καράκας. Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Γκουαϊδό στις 30 Απριλίου για να μεταστρέψει ανώτερους αξιωματούχους του Μαδούρο εναντίον του, οι εκπρόσωποί του στο εξωτερικό επιδιώκουν δραματικά να προκαλέσουν διπλωματική και οικονομική πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο, μεταξύ άλλων και μέσα από αδιάλλακτες απειλές ξένης στρατιωτικής παρέμβασης. Και υπάρχει ένας λόγος που οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται στην Ουάσιγκτον: Καμία χώρα δεν είναι πιο κρίσιμη για το κατά πόσον αυτή η στρατηγική θα λειτουργήσει, παρά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διπλωμάτες του Γκουαϊδό επιμένουν ότι από την απόφαση να οριστεί ένας μεταβατικός πρόεδρος στο ερώτημα εάν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Μαδούρο, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας καθορίζουν το πεπρωμένο τους. Παρ’ όλα αυτά, επιβάλλουν επίσης το πεπρωμένο στην πίστη ότι έχουν τις πλάτες της Αμερική.

Ο Βέκχιο μίλησε επίσης για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ  Mike Pence: «Μου είπε, Κάρλος, οι Η.Π.Α. θα σταθούν μαζί σας μέχρι να ανακτήσετε τη δημοκρατία σας" και τον εμπιστευόμουν. Τον εμπιστεύομαι. Και εμπιστεύομαι τον Τραμπ».

Ο ίδιος είπε πως μίλησε και με τον ίδιο τον Τραμπ, στον οποίο μετέφερε το εξής μήνυμα: «Δεν υπερασπίζεστε μόνο τα δικαιώματα της Βενεζουέλας. Είστε υπερασπιστής των παγκόσμιων αρχών και αξιών που έχουν θέσει οι Ιδρυτικοί Πατέρες σας, που έχουν κάνει τη χώρα αυτή ένα μεγάλο έθνος».

Από την άλλη, ωστόσο, τα μηνύματα της διοίκησης Τραμπ, ήταν πιο αμφιλεγόμενα: «Ο Τραμπ δεν θέλει έναν πόλεμο» στη Βενεζουέλα και ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, φαίνεται να «προσπαθεί μια ρητορική προσέγγιση αλλαγής καθεστώτος - αν απλά φωνάξετε αρκετά δυνατά και απειλείτε αρκετά, ίσως το καθεστώς να καταρρεύσει", δήλωσε στο Atlantic ο Fernando Cutz, πρώην διευθυντής για τη Νότια Αμερική στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εάν η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη χώρα, η προσέγγισή της θα μπορούσε να οδηγήσει στο άλλο άκρο: «Σταματήστε να μιλάτε για τη Βενεζουέλα και να προσποιηθείτε ότι δεν συνέβη ποτέ», είπε ο  Cutz. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοιχηματίζουν ότι οι κλιμακούμενες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός de facto αποκλεισμού πετρελαίου, τελικά θα απομακρύνουν τον Μαδούρο.

Ο Βέκχιο πρόσφατα ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο για την εδραίωση της καλής πίστης του Γκουαϊδό στην Ουάσινγκτον, αποκτώντας τον έλεγχο της πρεσβείας της Βενεζουέλας.

Ο Βέκχιο δήλωσε επίσης στο Αtlantic ότι στρατιωτικά και πολιτικά μέλη του εσωτερικού κύκλου του Μαδούρο συζητούν ακόμη την έξοδο του προέδρου με τους υπαλλήλους του Γκουαϊδό, αλλά αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ονόματα. Είπε ότι οι μεσαίες και κατώτερες βαθμίδες των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας επέστρεψαν στον Γκουαϊδό, αλλά συμφώνησαν ότι εμποδίζονται να σπάσουν τις τάξεις τους από τον φόβο ότι οι Κουβανέζοι πράκτορες που συνεργάζονται με τον Μαδούρο παρακολουθούν κάθε κίνησή τους.

Απορρίπτει, επίσης, την ιδέα ότι οι διπλωμάτες του Γκουαϊδό σημειώνουν μεγαλύτερη πρόοδο στην Ουάσινγκτον από ό,τι οι συνάδελφοί τους στο Καράκας.

 Στο άμεσο μέλλον, η πρωταρχική αποστολή για τους διπλωμάτες του Γκουαϊδό είναι να πείσουν τις λατινοαμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό να ακολουθήσουν τη διπλωματική αλληλεγγύη τους με δράσεις όπως οι στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εναντίον του Μαδούρο και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων.

Οι συνομιλίες στη Νορβηγία μεταξύ των εκπροσώπων του Μαδούρο και του Γκουαϊδό δεν έληξαν πρόσφατα και οι δύο πλευρές φαίνονται απρόθυμες να συναντηθούν ξανά. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Γκουαϊδό θα ήταν πρόθυμος να συναντηθεί απευθείας με τον Μαδούρο, ο Βέκχιο  είπε πως προϋπόθεση για μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι: "Ο Μαδούρο θα πρέπει να συμφωνήσει να παραιτηθεί από την εξουσία και να διευκολύνει μια πολιτική μετάβαση μέσω ελεύθερων εκλογών".

Keywords
Τυχαία Θέματα