Στο έλεος καιρικών φαινομένων η Κύπρος: «Κινδυνεύουν ζωές»-Μπαλάκι οι ευθύνες

Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων η Κύπρος. Πολιτεία και αρμόδιοι φορείς ρίχνουν εκατέρωθεν το μπαλάκι, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται περιουσίες και να απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Το SigmaLive συνομίλησε με την Πολιτική Άμυνα, η οποία επεσήμανε αρχικά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής αλλαγής. Καρδιά του προβλήματος είναι η μη ορθολογική πολεοδομική ανάπτυξη που έγινε στην Κύπρο

μετά την εισβολή. Νόμιμα είτε παράνομα, έγιναν παρεμβάσεις σε υδατορέματα με αποτέλεσμα οι υποδομές για αντιμετώπιση των πλημμυρών να μην μπορούν να γίνουν εύκολα. Όπως επισημάνθηκε, χρειάζονται χρόνια για να υλοποιηθούν τα έργα για άρση των παρανομιών.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα μέτρων αποτελεί μέρος του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και περιλαμβάνει 38 μέτρα πρόληψης, προστασίας, ετοιμότητας και αποκατάστασης, που σκοπό έχουν την επίτευξη των στόχων του ΣΔΚΠ για αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, μειώνοντας τόσο την πιθανότητα πλημμύρας όσο και τις δυνητικές αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών.

28 μέτρα αποτελούν τα Οριζόντια Μέτρα που αφορούν ολόκληρη την Κύπρο και 10 μέτρα αποτελούν τα Ειδικά Μέτρα, κάθε ένα εκ των οποίων αφορά συγκεκριμένη Περιοχή Δυνητικού Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και το Πρόγραμμα Μέτρων του θα επανεξεταστεί και ανάλογα να επικαιροποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και στη συνέχεια θα επανεξετάζεται και επικαιροποιείται κάθε 6 χρόνια.

Λεμεσός: «Ανοχύρωτη πόλη»

Ως ανοχύρωτη πόλη χαρακτήρισε τη Λεμεσό ο Δήμαρχός της μιλώντας στο κρατικό κανάλι. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι το ότι δεν υπάρχει θωράκιση για να μην κατεβαίνουν τα νερά στο κέντρο της πόλης. Η Λεμεσός, σημείωσε, δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα.«Δεν ήταν έτοιμα τα έργα τα αντιπλημμυρικά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα έργα 32 εκατομμυρίων θα διοχετεύουν τα νερά βορειότερα του κέντρου της Λεμεσού. Θα τα μπλοκάρουν, [προκειμένου το νερό] να πηγαίνει από Γαρύλλη προς θάλασσα. Θα χρειαστούν ακόμα 2–3 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ο προγραμματισμός έπρεπε να γίνει νωρίτερα», είπε ο Δήμαρχος.

Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος έκανε την εμφάνισή του στη Λεμεσό, τις προηγούμενες μέρες. ενώ παράλληλα εικόνες καταστροφής στη Λεμεσό από ανέμους έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. 

Τράγκολας: Απειλούνται ζωές και χάνονται περιουσίες

Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο τέως Διευθυντής της Πυροσβεστικής. Ο Μάρκος Τράγκολας επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη θέσπισης ενιαίου μηχανισμού συντονισμού για κρίσιμες καταστάσεις.«Δεν μπορούμε να φέρνουμε παραδείγματα τις ξένες χώρες. Είμαστε μια μικρή χώρα, ξέρουμε από πρώτο χέρι ποιες περιοχές πλημμυρίζουν τακτικά. Η διαχείριση των καταστάσεων είναι πολύ πιο εύκολη.

Απειλούνται ζωές και χάνονται περιουσίες. Τι είναι οι ανακοινώσεις που εκδίδει η Μετεωρολογία; Είναι η πρόληψη. Σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες θα έπρεπε να συντονίζονται από μια κεντρική προστασία που δεν διαθέτουμε», είπε ο κ. Τράγκολας.

ΕΤΕΚ: Εικόνες ντροπής που δεν τιμούν κανέναν

Για εικόνες ντροπής που δεν τιμούν κανέναν έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ. «Πάσχουμε σε όλα τα επίπεδα. Και σε σχεδιασμό, υλοποίηση και σε συντήρηση. Αντί να λειτουργούμε προληπτικά, ερχόμαστε μετά τα γεγονότα και κάνουμε νεκροψία», σημείωσε.

«Σπίτι που ολοκληρώθηκε πριν μια βδομάδα, ο άνθρωπος έπρεπε να περάσει 60 εκατοστά νερό να μπει σπίτι του. Δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός», είπε ο Αντιπρόεδρος, προσθέτοντας πως πλέον είναι κατάρα για πολλούς οι βροχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα