Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο από την EBRD

Από το 2017 – 2020 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο μέσω του νέου προγράμματος “Advice for Small Business Facility”.

Η εναρκτήρια τελετή του προγράμματος έγινε την Τρίτη στη Λευκωσία στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λακκοτρύπη.

Στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε

το πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών και συνολικού προϋπολογισμού 2,15 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων στήριξης των ΜμΕ όπως παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου.

Η δε πρωτοβουλία για την ετοιμασία του Προγράμματος αποτελεί, υπενθυμίζω, δράση της Εθνικής Δήλωσης Πολιτικής για την Ενίσχυση του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2015.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την EBRD, εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την κατάληξη στη σχετική συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση, είπε, προσφέρει την ευκαιρία στην επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου να ενημερωθεί για το Πρόγραμμα Στήριξης, αλλά να ξεκινήσει άμεσα να αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία της EBRD στον τομέα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι δεδομένων των προκλήσεων που δημιούργησε για την κυπριακή οικονομία η χρηματοπιστωτική κρίση, η Κυβέρνηση διαμόρφωσε και υλοποιεί στρατηγική για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασιζόμενη κυρίως στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση, είπε, δίδεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Υπουργός είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση για πρώτη φορά καθιερώθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω της Εθνικής Δήλωσης Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα.

Είναι σαφές, συνέχισε, πως υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, χρειαζόμαστε μια νέα γενιά επιχειρηματιών, οι οποίοι, με την κατάλληλη υποστήριξη, να μπορούν να αναπτύσσουν και να μετουσιώνουν τις ιδέες τους σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το 51% των δράσεων της Δήλωσης Πολιτικής, είπε, έχουν ήδη υλοποιηθεί ενώ πρόοδος έχει σημειωθεί για ακόμη 25% των δράσεων.

Ο Υπουργός είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό το Υπουργείο υλοποιεί προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2020, είπε, αναμένεται να παραχωρηθούν συνολικά 128 εκατ. ευρώ στη βάση σχεδίων χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί χορηγίες ύψους 68 εκατ. ευρώ σε 923 επιχειρήσεις και αναμένεται να δημιουργηθούν 1,400 νέες θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται επίσης πρόσβαση στην τεχνογνωσία, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη λειτουργία στοχευμένου προγράμματος παροχής εξειδικευμένης καθοδήγησης που ξεκινά σήμερα.

«Η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά, λειτουργεί πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη της ΕBRD. Εμπειρογνωμοσύνη για το πώς να επεκταθείτε σε νέες αγορές, πώς να εισαγάγετε διαφορετικές γραμμές παραγωγής, πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια, πώς οι μικρές επιχειρήσεις να πετύχετε τους στόχους σας. Αξιοποιήστε το» είπε απευθυνόμενος στο κοινό.

Κλείνοντας, είπε ότι «στις προσπάθειές σας αυτές, να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας ειδικότερα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας, αρωγοί, για να σας παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη».

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα έδωσε εκ μέρους της Τράπεζας η Γαβριέλλα Καντούνα, η οποία είπε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη την εφαρμογή του από τον Αύγουστο και θα διαρκέσει μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι μέσα στα τρία χρόνια αναμένεται να γίνουν τουλάχιστον 128 έργα, και να βοηθηθούν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις διότι 128 θα είναι τα έργα με συμβούλους αλλά πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα προωθηθούν και με άλλα εργαλεία που είναι μέτοχοι του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι ο κύριος κορμός του έργου θα έχει να κάνει με τα έργα με τοπικούς συμβούλους που αναμένεται να είναι τουλάχιστον 120 ενώ υπολογίζεται να ξεκινήσουν τουλάχιστον ακόμη οκτώ έργα με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

‘Πέραν από αυτά θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την αγορά καλύτερη, παρέχοντας εκπαίδευση τόσο στους συμβούλους που εργάζονται με τις ΜμΕ όσο και στις ίδιες τις επιχειρήσεις ενώ εισάγουμε δύο καινούργια εργαλεία στην Κύπρο, το ένα τα λεγόμενα Business clinics που θα απευθύνονται σε εταιρείες μικρότερες των δύο ετών, και το πρόγραμμα ορόσημο το women in business, όπου περισσότερες από 40 γυναίκες επιχειρηματίες θα βοηθηθούν στα επόμενα χρόνια» επισήμανε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Τράπεζας στη Λευκωσία, Libor Krkoska, παρουσίασε τις δραστηριότητες της τράπεζας ανά τον κόσμο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κύπρο, όπου έχει παρουσία από το 2015.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Nadia Petkova, Διευθύντρια Περιφερειακού Δικτύου SME Finance &Development Group, η οποία είπε ότι οι ΜμΕ αναπτύσσονται συνεχώς και η Τράπεζα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξή τους. Σημείωσε ότι στην Κύπρο οι ΜμΕ είναι ένας δυναμικός τομέας και αναφέρθηκε στην εργαλειοθήκη που προσφέρει η Τράπεζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα