Στο Αραβικό Συνέδριο η Συρία για πρώτη φορά από το 2011

Η Συρία έθεσε τέλος σε διπλωματική απομόνωση δέκα και πλέον ετών στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς Σύροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σήμερα σε προπαρασκευαστική σύνοδο πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία.

«Καλωσορίζω την Αραβική Συριακή Δημοκρατία στους κόλπους του Συνδέσμου των αραβικών κρατών», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Αλ-Τζάνταανν κατά τη σύνοδο στην Τζέντα, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση Al-Ekhbariya.

Είναι η πρώτη φορά που Σύροι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε

συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου από τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Σε ένα περιφερειακό πλαίσιο διπλωματικών επαναπροσεγγίσεων, ο Σύνδεσμος δέχθηκε και πάλι το συριακό καθεστώς στις 7 Μαΐου, διασφαλίζοντας έτσι την επιστροφή του Άσαντ στον οργανισμό.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε προσκαλέσει στις 10 Μαΐου τον Σύρο πρόεδρο στην ετήσια σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 19 Μαΐου στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του μετά το 2010, όταν η σύνοδος κορυφής είχε λάβει χώρα στη Λιβύη.

Οι περιφερειακές πρωτεύουσες προσέγγισαν σιγά σιγά τον Άσαντ, που διατήρησε την εξουσία και ανέκτησε τα εδάφη που είχε χάσει με την κρίσιμη υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ασκεί έλεγχο σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τη Συρία το 2018 και ανέλαβαν πρόσφατα την ηγεσία των προσπαθειών για επανεισδοχή της Δαμασκού.

Η διπλωματική δραστηριότητα ανέκαμψε κυρίως μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε τη Συρία και την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.

Το Ριάντ, που διέκοψε τις σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση το 2012, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επαναλήφθηκαν οι εργασίες στις διπλωματικές αποστολές στη Συρία και στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικές στην επανάληψη των σχέσεών τους με τον Άσαντ, όπως το Κατάρ, που έχει πει πως δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη συριακή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα