Στις 5 Φεβρουαρίου στην Επ. Θεσμών οι χρεώσεις των τραπεζών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα συζητήσει στις 5 Φεβρουαρίου το θέμα των επιπλέον χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες στους λογαριασμούς και ειδικά σε λογαριασμούς συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, υπενθυμίζοντας ότι η εξέταση του θέματος αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε η Επιτροπή Θεσμών.

Μετά την συνεδρία της Τετάρτης ο κ. Ζαχαρίου ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα η Επιτροπή Θεσμών

θα συνεχίσει τη συζήτηση της εφαρμογής της Σύστασης περί Δημόσιας Ακεραιότητας, του Συμβουλίου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD/ΟΟΣΑ) στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.

Η Επιτροπή Θεσμών είχε σήμερα Τετάρτη μια πρώτη συζήτηση για την εφαρμογή της σύστασης στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε εισηγηθεί την εφαρμογή της σύστασης.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως η Επιτροπή μελέτησε τη σύσταση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια ακεραιότητα. Πρόσθεσε ότι το θέμα αναδείχθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή για τη διαφθορά στον τόπο και την υιοθέτηση της σύστασης εισηγήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, αφού ανέφερε πως η διαφθορά αποτελεί ένα από τα πλέον διαβρωτικά φαινόμενα της εποχής, καθώς διασπαθίζει δημοσίους πόρους και διαιωνίζει την ανισότητα, την φτώχεια και πλήττει την δίκαιη κατανομή του εισοδήματος.
Η δημόσια ακεραιότητα αφορά την συμμόρφωση με κοινές ηθικές αξίες, αρχές και αξίες για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, διευκρίνισε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ο ΟΟΣΑ ανέπτυξε πρακτική εργαλειοθήκη, προκειμένου να συμβάλει στην χάραξη πολιτικής στις χώρες μέλη του.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως η εργαλειοθήκη αφορά 3 άξονες, με πρώτο ένα συνεκτικό σύστημα ελέγχου και κανόνων που έχει σχέση με την δέσμευση, την αρμοδιότητα, τις στρατηγικές και τα πρότυπα. Δεύτερον, την δημιουργία κουλτούρας δημόσιας ακεραιότητας σε σύνολο πληθυσμού, για την ηγεσία, αξιοκρατία, ανάπτυξη ικανοτήτων και ανεκτικότητα, είπε προσθέτοντας ότι ο τρίτος άξονας αφορά την αποτελεσματική λογοδοσία, την διαχείριση των κινδύνων, την επιβολή ποινών και καθορίζει επόπτες και συμμετέχοντες.

Περαιτέρω ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε πως για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει πρώτα να αναγνωριστούν τα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών διευκρίνισε ότι η Κύπρος από το 1995 υπέβαλε αίτηση για εισδοχή στον συγκεκριμένο οργανισμό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό επειδή είναι μέλος η Τουρκία και προβάλλει βέτο, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος μπορεί να συνεργαστεί με τον οργανισμό σαν υιοθετούσα χώρα και να ζητήσει στήριξη και εμπειρογνωμοσύνη.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε ταυτόχρονα πως έχουμε μεν σοβαρά προβλήματα, όπως όλες οι χώρες. Πρόσθεσε ότι οι χώρες με τα λιγότερα προβλήματα είναι οι σκανδιναβικές και συνέχισε προσθέτοντας ότι οι μεσογειακές χώρες έχουν διαφορετικό πολιτισμό. Αφού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τώρα στα σκάνδαλα βγαίνουν στην επιφάνεια, είπε πως από της εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν και σκάνδαλα τα οποία ήταν καλά κρυμμένα κάτω από τα χαλιά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως τα λόγια είναι για όλους εύκολα. Το να αποφασίσεις να καταστείς υιοθετούσα χώρα απαιτεί δράσεις και πολιτικές, συνέχισε προσθέτοντας ότι το ερώτημα είναι αν η Κύπρος επέδειξε στην πράξη βούληση να υιοθετήσει τεχνοκρατικά μέτρα για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι τα μέτρα θίγουν βασίλεια και ενοχλούν κατεστημένα.

Το να αρχίσουμε να συζητούμε για διεθνείς οργανισμούς χωρίς να είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε συστάσεις, είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα, συνέχισε αναφέροντας ότι αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να μας δώσουν τεχνογνωσία ώστε να έχουμε περισσότερη διαφάνεια και πιο δημοκρατικό κράτος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, που ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών, παρατήρησε πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος, ο Οργανισμός δεσμεύει την Κύπρο, μέσω της ΕΕ,  καθώς η ΕΕ είναι μέλος του Οργανισμού.

Θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος αν έχουμε εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις σε σχέση με την διαφάνεια και την διαφθορά, ανέφερε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι ο Γενικός  Ελεγκτής εισηγήθηκε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετήσει τις συστάσεις του Οργανισμού, τουλάχιστον εμβληματικά, και στην συνέχεια στην πράξη.

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε πως η προσπάθεια για την υιοθέτηση της σύστασης του ΟΟΣΑ αναλαμβάνεται την ώρα που ακούμε πίσω από κλειστές πόρτες, πολιτικά πρόσωπα να υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε τις συστάσεις της Greco.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα