Στο ίδιο έργο θεατές Ελλάδα και θεσμοί

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγείται και πάλι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς και η Κυβέρνηση σπεύδει να βρει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι πολίτες της χώρας, που ζουν το δικό τους γολγοθά. Άλλη μια διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε θρίλερ, με τις εργασίες να μετατίθενται πλέον μετά το Πάσχα.

Εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών

μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι, που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους, τονίζει, παύει μόνο με άλλον νόμο.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Αθήνα, προτείνει αντ’ αυτού τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Η υπόθεση των πρόσθετων μέτρων είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κόστος, ακόμα και αν δεν χρειασθεί να εφαρμοσθούν το 2018.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση καλείται να επωμισθεί πολιτικό κόστος και το βάρος πολλαπλών παρενεργειών στην οικονομία και την κοινωνία για εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, τα οποία, τελικά, μπορεί να μην εφαρμοσθούν.

Αν, όμως, δεν βρεθεί τρόπος να υπερκερασθεί αυτό το ζήτημα και να κλείσει η συμφωνία, θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή με αβέβαιες περαιτέρω εξελίξεις στις σχέσεις με τους δανειστές, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Το Eurogroup, που καταβάλλονταν προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη, δεν θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ρέις και παρέπεμψε τη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος «σε επόμενο στάδιο».

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από γύρο τηλεφωνικών επαφών, που είχε ο Πρόεδρος του Eurogroup με άλλους ΥΠΟΙΚ και τα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί για το Πάσχα

Όπως μεταδίδεται ο λόγος είναι πως οι ελληνικές Αρχές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όχι μόνο στα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα, που αποφάσισε το πρόσφατο Eurogroup του Άμστερνταμ, αλλά ούτε και στα βασικά μέτρα για τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Μετά την εμπλοκή στις συζητήσεις με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, θα ζητήσει

ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει επαφές και με τους κορυφαίους ομολόγους της Ε.Ε τονίζοντας πως η Αθήνα επιθυμεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί, όμως, να νομοθετήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΔΝΤ, έχοντας ως «όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων» και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Στο μεταξύ τα ταμεία του Δημοσίου αδειάζουν και πάλι. Τα ταμειακά διαθέσιμα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καλύπτουν υποχρεώσεις μόνο ως το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Άλλος Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε στο Reuters, πως όσο περισσότερο περνά ο καιρός «η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο».

Η κυβέρνηση έχει, ήδη, ζητήσει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά από τη Βουλή, τον ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα