Στο Eurogroup της Πέμπτης μεταφέρεται το ελληνικό ζήτημα

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και φαίνεται να είναι το τελευταίο περιθώριο για μια συμφωνία, καθώς το κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια πριν την

λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, στις 30 Ιουνίου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες απέδωσε τη διακοπή των συνομιλιών στις παράλογες απαιτήσεις και την ανελαστική στάση των δανειστών.

Η Ελλάδα, τόνισαν, δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία απέδωσε το αδιέξοδο στην επιμονή των δανειστών για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού «αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, που μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Προτάσεις, που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία, που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ωστόσο, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ, επίσης, κατά 1% του ΑΕΠ.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας καταλήγει η δήλωση του κ. Δραγασάκη.

Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διήρκεσε μόλις 45 λεπτά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια το Σαββατοκύριακο να βρεθεί, μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, μια λύση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, η οποία θα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση εγκαίρως για το Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, προσθέτει, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, της τάξης των 0,5 - 1 μονάδα του ΑΕΠ ή το ισοδύναμο έως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup καταλήγει η Κομισιόν.

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κάνεις να διακρίνει στην επίμονη των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες ώρες μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και την αποχώρηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τη βελγική πρωτεύουσα.

Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν. Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων, κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι ιδεολογικής εμμονής συμπληρώνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους υπάρχει και ενδεχόμενο ρήξης.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα