Στήριξη στις πράσινες τεχνολογίες στη Νότια Μεσόγειο ζήτησε ο Γ.Δ. του Υπ. Ενέ

Τη στήριξη της Κύπρου στη δημιουργία και λειτουργία κοινής πλατφόρμας προμήθειας φυσικού αερίου, όπως και στη χρηματοδοτική στήριξη σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες που θα στοχεύουν κυρίως την περιοχή της Νότιας Μεσογείου, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Μάριος Παναγίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Η αναφορά του κ. Παναγίδη έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενεργειακή

κατάσταση στην ΕΕ λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όπως σημείωσε, στην Κύπρο οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τους πολίτες, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, όπου η Κύπρος, όπως και οι περισσότερες μικρές χώρες και νησιά, στερούνται δημόσιων υποδομών.

Αναφορικά με την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της θέσης (γενικής προσέγγισης) του Συμβουλίου για την πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, ο κ. Παναγίδης εξέφρασε ευχαριστίες για την διαφοροποιημένη προσέγγιση για την Κύπρο και Μάλτα σε ότι αφορά τις υποχρεωτικές εθνικές συνεισφορές των κρατών μελών σε εξοικονόμηση ενέργειας, που διασφαλίζει μια δίκαιη αναλογική προσπάθεια για όλα τα κράτη μέλη.

Η αναθεώρηση της οδηγίας αποσκοπεί ιδιαίτερα στην επικαιροποίηση του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, σε επίπεδο ΕΕ, για την επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, τη θέση του για την πρόταση επικαιροποίησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχει ως στόχο την αύξηση στο 40% του στόχου για το 2030 όσον την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης έκανε λόγο για ισορροπημένη λύση που λαμβάνει υπόψη τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την ειδική κατάσταση ορισμένων κρατών μελών, περιλαμβανομένων των νησιωτικών κρατών μελών, όπου η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι δυσανάλογα ψηλή.

Στο πλαίσιο των εργασιών, η Γαλλική Προεδρία παρουσίασε τις εκθέσεις προόδου για την πρόταση επικαιροποίησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και του κανονισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του μεθανίου στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι 27 ενημερώθηκαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εξωτερικών ενεργειακών σχέσεων της ΕΕ και υιοθετήθηκε πρόταση κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε το πρόγραμμα των εργασιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: Επικοινωνία και συνεργασία ΥΠΟΙΚ Κύπρου και ΗΠΑ για κυρώσεις κατά Ρωσίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα