Στήριξη στον Ερντογάν δείχνει δημοσκόπηση - Προσπάθειες εκφοβισμού εφημερίδας

Κάτω από τον τίτλο: «Η Cumhuriyet δεν φιμώνεται», η εφημερίδα (16.04.20)  γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες εκφοβισμού μετά από κριτική που άσκησε η εφημερίδα στον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Φαχρεττίν Αλτούν.

Όπως κατήγγειλε ο Κιλιτσντάρογλου  η εφημερίδα έχει μεγάλη ιστορία και δεν μπορεί να φιμωθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών. 

Αμφισβήτηση του Ερντογάν καταδεικνύει η παραίτηση του Σοϊλού και ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης του COVID-19, υποστηρίζει ο πρόεδρος της  KONDA

 

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα  T-24 (16.04.20)  γράφει ότι ο διευθυντής της εταιρείας ερευνών KONDA Μπεκίρ Αγιρντίρ, αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την παραίτηση του Υπουργού εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού και την μη αποδοχή της από τον Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι η παραίτηση κατέδειξε αμφισβήτηση της εξουσίας του Τούρκου Προέδρου και το όλο θέμα έχει αναδείξει τον Σοϊλού σε καθοριστικό παράγοντα της κυβερνητικής συμμαχίας.

 

Ο Αγιρντίν είπε επίσης πως  η απόφαση παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης στον αγώνα κατά της επιδημίας, τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κηρύχθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας. «Δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί πόση σοβαρή είναι η κρίση», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία πριν το ξέσπασμα της κρίσης της επιδημίας ήταν ήδη κακή και πως η κατάσταση πλέον επιδεινώνεται , ενώ επέκρινε τον Ερντογάν και την κυβέρνηση τoυ ΑΚΡ για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση αλλά και για το γεγονός ότι ενώ ασχολείται με το θέμα αυτό, έχει παραμερίσει τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Υποστήριξε επίσης ότι το ΑΚΡ έχει χάσει τους μισούς του ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015 στη χώρα και ότι ο Ερντογάν, ένεκα των χειρισμών του έχει χάσει την ικανότητα του να προσελκύσει τις μάζες που αποκοπήκαν από το κόμμα του.

 

Δημοσκόπηση της Μετροπόλ δείχνει ότι το 55.8%  στηρίζει τον Έρντογαν στους χειρισμούς του κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία

 

H Hürriyet (16.04.20) γράφει ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδα  Αμπτουλκαντίρ Σελβί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Τι έδειξε η δημοσκόπηση της Μετροπόλ;», δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Μετροπόλ στην Τουρκία το Μάρτιο, αναφορικά με τους χειρισμούς και την πολιτική που εφάρμοσε ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στο θέμα της καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19.

O αρθρογράφος σημειώνει ότι το 55.8% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, απαντώντας στην ερώτηση «Εγκρίνεται την στάση που επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην Προεδρία;», απάντησε καταφατικά δηλώνοντας ότι στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ πριν ένα μήνα, αυτοί που απάντησαν θετικά στην ίδια ερώτηση ήταν 41.1%.

 

Η Μετροπόλ σημειώνει επίσης στη δημοσκόπηση ότι αύξηση σημειώθηκε και στην στήριξη προς τον Έρντογαν και από τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η στήριξη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προς τον Έρντογαν αυξήθηκε από  86.1% που ήταν πριν ένα μήνα σε 92.6% και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από 60.9% σε 73.3%. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρει ο αρθρογράφος, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το Φεβρουάριο μόλις 4.3% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξέφρασε στήριξη στον Έρντογαν ενώ το Μάρτιο το ποσοστό αυτό, ανήλθε στο 19.6% αφού σχετίζεται και με το θέμα της πανδημίας στη χώρα. 9.7% από το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) δήλωσε ότι στηρίζει τον Έρντογαν το Φεβρουάριο ενώ το Μάρτιο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 23.8%. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο εξέφρασε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με η δημοσκόπηση αφού αυτή ανήλθε στο 25.8% χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα.

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η δημοσκόπηση της Μετροπόλ δεν επικεντρώθηκε μόνο στην πολιτική Έρντογαν αναφορικά με το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τυγχάνει περισσότερης στήριξης σε περιόδους κρίσεων. Αυτό φάνηκε σύμφωνα με τον Σελβί, και στη στήριξη που είχε ο Έρντογαν κατά την περίοδο του πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου στην Τουρκία (67.6%), ενώ κατά την περίοδο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της οργάνωσης ΦΕΤΟ το ποσοστό στήριξης στον Έρντογαν ήταν 71.1%.

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι σχετικά με την «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στην Τουρκία, η στήριξη που είχε ο Έρντογαν για την επιχείρηση στη Συρία ήταν 48%.

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αναλύοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μετροπόλ, Οζέρ Σεντζιάρ υποστήριξε ότι ο λόγος που αυξάνεται η στήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο ιδιαίτερα κατά την περίοδο κρίσεων, είναι επειδή ο λαός ειδικά σε περιόδους κρίσης χρειάζεται δυνατούς ηγέτες. Πρόσθεσε επίσης ότι όλη αυτή η στήριξη προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, αν και πολύ νωρίς, δείχνει ότι το Τουρκικό έθνος εμπιστεύεται τον Έρντογαν και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη και για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

 

Διαβάστε επίσης: 

Κιζίλγιουρεκ: Ερώτηση στην Κομισιόν για επιλεκτικές αποφυλακίσεις στην Τουρκία

Τουρκία: Η δήθεν «παραίτηση Σοϊλού», χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος

Τουρκία: Πιο ισχυρή στη νέα παγκόσμια τάξη &νέα εποχή μετά τον κορωνοϊό (VID)

Keywords
Τυχαία Θέματα