Στο Ευρωκοινοβούλιο η βιομηχανοποίηση του λιμανιού Λάρνακας

Η βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται χθες και σήμερα η Μαρία Θεοδώρου, εκπρόσωπος ομάδας πολιτών , για να καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν το 2014 για την βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.

"Δυστυχώς, τον Ιούνιο 2014 στο λιμάνι της Λάρνακας εγκαταστάθηκαν μονάδες βαριάς βιομηχανίας οι εργασίες των

οποίων συνδέονται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η παρουσία των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων όπως και στο περιβάλλον και στις θάλασσες μας", δήλωσε η εκπρόσωπος της ομάδας πολιτών.

Πρόκειται για μια από 10 παρόμοιες αναφορές που αφορούν τη Λάρνακα και συζητούνται σήμερα στην ίδια επιτροπή του ΕΚ.

Οι άλλες 9 είναι των Πολύβιου Ορθοδόξου, Γεωργίας Λιοπετρίτη, Ματθαίου Κονταρίνη, Μαρίκας Νικολάου, Γεωργίου Σταμάτη, Γεωργίου Νικολάου και Ευγενίας Μωυσέως.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής αναφορών, η Κομισιόν έχει απαντήσει στις παραπάνω αναφορές πως η τήρηση των σχετικών οδηγιών σε σχέση με το περιβάλλον και τις αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές είναι εθνική αρμοδιότητα , όπως προκύπτει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-53/10 σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 12 της οδηγίας Seveso II 96/82/ΕΚ .

"Η υποχρέωση αυτή δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αναγάγουν τις εν λόγω αποστάσεις σε μοναδικό κριτήριο για την έκδοση ή την άρνηση έκδοσης αδείας αναλόγως της χωροθέτησης των σχεδίων νέων 1 ΕΕ L 197 της 24.7.2012, σ.1 2 ΕΕ L 10 της 14.1.1997, σ. 13 CM80065EL.doc 5/5 PE572.924v01-00 EL εγκαταστάσεων γύρω από υφιστάμενες μονάδες. Μολαταύτα, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η «συνεκτίμηση» των κατάλληλων αποστάσεων απαιτεί όπως, κατά την αξιολόγηση του κινδύνου, οι αποστάσεις αυτές λαμβάνονται πράγματι υπόψη από κοινού με άλλους παράγοντες, είτε με τρόπο γενικό κατά την εκπόνηση των σχεδίων περί της χρήσης γης είτε, ελλείψει σχεδιασμού, με τρόπο ειδικό και, ιδίως, κατά την έκδοση των αποφάσεων περί χορηγήσεως πολεοδομικών αδειών. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί το άρθρο 15 της οδηγίας 2012/18/ΕΕ το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς διατάξεις σχετικές με τη συμμετοχή του κοινού στην περίπτωση σχεδίων που υπόκεινται στις υποχρεώσεις του άρθρου 13. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση των δημοσίων αρχών να λαμβάνουν υπόψη παρατηρήσεις που διατυπώνει το ενδιαφερόμενο κοινό πριν τη λήψη μιας απόφασης και να επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι παρατηρήσεις συνεκτιμήθηκαν στην εν λόγω απόφαση. Το άρθρο 22 προβλέπει, επιπλέον, πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών με τη συμμετοχή του κοινού διατάξεων. Ανάλογα σχέδια εμπίπτουν, επίσης, στις απαιτήσεις της οδηγίας 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (οδηγία ΕΠΕ)".

Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε πριν χορηγηθεί η άδεια, τα έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω, μεταξύ άλλων, της φύσεως, του μεγέθους ή της θέσεώς τους, να υπόκεινται σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτά τα έργα ορίζονται στο άρθρο 4 που αναφέρεται στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ της οδηγίας. Συμπεράσματα Η Επιτροπή δεν έχει λόγο να θεωρήσει ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν εφαρμόζεται σωστά στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός βιομηχανικού λιμένα (κατά πάσα πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένων, επίσης, των μονάδων που εμπίπτουν στις οδηγίες Seveso) στη Λάρνακα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγγελίας (CHAP(2014)02872), οι κυπριακές αρχές πληροφόρησαν την Κομισιόν ότι έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό για το εν λόγω έργο. Επιπλέον, η Κομισιόν θεωρεί ότι οι εθνικές διοικητικές και/ή δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των οδηγιών Sevesο και ΕΠΕ είναι κατ` αρχήν υπεύθυνες για τον έλεγχο συγκεκριμένων εθνικών περιπτώσεων μη συμμόρφωσης και διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εφόσον διαπιστωθεί ότι οι ανησυχίες είναι βάσιμες. Κατά συνέπεια, η Κομισιόν δεν θα δώσει περαιτέρω συνέχεια στην εν λόγω αναφορά."

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα