Στην τελευταία θέση της Διεθνούς Διαφάνειας η Κύπρος

Η προσπάθεια επηρεασμού των φορέων λήψης αποφάσεων είναι μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική στην Κύπρο, και λαμβάνει χώρα κυρίως σε ανεπίσημες συναντήσεις και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η οποία τονίζει ότι σε μια χώρα όπου η ευνοιοκρατία, η δωροδοκία και ο νεποτισμός ευδοκιμούν, οι κίνδυνοι από το ανεξέλεγκτο και αδιαφανές Lobbying είναι πράγματι ανησυχητικοί

και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η κυπριακή αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι η έλλειψη της οποιασδήποτε ουσιαστικής ρύθμισης για το lobbying έχει αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο στους κινδύνους από την αθέμιτη επιρροή ορισμένων ομάδων συμφερόντων στους φορείς λήψης αποφάσεων.
Τα ευρήματα της έκθεσης υποδεικνύουν ότι το Κυπριακό νομικό πλαίσιο δεν ευνοεί το διαφανές και δεοντολογικό lobbying.

Tο 90% των Κυπρίων πιστεύουν ότι τη διακυβέρνηση του τόπου ελέγχει μικρός αριθμός ισχυρών παραγόντων οι οποίοι ενεργούν υπέρ των δικών τους συμφερόντων.

Η Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου τώρα, εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη ρυθμίσεων για το `lobbying`.

Η Κύπρος, αναφέρεται, «πέτυχε επίδοση μόλις 14% αξιολογούμενη έναντι διεθνών προτύπων και των βέλτιστων πρακτικών.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης βρίσκονται και στον πυθμένα της αξιολόγησης μαζί με την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογείται καλύτερα από κάθε άλλο θεσμό της Ε.Ε με βαθμολογία 55%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολουθεί με 37% και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεντρώνει μόλις 19%.

Keywords
Τυχαία Θέματα