Στις 4 Μαΐου προγραμματίζεται στα κατεχόμενα το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων

Με ομοφωνία το επιστημονικό συμβούλιο στα κατεχόμενα, το οποίο απαρτίζεται από «αξιωματούχους» του «υπουργείου υγείας» του κατοχικού καθεστώτος και την ένωση Τ/κ γιατρών κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορούν να ανοίξουν και ποιες επιχειρήσεις από τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση, που δεν αναφέρει ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις, γράφει επίσης ότι θα παρουσιαστούν σήμερα και θα συζητηθούν σε συνάντηση υπό την αιγίδα του «υπουργείου υγείας» με

τα «υπουργεία οικονομίας και εργασίας» και την συμμετοχή οικονομικών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα υποβληθούν προς έγκριση στο «υπουργικό συμβούλιο».
 
Ο «υπουργός εργασίας» Φαίζ Σουτσιούογλου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανέφερε σε διαδικτυακή εκπομπή της Χαμπέρ Κιπρις σήμερα ότι στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν κάποιοι μικροί χώροι εργασίας, σημειώνοντας πως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το «υπουργικό» την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα αποχώρησαν από τις φοιτητικές εστίες Μόρφου και οι τελευταίοι 160 επαναπατρισθέντες από τη Βρετανία Τ/κ που είχαν έρθει στις 9 Απριλίου. Θα συνεχίσουν την υποχρεωτική απομόνωση στο σπίτι τους για άλλες επτά ημέρες.
 
Χθες ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Χασαν Τατσόι είχαν συνάντηση με οργανώσεις εργαζομένων και οικονομικές οργανώσεις με τις οποίες συζήτησαν το θέμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων,.
 
Ο κ. Ταταρ δήλωσε ότι συζήτησαν ποιοι τομείς θα ανοίξουν, σε ποιο χρονικό διάστημα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ορισμένες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Το σημαντικό, είπε, είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του κορωνοϊού και να προβούν σε ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά οι οικονομικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις που δεν έχουν πολύ κόσμο και δεν απαιτούν επαφή μεταξύ ατόμων.
 
Για την επανέναρξη των πτήσεων, ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την Τουρκία και την «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές.
 
Στο μεταξύ με ανάρτησή της η πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό στο «πρωθυπουργικό γραφείο» και πρώην «πρωθυπουργός», Σιμπέλ Σιμπέρ με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook εκφράζει ανησυχίες για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
 
Η κ. Σιμπέλ αναφέρει ότι οι πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται είναι πότε θα βγει ο κόσμος έξω και πότε μπορούν να πάνε και πάλι στις δουλειές τους. Σύμφωνα με την ίδια η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει 4 φάσεις και για να προχωρήσεις στην επόμενη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παρούσα.
 
Τώρα, έγραψε βρισκόμαστε στην πρώτη φάση που είναι η απομόνωση και η δεύτερη που είναι η ελεγχόμενη επαναλειτουργία/άνοιγμα, είναι η πιο επικίνδυνη, στην οποία μπορούν να περάσουν μόνο όταν ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη. «Μπορεί να τεθεί θέμα αν περάσουμε στη δεύτερη φάση, να επιστρέψουμε στην πρώτη».
 
Η κ. Σιμπέρ αναφέρει ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης χρειάζεται η αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και η ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης, όπως επίσης να διευρυνθεί η δυνατότητα θεραπειών που παρέχει το σύστημα υγείας και να προστατευθούν οι ομάδες ιατρικού προσωπικού. Μόνο όταν γίνουν όλα αυτά και τις τελευταίες 14 ημέρες δεν έχει σχεδόν καθόλου κρούσματα μπορούμε να περάσουμε στην δεύτερη φάση, πρόσθεσε.
 
Για τη δεύτερη φάση είπε ότι χρειάζεται μια πολύ αναλυτική μελέτη για το γιατί και πώς θα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις και το ρίσκο που ενέχει αυτό, ενώ χρειάζεται αυστηρός έλεγχος και για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ασφάλειας που θα ορισθούν από τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται, συνέχισε, η στήριξη της εργασίας από το σπίτι, πρέπει στα γραφεία να εργάζεται ο μικρότερος δυνατόν αριθμός υπαλλήλων με σύστημα βάρδιας, να υπάρχουν εμπόδια μεταξύ τους, να χρησιμοποιείται η τεχνολογία για λόγους επικοινωνίας και να αυξηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Αυτά, είπε, είναι βασικές αρχές. Σημείωσε δε ότι για την εργασία με το σύστημα βάρδιας χρειάζεται να γίνει «νομική» ρύθμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
4 Μαΐου,4 maΐou