Στις 13 Μαΐου συνεχίζεται η υπόθεση έκδοσης του Κούρδου Κορκμάζ

Στις 13 Μαΐου θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019, όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Στη σημερινή διαδικασία ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού

Ουλαμού, στην παρουσία και μελών της ΑΔΕ Λάρνακας, ενώ την υπόθεση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και αντιπροσωπεία Κούρδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος».

Σήμερα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Αντρέας Αγρότης, που εργάζεται στην Υπηρεσία Ασύλου της Δημοκρατίας, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του Τσερκέζ, είπε ότι στις 3/6/2011, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας, δόθηκε στον εκζητούμενο το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα λόγω της πολιτικής του δράσης στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο Τσερκέζ είχε εμπλακεί σε Κουρδικά κόμματα, εκ των οποίων κάποια ήταν νόμιμα και κάποια είχαν κηρυχθεί παράνομα από την Τουρκική κυβέρνηση.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η κύρια δραστηριότητα του εκζητούμενου ήταν στο SHP, δηλαδή στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει πολιτική δραστηριότητα στην Τουρκία και ήταν παράρτημα του PΚΚ. Είπε, επίσης, ότι ο Τσερκέζ ανέφερε την πολιτική του δραστηριότητα στην Υπηρεσία Ασύλου και όσα είπε διασταυρώθηκαν από επίσημες πηγές.

Πρόσθεσε πως ο κύριος λόγος που χορηγήθηκε στον Τσερκέζ το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα ήταν λόγω της πολιτικής του δράσης, ενώ είχε υποστεί σειρά διώξεων από την Τουρκία, φυλακίστηκε για δέκα χρόνια, είχε εκκρεμούσες υποθέσεις σε Δικαστήρια της χώρας για εμπλοκή του στο PΚΚ, ενώ υπέστη και βασανιστήρια τα οποία επιβεβαιώθηκαν μετά από εξέτασή του από τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Αγρότης απάντησε πως μια οργάνωση κρίνεται τρομοκρατική από διεθνείς συμβάσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και το ίδιο το Κράτος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει χαρακτηρίσει επίσημα το PΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση και πως ο εκζητούμενος δεν είχε εμπλακεί σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια ή σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκε άμαχος πληθυσμός.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, έχει εκδώσει στο παρελθόν άτομα που είχαν το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, σε άλλες χώρες, όχι όμως Ευρωπαϊκές.

Αντεξεταζόμενος από την Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπο της Κεντρικής Αρχής, ο κ. Αγρότης είπε πως δεν έλαβε άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα για να δώσει σήμερα μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου για την συγκεκριμένη υπόθεση και πως έλαβε οδηγίες να παραστεί ενώπιον του Σώματος από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σε ερωτήσεις της κας. Κουμή ότι η κλήση μάρτυρα που έλαβε από το Δικαστήριο δεν αποτελεί άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα και πως η μαρτυρία του είναι έκνομη, απάντησε πως η συνήθης πρακτική που ακολουθείται από την Υπηρεσία Ασύλου, όταν καλείται σε Δικαστήρια για υποθέσεις που έχει δικαιοδοσία, είναι να παρουσιάζεται άτομο του αρχείου.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν γνωρίζει για το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου από τις Γερμανικές αρχές, ότι ο Τσερκέζ δεν ήταν μέλος του PΚΚ αλλά συνεργαζόταν με οργανώσεις που σχετίζονταν και ήταν παράρτημά του, αφού ασχολείτο μόνο με πολιτική δράση και όχι με ένοπλο αγώνα και πως η Υπηρεσία Ασύλου δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε πολιτική δράση του Τσερκέζ από το 2013 και μετά.

Είπε, ακόμη, ότι παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο για να δώσει μαρτυρία αναφορικά με το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου το οποίο ζητά η Γερμανία και πως η Τουρκία δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο ένταλμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Υπηρεσία Ασύλου δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του Τσερκέζ στη Γερμανία την περίοδο 2013 – 2015.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ασύλου να διερευνά προσωπικά ποιες είναι οι δραστηριότητες του κάθε ατόμου στο οποίο χορηγείται το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα. Ωστόσο, σημείωσε, όταν τμήματα του Κράτους ενημερώνουν την Υπηρεσία για αδικήματα που εγείρουν θέμα παύσης ή ανάκλησης του συγκεκριμένου καθεστώτος, τότε γίνεται η ανάλογη εξέταση.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λοΐζου έδωσε μια τελευταία, όπως είπε, ημερομηνία ακρόασης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν και οι τελικές αγορεύσεις τόσο από τον συνήγορο υπεράσπισης του εκζητούμενου όσο και από την εκπρόσωπο της Κεντρικής Αρχής.

Η ημερομηνία ορίστηκε για τις 13 Μαΐου και όπως είπε η κα. Λοΐζου «ο χρόνος για απόφαση στενεύει και οποιαδήποτε αιτήματα αναβολής θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα».

Έξω από το Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε ειρηνική εκδήλωση συμπαράστασης προς τον Τσερκέζ, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετός κόσμος κρατούσε πανό που έγραφαν «Ελευθερία στον Τσερκέζ Κορκμάζ», «Συνεργάτες του ISIS φασιστική Τουρκία και Γερμανία τραβάτε τα χέρια σας πάνω από τους Κούρδους», «Ευρώπη εκπλήρωσε τις δημοκρατικές σου αξίες και μην γίνεις συνεργάτης του φασισμού» και σημαίες της Κύπρου και του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου και άλλα μέλη του κόμματος, η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Θέα Νικολάου, καθώς και Κύπριοι και Κούρδοι μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα