Στ.Μαλάς: Η καινοτομία-έρευνα απάντηση για την οικονομία

Στροφή στην κρατική νοοτροπία, όσον αφορά στις επενδύσεις και τη διαχείριση της οικονομίας, ζητά ο ερευνητής, πρώην Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς. Η επένδυση στην καινοτομία, την επιστήμη και την έρευνα, μας δείχνει τον δρόμο, υποστηρίζει.

Σε μια άκρως επίκαιρη χρονική περίοδο, όπου ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση ενώπιον της Βουλής, μια διαφορετική φωνή, έρχεται να δώσει τη δικής εκδοχή

ως προς το πού θα πρέπει να στοχεύει η οικονομική πολιτική του κράτους σε τέτοιες περιόδους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μαλάς, «Μια οικονομία μοιάζει με το ανθρώπινο σώμα, αν έχει μικρή καρδιά, το σώμα θα λειτουργήσει, αλλά σε κάποιο σημείο θα έχει πρόβλημα, αν έχει μεγάλη καρδιά θα συμβεί το ίδιο. Σε μια οικονομία δεν πρέπει να έχουμε φαινόμενα υπερτροφίας ή στοιχεία πολύ αυστηρής λιτότητας».

Στην περίπτωση της Κύπρου, υποστηρίζει ο κ. Μαλάς, υπάρχει τεράστια άγνοια σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά στην επίπτωση της έρευνας και της καινοτομίας στην οικονομία. «Διαχρονικά την πολιτική στη χώρα μας την καθόριζαν ορισμένα δικηγορικά γραφεία, ορισμένοι επιχειρηματίες αναπτύξεως γης και κάποιοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό», αναφέρει με νόημα.

Επισημαίνει ότι μια από τις πιο ουσιαστικές παθογένειες της κυπριακής οικονομικής πολιτικής είναι ότι δεν βλέπουμε μακριά, δεν κτίζουμε στο σήμερα κάτι το οποίο να είναι διαχρονικά αειφόρο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, επενδύουμε στο σήμερα, στο πρόσκαιρο, σε κάτι που μπορεί να φαίνεται καλό σήμερα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί χάρτινος πύργος. Το έχουμε ζήσει πολύ πρόσφατα αυτό με την κυπριακή οικονομία και την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά.

«Από τις αρχές του 1990 μέχρι και πριν την οικονομική κρίση, μεγάλα ποσά χρημάτων έφταναν στην Κύπρο, αλλά εμείς δεν ξέραμε πώς να τα διαχειριστούμε. Αντί να τα μετατρέπουμε σε παραγωγικές επενδύσεις, τελικά τα μετατρέψαμε σε κατάρα, επενδύοντας σε τομείς ευάλωτους και επιρρεπείς, σε εξωγενείς παράγοντες και παρεμβάσεις, με τις τράπεζες να παραχωρούν ασύστολα χρήματα σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός κ.α.» αναφέρει ενδεικτικά.

Η κυπριακή οικονομία δυστυχώς λόγω μεγέθους, λόγω της θέσης και της νοοτροπίας βασίστηκε σε δυο - τρεις τομείς οι οποίοι αναπτύχθηκαν και συγκυριακά και ευκαιριακά ως ένα βαθμό, επισημαίνει. Βασιζόμαστε στον τουρισμό λόγω καιρού και θάλασσας, στις υπηρεσίες λόγω φορολογικών συντελεστών αλλά και σε κάποιες εξαγωγές, μερικές από αυτές καλές, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα, εξηγεί.

Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξης, καθώς είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε εξωγενείς παράγοντες.

Πρέπει να ανοίξουμε την οικονομία μας

Ο κ. Μαλάς, προτείνει όπως το κράτος επιλέξει μια άλλη οδό για την ανάπτυξη και την επένδυση. Να ανοίξει την οικονομία μας. Η κρίση απέδειξε ότι οι οικονομίες που είναι εξωστρεφείς, οι οποίες παράγουν, μεταποιούν υλικά, προϊόντα ή ακόμα και γνώση, είναι κερδοφόρες και έχουν επιβιώσει διαχρονικά, αναφέρει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Μαλάς, αναφέρει ότι ως οικονομία και ως κράτος θα πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και την επιστήμη.

«Όλες οι διαδικασίες, είτε παραγωγής προϊόντων είτε εξαγωγής προϊόντων αλλά ακόμα και διαδικασίες στο δημόσιο, θα πρέπει να μπουν σε καινοτόμα βάση και υπάρχουν πολλά μοντέλα για να γίνει αυτό», εξηγεί. Η στροφή αυτή θα δώσει πολλές και αξιόπιστες λύσεις όσον αφορά στην ανεργία και την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων που έχουμε στη χώρα μας.

Ο κ. Σταύρος Μαλάς, μέσα από τη συνέντευξη αυτή, μας δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, με απλές κινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα