Στ.Κυριακίδου: Ανάγκη προστασίας στον κυβερνοχώρο

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλουν να αξιοποιήσουν υφιστάμενα, ισχυρά, νομοθετικά εργαλεία, που προστατεύουν, ως ένα βαθμό, το περιεχόμενο της επικοινωνίας στον κυβερνοχώρο, όπως τη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις αρμοδίων φορέων του Οργανισμού, δήλωσε η Βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας κατά τις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), για το θέμα του τερματισμού

των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας στον κυβερνοχώρο, η κ. Κυριακίδου εστίασε την παρέμβασή της στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων και των παιδιών μέσω του κυβερνοχώρου και επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι σήμερα είναι πολλαπλοί, καθότι είναι αδύνατον να περιοριστεί ή να ελεγχθεί το περιεχόμενο της διαδικτυακής επικοινωνίας των νέων ή να τεθούν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως το άμεσο περιβάλλον του παιδιού, ήτοι οι γονείς, το σχολείο και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και φορείς μη-κυβερνητικών οργανώσεων, πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να παρθούν προληπτικά μέτρα, προκειμένου ένα παιδί να μη βρεθεί εκτεθειμένο στις διάφορες εκφάνσεις της ρητορικής μίσους και του ακραίου πολιτικού λόγου.

Ανέφερε πως παιδιά τα οποία ‘πέφτουν στην παγίδα’ και ασπάζονται ακραίες προσεγγίσεις, συνήθως είναι ευάλωτα παιδιά που βιώνουν κάποιες οικογενειακές, ακαδημαϊκές ή και κοινωνικές δυσκολίες, και συνεπώς, καθίστανται πιο επιρρεπή στον διαδικτυακό εκφοβισμό ή στη μύηση ακραίων, ρατσιστικών και επικίνδυνων ιδεολογιών.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, επεσήμανε η κ. Κυριακίδου, θα πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. "Η εκμάθηση και καλλιέργεια εκ μέρους της Πολιτείας βασικών εννοιών, όπως αυτή της πολυπολιτισμικότητας, του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας αποτελούν, είπε καταλήγοντας, τα βασικότερα εχέγγυα για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και την ανάπτυξη ίδιων μηχανισμών αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή και έκφραση βίας", επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα