Στο Μπαγκλαντές ο Γκουτέρες για την ανθρωπιστική κρίση Ροχίνγκια

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ξεκινά αύριο Κυριακή κοινή επίσκεψη στο Μπανγκλαντές με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, εντός των ορίων της προσπάθειας να προσφερθεί περισσότερη βοήθεια στη χώρα αυτή, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η μαζική φυγή των μελών της μειονότητας Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ.

Η

επίσκεψη, διάρκειας δύο ημερών, έχει στόχο «να εξάρει τη γενναιοδωρία του Μπανγκλαντές, το οποίο υποδέχθηκε στο έδαφός του τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων το 2017» αλλά και «να υπογραμμίσει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο ΟΗΕ.

Έχει επίσης σκοπό «να οικοδομηθούν τα θεμέλια ενός διαλόγου με την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για τη διαχείριση των προσφύγων», ανέφερε το περιβάλλον του Γκουτέρες.

Στη Ντάκα, οι Γκουτέρες και Κιμ θα έχουν συναντήσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ιδίως την Πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα. Τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες και ο Κιμ θα επισκεφθούν καταυλισμούς προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ (νοτιοανατολικά).

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο Φιλίπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η Νατάλια Κανέμ, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό. Οι αξιωματούχοι αυτοί θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά την «ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων» στις περιοχές από όπου κατάγονται, διευκρίνισε ο ΟΗΕ.

Μεταξύ του Αυγούστου και του Δεκεμβρίου του 2017, πάνω από 700.000 μειονοτικοί στη Μιανμάρ εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να σωθούν από τις ευρείας κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού σε αντίποινα για επιθέσεις σε συνοριακά φυλάκια από αντάρτες της μειονότητας Ροχίνγκια. Κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν έκτοτε σε αχανείς προχειροφτιαγμένους καταυλισμούς προσφύγων.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο ΟΗΕ απαιτεί να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, να υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση των μειονοτικών στην ανθρωπιστική βοήθεια και να επιστρέψουν οι Ροχίνγκια στις περιοχές τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε επτά ανώτατους αξιωματικούς του στρατού, της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής της Μιανμάρ στους οποίους προσάπτει ότι ενέχονται σε ωμότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων μειονοτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα