Στο επίκεντρο των «έξυπνων πόλεων» οι πολίτες, λένε αξιωματούχοι στη Λευκωσία

Στο επίκεντρο των «έξυπνων πόλεων» θα πρέπει να βρίσκονται οι πολίτες, ανέφεραν την Δευτέρα κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μιλούσαν στα εγκαίνια του έργου «Ανάπτυξη Υποδομών και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας» και του προγράμματος «ΘAλEIA 2021-2027» που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η

Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Θέμις Χριστοφίδου, είπε από πλευράς της ότι τα εγκαίνια του σημερινού προγράμματος αποτελούν έμπρακτο παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει μέσω της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Οι μεγάλες πόλεις, συνέχισε, όπως η Λευκωσία, λειτουργούν ως καταλύτες ανάπτυξης για τις περιαστικές και αγροτικές περιοχές που τις περιβάλλουν.

Σημείωσε ότι, σήμερα, το 75% των ευρωπαίων πολιτών ζουν σε πόλεις, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 80% έως το 2050. «Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, πρέπει να ξεκινήσει από αυτές», επεσήμανε.

Η κ. Χριστοφίδου είπε ότι στην Κύπρο, την περίοδο 2021-2027, η ΕΕ με τα ταμεία της πολιτικής συνοχής διαθέτει 780 εκατομμύρια ευρώ στην πράσινη μετάβαση και 90 εκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του προγράμματος Θάλεια.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, λέγοντας ότι ο στόχος είναι η δημιουργία 900 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της έρευνας και 130 000 επιπλέον νέων χρηστών και αναβαθμισμένων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών, προϊόντων και διαδικασιών.

Με το έργο αυτό, είπε η κ. Χριστοφίδου, η Λευκωσία σήμερα γίνεται μέλος μιας ομάδας πόλεων ανά την Ευρώπη, που κάνουν το μεγάλο βήμα προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Είπε ακόμη ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχει σκοπό να μεταμορφώσει την πρωτεύουσά της Κύπρου σε μια έξυπνη πόλη, με καινοτομίες, όπως ο έξυπνος φωτισμός και οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και καθιστούν την Λευκωσία κέντρο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των σύγχρονων πόλεων εξαρτάται από την διαθεσιμότητα και την ποιότητα της επικοινωνίας, της γνώσης και των κοινωνικών υποδομών. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση συστημάτων στον Δήμο Λευκωσίας μιας σειράς από έξυπνα συστήματα δίνει πληροφορίες τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου όσο και στους δημότες.

Σημείωσε ότι οι παραδοσιακές υπηρεσίες γίνονται πιο αποδοτικές με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών προς όφελος πάντοτε των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα ολοκληρωμένο οικοδόμημα που αφορά την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι αν και ο ορισμός της «έξυπνης πόλης» συνεχίζει να εξελίσσεται είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή και αξιοποίηση των έξυπνων συστημάτων βελτιώνει το επίπεδο των υπηρεσιών, την ευημερία των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει το επίπεδο ασφάλειας, καθιστώντας τις πόλεις πιο βιώσιμες και κυρίως πιο φιλικές προς τον άνθρωπο.

«Χρειαζόμαστε την συμβολή του κράτους, ώστε η Λευκωσία να αποτελέσει πρότυπο κόμβο παραγωγής αστικών δεδομένων κάτι που θα της επιτρέψει να προσελκύσει καινοτόμες επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τα δεδομένα προς όφελος της πόλης, αλλά και των κατοίκων της», είπε ο κ. Γιωρκάτζης. Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε τον ρόλο των κέντρων έρευνας και καινοτομίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου (πρώην Δήμαρχος Τρικάλων – πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας), είπε ότι η έξυπνη πόλη είναι μια πόλη η οποία αλληλοεπιδρά, ακούει και αντιλαμβάνεται τα κελεύσματα και προσπαθεί να δώσει άμεσες λύσεις.

Εξήγησε ότι οι έξυπνες πόλεις αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων και δημιουργούν τις συνθήκες για μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες δυνατότητες για να ζουν οι πολίτες ευκολότερα έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στις ψηφιακές καινοτομίες που υλοποιεί η Ελλάδα αλλά και στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΕΛΚ), εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είπε ότι οι έξυπνες πόλεις έχουν να κάνουν με την καινοτομία και η καινοτομία αρχίζει από ανθρώπους που ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Σημείωσε ότι η ιδέα της έξυπνης πόλης είναι μια αισθητή διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού με σκοπό να καθίσταται μια πόλη, στην συγκεκριμένη περίπτωση η Λευκωσία, συνεχώς πιο βιώσιμη για τους πολίτες.

Ανέφερε ότι η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για αυτές αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πόλεων. Υπέδειξε ότι ο σχεδιασμός ενός νέου εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η αναγωγή της Κύπρου με πόλεις-πρότυπα είναι απαραίτητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα