«Στο περίμενε» αφήνει τη Δύση ο Πούτιν- Η σημασία της ψηφοφορίας της Δούμας
Συνεχίζοντας την στρατηγική των γρίφων, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε συγκεχυμένα μηνύματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σε μια κίνηση «αποκλιμάκωσης», διέταξε την αποχώρηση στρατευμάτων της από την περιοχή της Κριμαίας και τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή. Την ίδια ώρα όμως, οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν μια έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι
Από πλευράς ΝΑΤΟ, πάντως, υπάρχει η άποψη ότι «μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει αποσύρει βαρύ οπλισμό.
Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα νέα «σκόπιμη» για πολλούς σύγχυση για τις προθέσεις του Πούτιν, ενώ παράλληλα μένουν πολλά παράθυρα ανοιχτά για μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: LIVE/Ουκρανία: Ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης-Ρωσίας και σενάρια εισβολής
Η ημέρα άρχισε με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να λέει ορισμένες στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη αρχίσει την επιστροφή στις μονάδες τους. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, εξήγησε ότι «προς το παρόν, βλέπουμε μετακίνηση μπρος-πίσω των δυνάμεων. Η μετακίνηση δεν σημαίνει απόσυρση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.
Αργότερα, το ουκρανικό κέντρο κυβερνοασφάλειας υποστήριξε ότι οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας της χώρας και των τραπεζών Privatbank και Oshadbank δέχθηκαν επίθεση από χάκερς, ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο διακήρυξε ο Πρόεδρος Πούτιν, «γι’ αυτό και προωθήσαμε τις προτάσεις για μια διαδικασία συνομιλιών, αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι μια συμφωνία για την κατοχύρωση ίσης ασφάλειας για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μου», είπε μιλώντας στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί η Μόσχα δεν έλαβε «εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της» από τη Δύση.
Επίσης, ο Πούτιν φαίνεται να εξασφάλισε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τη δήλωση που δεν κατάφερε να πάρει από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, σε σχέση με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ενημερώθηκε από τον συνομιλητή του ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά διαφώνησε με την απλή αναβολή της συζήτησης, ζητώντας να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του και μάλιστα τώρα, διερωτώμενος «δηλαδή μετά τι θα συμβεί;»
Σύμφωνα με αναλυτές όμως, κανένα από τα γεγονότα της Τρίτης (15/2) δεν αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η κρίση αποκλιμακώνεται. Αντίθετα, η προσοχή στρέφεται προς την περιοχή Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσόφιλοι αποσχιστές επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη περιοχή.
«Η έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανάγκη να αναγνωριστούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα του διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση», έγραψε στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Διευκρινίζει πως το κείμενο εγκρίθηκε «σε ολομέλεια» της Δούμας προκειμένου οι δύο περιοχές να γίνουν «αυτόνομα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη».
«Το Κίεβο δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πολίτες και οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», έγραψε ακόμη ο Βολόντιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και το Κρεμλίνο δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα, ο ίδιος ο Πούτιν ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς «είναι ακριβώς γενοκτονία». Από την άλλη, το Κίεβο δεν δέχεται αυτές τις κατηγορίες, εκτιμώντας ότι το Κρεμλίνο αναζητά μια δικαιολογία για να πραγματοποιήσει περαιτέρω στρατιωτικές επεμβάσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι οι φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξη της Μόσχας, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύγκρουση, που ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 14.000 θανάτους από το 2014.
Η αναγνώριση αυτών των περιοχών ως ανεξάρτητων θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τον βασικό πυλώνα των συνομιλιών μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Ρωσίας: τις συμφωνίες του Μινσκ. Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν το σύνολο των συμφωνιών το 2014 και το 2015, διασφαλίζοντας ότι οι περιοχές θα παραμείνουν μεν μέρος της Ουκρανίας, αλλά με «ειδικό καθεστώς».
Αν και οι συμφωνίες απέτυχαν να σταματήσουν τον μακροχρόνιο πόλεμο στο Ντονμπάς — και η Μόσχα και το Κίεβο διαφωνούν έντονα ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους — οι δυτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι η αναβίωση της διαδικασίας του Μινσκ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιθανή βάση για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Μετά την ψηφοφορία της Δούμας, οι δυτικοί σύμμαχοι προειδοποίησαν για οποιαδήποτε αναγνώριση της ανεξαρτησίας, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να διαρρήξει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες.
Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Θα έθετε επίσης «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν.
Και, όπως και οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως η έγκριση από το Κρεμλίνο αυτού του ψηφίσματος «θα αποτελούσε μια καθολική απόρριψη από τη ρωσική κυβέρνηση των δεσμεύσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφτηκαν το 2014 με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας και προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πούτιν ενημερώθηκε από Σολτς ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Τελετουργικό αποκλιμάκωσης: Η ρωσική αποχώρηση από την Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ)
Δούμα: Καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία εδαφών στην Ουκρανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για νοσήσαντες
- Πάτρα: Ο φοιτητής πριν αυτοκτονήσει έγραψε «ειδοποιήστε τις Αρχές όταν βρείτε το σημείωμα»
- Δήμητρα Παπαδήμα: Δεν θέλει να εμβολιαστεί η μάνα μου στα 86 της, δεν το κατάλαβα δηλαδή
- «Άγιος Παΐσιος»: Χαμός με Τατσόπουλο και Μητροπολίτη Σεραφείμ για τη σειρά του MEGA
- Εύβοια: Του πέταξε το τηγάνι στο κεφάλι μετά από καυγά - Πέρασαν το βράδυ στο κρατητήριο
- Γιατί δεν μπορείς να μεταφέρεις υγρά άνω των 100 ml στο αεροπλάνο
- Survivor 2022 – spoiler: Ποια ομάδα κερδίζει το έπαθλο φαγητού – ο Μαχητής που αποχωρεί
- Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2022: Σήμερα το Φεγγάρι του χιονιού που συνδέεται και με την… πείνα
- Κρίση στην Ουκρανία: Πότε θα αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα
- Κατέρρευσε on air Γερμανίδα δημοσιογράφος -Τι συνέβη (βίντεο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Συνελήφθη Αλβανός τραγουδιστής με καριέρα στην Ελλάδα για διακίνηση κοκαΐνης
- ΑΕΚ: Πιθανή έδρα για να φιλοξενήσει τελικό του Κόνφερενς Λιγκ η "Αγιά Σοφιά"
- Νεκτάριος Αλεξάνδρου: Που επέλεξε να πάει εκδρομή μαζί με τους γονείς του;
- Το Γουίμπλεντον ανοίγει την αγκαλιά του στον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς
- «Στο περίμενε» αφήνει τη Δύση ο Πούτιν- Η σημασία της ψηφοφορίας της Δούμας
- Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί το Χονγκ Κονγκ να λάβει μέτρα για την πανδημία
- Αφρική: Η ξηρασία σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο ζώα
- «Θα πρέπει να έχουμε λιγότερες προσδοκίες από Μέσι και Κριστιάνο»
- «Η Τουρκία θα συμφιλιωθεί με όλους, εκτός Ελλάδας, το 2022»
- Αμυντική συνεργασία και τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν ΥΠΑΜ Κύπρου-Αυστρίας
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- «Στο περίμενε» αφήνει τη Δύση ο Πούτιν- Η σημασία της ψηφοφορίας της Δούμας
- ΑΕΚ: Πιθανή έδρα για να φιλοξενήσει τελικό του Κόνφερενς Λιγκ η "Αγιά Σοφιά"
- Ερντογάν: «Θα γίνουν βήματα με τη Σ. Αραβία – Δεν κάνουμε πίσω στη Λιβύη»
- Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η Πρέσβειρα της Γαλλίας
- «Θα πρέπει να έχουμε λιγότερες προσδοκίες από Μέσι και Κριστιάνο»
- Το Γουίμπλεντον ανοίγει την αγκαλιά του στον ανεμβολίαστο Τζόκοβιτς
- Αφρική: Η ξηρασία σκοτώνει 1,5 εκατομμύριο ζώα
- Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τέλος στα σχέδια για Σχολή Επιστημών της Θάλασσας
- O Ρώσος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων πρέπει να νομιμοποιηθεί
- Αμυντική συνεργασία και τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν ΥΠΑΜ Κύπρου-Αυστρίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πιστοποίηση Β1 επιπέδου ΤΠΕ: Πότε ξεκινά η 2η περίοδος εξετάσεων
- Η Εισαγγελία απαντά στις κατηγορίες της Μιχαηλίδου: «Δεν είχαμε καταγγελία για τον 7χρονο Ανδρέα»
- Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν από Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. για την Παναγία Σουμελά
- Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: Η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευσή της με το ΝΑΤΟ
- Viva Wallet: Mήνυμα της διοικητικής ομάδας προς τους πελάτες μετά την εξαγορά του 48,5% από την JP Morgan
- Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Τομέα Πολιτισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας & Πανεπιστημίου Πατρών
- Final Four - Κύπελλο Μπάσκετ: Ο Αγραβάνης θέλει υπέρβαση απέναντι στον Παναθηναϊκό
- Στους Αντιπεριφερειάρχες Χ. Μπονάνο και Τ. Παπαδόπουλο η νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας