Στο "κόκκινο" οι ανησυχίες για την οδηγία της φοροαποφυγής

Εντείνονται οι ανησυχίες στη Λευκωσία για τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της φοροαποφυγής. Κίνδυνοι ελλοχεύουν για τον δεύτερο τη τάξει σημαντικότερο τομέα της κυπριακής οικονομίας.

Σε έναν επιζήμιο κυκεώνα οδηγείται η Κύπρος εάν τελικώς περάσει η προτεινόμενη οδηγία για την φοροαποφυγή. Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία έλαβε χθες και τη συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου, οδηγείται για οριστική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης

Ιουνίου. Πρόνοιες της θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας, που είναι ο τομέας των υπηρεσιών.

Η επίμαχη οδηγία

Στο προσχέδιο της επίμαχης οδηγίας συγκαταλέγονται τουλάχιστον εφτά σημεία για τα οποία αντιδρά έντονα η Κύπρος, αν και δύο εξ αυτών είναι που εκτιμάται ότι θα καταφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η πρώτη πρόνοια αφορά στη φορολόγηση εισοδημάτων από πώληση μετοχών σε τρίτη χώρα. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανάψει πράσινο φως, τότε η φορολόγηση, θα καλύπτει το 50% της διαφοράς από τον εταιρικό φόρο της χώρας, στην οποία γίνεται η πράξη.

Στην παρούσα φάση η πώληση μετοχών στην Κύπρο είναι αφορολόγητη. Οι ξένοι επενδυτές ιδρύουν κυπριακές εταιρείες, ακριβώς, για να διατηρούν τις επενδύσεις τους σε μετοχές. Έτσι, όταν πωλούν τις μετοχές το κέρδος τους δεν φορολογείται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μερίσματα, τα οποία όταν εισπράττονται είναι επίσης αφορολόγητα.

Η δεύτερη επίμαχη πρόνοια αφορά στην επιβολή φόρου, όταν η φορολογική κατοικία μιας εταιρείας μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη (exit taxation). Όταν, δηλαδή, η έδρα μιας εταιρείας θα μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη, τότε θα πληρώνεται φόρος και στις δύο χώρες.

Είναι ξεκάθαρο ότι με την ευρωπαϊκή οδηγία εξανεμίζονται οι λόγοι, για τους οποίους ένας επενδυτής έχει συμφέρον να ιδρύει εταιρείες στην Κύπρο.

Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο

Χθες, μέρα κατά την οποία συζητήθηκε το όλο θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έδωσαν μάχη, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα χειρότερα. Το μόνο οχυρό που κρατήθηκε τελικά είναι να αποφευχθεί ο ενιαίος εταιρικός φόρος.

Σε παρέμβασή του, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι άλλο είναι οι φορολογικοί συντελεστές και άλλο η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και συνέστησε προσοχή να μην κτυπήσουμε «πισώπλατα την ίδια την ΕΕ», θέτοντας έτσι θέμα συνεπειών ευρύτερα για ολόκληρη την Ε.Ε. «Αντί να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή και να δημιουργήσουμε μαύρες λίστες, στο τέλος θα πλήξουμε το ίδιο το ΑΕΠ των χωρών μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι εταιρείες θα φύγουν όλες από την Ε.Ε. και θα έλθουμε με αυτό τον τρόποι να βάλουμε σε ευνοϊκή θέση τις ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε, προσθέτοντας πως ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές φορολογικοί συντελεστές «εφαρμόζονταν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες», κατέληξε.

Εξάλλου, απαντώντας σε θέσεις ευρωβουλευτών που διατυπώθηκαν ότι η Ευρωβουλή θα πρέπει να είναι ακόμα πιο φιλόδοξη από την Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, συνέστησε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να ξεφύγει από τα πρότυπα που θέτει ο ΟΟΣΑ. «Αν προχωρήσουμε πέραν αυτού, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, ως έχει η οδηγία καταργεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των κρατών μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και λειτουργεί εις βάρος των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος, που έχουν θεμελιώσει για δεκαετίες την οικονομία τους δημιουργώντας συγκριτικό πλεονέκτημα στην παροχή υπηρεσιών.

Τα επιχειρήματα της Λευκωσίας

Στα επίσημα βήματα, αλλά και σε διαβουλεύσεις του παρασκηνίου, η Κύπρος αντιπαραβάλει διάφορα επιχειρήματα προκειμένου να διαφυλάξει τον νευραλγικό τομέα των υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα