Στις 13.850 οι αιτήσεις για φοιτητικό επίδομα

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα φοιτητικά επιδόματα (πρώην φοιτητικό πακέτο) υπήρξε κατά τη φετινή χρονιά, με τις συνολικές αιτήσεις να ανέρχονται περίπου στις 13.850 από περίπου 5.000 που είχαν ανέλθει πέρσι, με τον συνολικό αριθμό των φοιτητών που είναι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων να ανέρχεται φέτος στους 3.817, στους οποίους θα διαμοιραστεί ένα ποσό έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ

ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Λάκης Μίθηλλος είπε ότι για το επίδομα στέγασης οι δικαιούχοι φοιτητές είναι 868, για το επίδομα σίτισης 3.059, για το επίδομα αγορά βιβλίων 2.500 και για το επίδομα αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών 1.142.

Ανέφερε ότι για ένα επίδομα δικαιούχοι είναι 1.209 φοιτητές, για δύο επιδόματα 1.606 φοιτητές, για τρία επιδόματα 860 και για τέσσερα επιδόματα 142 φοιτητές, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων φοιτητών ανέρχεται στους 3.817.

Επιπλέον, ο κ. Μίθηλλος είπε ότι από τις 23.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για φοιτητική χορηγία, οι 13.850 ζήτησαν και φοιτητικά επιδόματα, εκ των οποίων δικαιούχοι είναι οι 3.817.

Εξήγησε ότι λόγω της αύξησης των αιτήσεων και του διερευνημένου ελέγχου από την Υπηρεσία των κριτηρίων (περιουσιακών, εισοδηματικών και κοινωνικών) των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας και της διασύνδεσης των μορίων με τόκους από καταθέσεις και άλλα, έχει διαφοροποιηθεί και η μοριοδότηση κάποιου δικαιούχου για φοιτητικό επίδομα.

Μέσω των αλλαγών στον τρόπο ελέγχου των κριτηρίων που έχουν επέλθει φέτος, έχουν μειωθεί και τα συνολικά μόρια που λαμβάνει κάποιος, ανέφερε και εξήγησε ότι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει συνήθως τη μοριοδότηση είναι η διαφοροποίηση του εισοδήματος ενός δικαιούχου για φοιτητικό επίδομα.

Σημείωσε ότι ενώ πέρσι η μέγιστη μοριοδότηση είχε ανέλθει στα 27 μόρια, φέτος δεν έχει ξεπεράσει τα 23 μόρια.

Ο κ. Μίθηλλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων προκύπτουν μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, η οποία γίνεται βάσει συστήματος μοριοδότησης που προσμετρά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων κάθε ακαδημαϊκού έτους.

“Οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τον τρόπο καθορισμού των μορίων, με βάση το έντυπο που τους έχει δοθεί κατά την παραλαβή του εντύπου της αίτησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια”, εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ένας φοιτητής για να είναι δικαιούχος για επίδομα στέγασης πρέπει να έχει πέρα των 22 μορίων, για σίτιση πέρα των 19 μορίων, για αγορά βιβλίων πέραν των 18 μορίων και για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή πέρα των 17 μορίων.

Ως παράδειγμα, ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός της Υπηρεσίας είπε ότι κάποιος που διαθέτει 19 μόρια θα μπορεί να λάβει τα επιδόματα για αγορά βιβλίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ κάποιος που έχει μόνο 18 μόρια θα μπορεί να λάβει μόνο το επίδομα για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ειδικότερα, ο κ. Μίθηλλος είπε ότι τα μόρια παραχωρούνται ανάλογα, μεταξύ άλλων, με το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας, τον αριθμό των εξαρτωμένων, αν είναι πρόσφυγας, αν είναι διαζευγμένος και αν λαμβάνει σύνταξη ανικανότητας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα