Στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα στη Βρετανία

Στις 23 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Της σχετικής ανακοίνωσης από τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, προηγήθηκε συνάντηση με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης του, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο Κάμερον εκτιμά ότι με τη συμφωνία αυτή, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επικυρώσουν την παραμονή της χώρας στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ

του κόσμου, σε δημοψήφισμα που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Ειδικό καθεστώς για τη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζει ότι η συμφωνία που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, προσδίδει ειδικό καθεστώς στη Βρετανία, ενώ ο ίδιος, θα διεξάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εισήλθε το 1973.

“Θα υποστηρίξω την προεκλογική εκστρατεία με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” δήλωσε ο Κάμερον μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

«Είμαστε δυνατότεροι, ασφαλέστεροι και εξασφαλισμένοι εντός ΕΕ»

“Είμαστε δυνατότεροι, ασφαλέστεροι και εξασφαλισμένοι, συμμετέχοντας σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” τόνισε ο Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής του στο Λονδίνο, ενώ αναμένεται ν' ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Παρά το γεγονός ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Κάμερον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ θα υποστηρίξει την έξοδο από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστηρίζουν τον Κάμερον.

Δεν ξεκαθάρισε τη θέση του ο Δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προσελκύει ψηφοφόρους με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, η οποία κρύβει τη σοβαρή φιλοδοξία του, να διαδεχτεί τον Κάμερον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Νομικά υποχρεωτική η εφαρμογή της συμφωνίας

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι νομικά υποχρεωτική και δίνει στη Βρετανία, καθεστώς ειδικής εξαίρεσης από τον ιδρυτικό στόχο της ΕΕ, για ακόμη περισσότερη “ένωση” μεταξύ των κρατών-μελών, προσφέρει συμβιβασμούς στα δικαιώματα κοινωνικών παροχών των μεταναστών εργαζόμενων, αλλά και διασφαλίσεις για το χρηματοοικονομικό κέντρο “City” του Λονδίνου.

Τα στοιχήματα δείχνουν παραμονή

Με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας τους, στην ΕΕ, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία που επέτυχε ο Κάμερον, οι τοποθετήσεις στοιχημάτων, ευνοούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Με τι συνεπάγεται η ενδεχόμενη αποχώρηση

Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα αποσταθεροποιήσει κομβικά την Ευρώπη, η οποία ήδη σπαράσσεται από διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, όπως και γύρω από τα ζητήματα που αφοσρούν στο μέλλον της ζώνης του ευρώ. Η βρετανία θα πάρει μαζί της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, το πλουσιότερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο, αλλά και τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα επιχειρήματα για την παραμονή

Οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, προειδοποιούν ότι μία αποχώρηση από την Ευρώπη θα προκαλέσει και τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρομολογώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Βρετανία έχει μία οικονομία 2,9 τρισ δολαρίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ετών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ.

Οι υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εκτός Ευρώπης, καθώς η ΕΕ εξελίσσεται σε ένα γερμανοκυριαρχούμενο μπλόκ, ενώ η παγκόσμια επιρροή της, μειώνεται.

“Πρόκειται για μια θλιβερή συμφωνία,” σχολιάζει ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας. “Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες,” τονίζει ο Φάρατζ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα