Στην τελική ευθεία το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η κατά άρθρο συζήτηση για τη δημιουργία, λειτουργία και εποπτεία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα καταθέσουν τις τελικές τους τροπολογίες που πιθανόν να έχουν επί του κειμένου του νομοσχεδίου ώστε αυτές να συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

ένα νομοσχέδιο που θα έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα συσσωρευμένα έσοδα του ταμείου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έσοδα από πληρωτέα τέλη αιτήσεων, έσοδα που προκύπτουν από πώληση δικαιωμάτων από δισδιάστατα ή και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, καθώς και άλλων γεωφυσικών δεδομένων της Δημοκρατίας, δικαιώματα που απορρέουν από υπογραφή συμβολαίου μεταξύ φορέα και Δημοκρατίας, κέρδη ή/και μερίσματα που προκύπτουν από εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και πρόσοδοι που προέρχονται από αποδόσεις των επενδύσεων του ταμείου.

Οι εισροές του ταμείου αξιοποιούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα επιτοκίων, προφίλ αποπληρωμών, προνοιών των δανειακών συμβάσεων και το συνολικό ύψος τους δημόσιου χρέους ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στις αποπληρωμές χρέους και τη συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων για σκοπούς σταθεροποίησης.

Όταν ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβαίνει το 80% ποσοστό μέχρι 50% των εισροών χρησιμοποιείται για μείωση του δημοσίου χρέους.

Όταν ο λόγος του δημοσίου χρέους ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ είναι μικρότερο του 80% και υπερβαίνει το 60% ποσοστό μέχρι 25% των εισροών χρησιμοποιείται για μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ όταν ο λόγος του δημοσίου χρέους ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ δεν υπερβαίνει το 60% τότε κανένα έσοδο δεν χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη συζήτηση όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι και έχουμε ενσωματώσει κάποιες αλλαγές, προσθέτοντας πως απομένει πλέον η δυνατότητα στις πολιτικές παρατάξεις να καταθέσουν συγκεκριμένες τροπολογίες και έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών να γίνει μια ειδική συνεδρία για το θέμα έτσι ώστε να συζητήσουμε όλες τις τροπολογίες που πιθανόν θα κατατεθούν.

Ανέφερε ότι στόχος είναι να πάρουμε ένα νομοσχέδιο και τους συνακόλουθους κανονισμούς στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστούν ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μια σειρά από εισηγήσεις και παρατηρήσεις του ΑΚΕΛ έχουν βρει τη θέση τους μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί τις απόψεις του σε μια σειρά από ζητήματα πολλοί πιθανόν μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε εισηγήσεις για τροπολογίες».

Ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να γίνει μια προσπάθεια να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις και εκεί και όπου δεν θα βρεθούν το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί ξεχωριστά στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι σε 15 μέρες θα κατατεθούν οι τροπολογίες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε ότι αρκετές από τις παρεμβάσεις των πολιτικών δυνάμεων έχουν ενσωματωθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο και τους κανονισμούς και πριν τις διακοπές του Καλοκαιριού θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα