Στο πλευρό της διασποράς η Υπηρεσία Αποδήμων του ΥΠΕΞ

Με αριθμό ο οποίος ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, η κυπριακή διασπορά αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό πρεσβευτή για τα δίκαια και τους αγώνες της Κύπρου στο εξωτερικό. Εξάλλου, από το 1976 που ιδρύθηκε η Υπηρεσία Αποδήμων, με απόφαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακάριου, η Υπηρεσία αντέχει στο χρόνο και παρά την ελλιπή στελέχωση, η προσπάθεια δεν σταματά για στήριξη του απόδημου κυπριακού ελληνισμού.

Ο Πρέσβης Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων,

μίλησε στο ΚΥΠΕ και αναφέρθηκε στο ρόλο και τη σημασία της υπηρεσίας που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1978 αποφασίστηκαν και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητές της και το 1981 εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διευθυντής της Υπηρεσίας από το 2003 είναι πρέσβης. Το 2007 η Υπηρεσία μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός αποδήμων βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με 250-300 χιλιάδες Κύπριοι. Ακολουθεί η Αυστραλία με 70-80 χιλιάδες, οι ΗΠΑ και Ελλάδα από 60 χιλιάδες απόδημους η κάθε μια, η Νότιος Αφρική με 25 χιλιάδες και ο Καναδάς με 15-20 χιλιάδες Κύπριους. Περίπου από τρεις χιλιάδες Κύπριοι βρίσκονται στο Λίβανο και στη Γαλλία, στη Νέα Ζηλανδία περίπου 600 απόδημοι, 400 στην Αίγυπτο, 150 στη Χιλή και από 100 στην Αυστρία και την Ιταλία.

Η Υπηρεσία, είπε, παρέχει βοήθεια στις οργανώσεις αποδήμων στο εξωτερικό, διοργανώνει τα παγκόσμια συνέδρια αποδήμων Κύπριων και της ΝΕΠΟΜΑΚ και τις συναντήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων η οποία ιδρύθηκε το 2005 για να συμβουλεύει την Υπηρεσία αποδήμων για θέματα πολιτικής και προγραμμάτων.

Στηρίζει και ενισχύει οικονομικά τις πολιτιστικές δραστηριότητες των οργανώσεων των Αποδήμων και διατηρεί επαφή με τους φορείς της διασποράς. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της διασποράς στην Κύπρο με στόχο τη γνωριμία τους με τη χώρα καταγωγής τους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, εκδίδει πληροφοριακά φυλλάδια και έντυπα για θέματα που ενδιαφέρουν τους απόδημους και τους επαναπατρισθέντες και το περιοδικό “Η Κύπρος μας”.

Όπως είπε ο κ. Μαρκίδης, το ετήσιο συνέδριο των αποδήμων που γίνεται κάθε καλοκαίρι είναι το αποκορύφωμα της χρονιάς και στο οποίο συμμετέχουν οι απόδημοι μας, οι ηγεσίες και η νεολαία από όλο τον κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, μεταξύ 26 - 28 Ιουλίου 2016, το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και η 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ).

Η Υπηρεσία, είπε, αναλαμβάνει την αποστολή υλικού στο εξωτερικό, σημαίες, στολές κλπ, και “βοηθούμε στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό”.

Ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας όπως και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και “προσφέρουμε αρκετά προγράμματα στη νεολαία και πιστεύουμε ότι βοηθούν όχι μόνο στην εκμάθηση τη ελληνικής γλώσσας αλλά και της κουλτούρας μας, τον πολιτισμό μας, και άλλων στοιχείων που αφορούν την Κύπρο”.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε, διαθέτει αρκετές δράσεις για τους απόδημους, γίνονται διαλέξεις στο Λονδίνο όπου είναι μεγάλη η παροικία . Επίσης πραγματοποιείται επίσκεψη κάθε χρόνο ομάδας νέων Κύπριων ομογενών στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος της ΝΕΠΟΜΑΚ «Ανακαλύπτω την Κύπρο» (NEPOMAK Discover Cyprus Program -NCDP).

Συνεργαζόμαστε, πρόσθεσε, στενά με την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι υπάρχει “μνημόνιο συνεργασίας με την αντίστοιχη υπηρεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και συντονιζόμαστε για κοινές δράσεις σε χώρες του εξωτερικού όπου προσφέρεται ή επιβάλλεται να υπάρχουν κάποιες οργανώσεις”.

Συνεργασία υπάρχει επίσης με το ΡΙΚ καθώς και με τον ΚΟΤ για θέματα τουρισμού και προσέλκυσης τουρισμού.

Παράλληλα, συνεργασία υπάρχει για προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα από Κύπριους ομογενείς που διαπρέπουν επιχειρηματικά. Είπε ότι υπάρχει ανταπόκριση αλλά τα αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως, αλλά είναι σταδιακά.

Με τη δημιουργία της υπηρεσίας του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, ανέφερε, υπάρχει κατανομή θεμάτων και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία.

Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι η “κυβέρνηση ενδιαφέρεται πάρα πολύ για θέματα αποδήμων και αυτό φαίνεται από τα διάφορα προγράμματα που προωθούνται.”

Ερωτηθείς για τα ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι απόδημοι, ο κ. Μαρκίδης είπε είναι διάφορα, όπως η επαφή με την πατρίδα, η αποξένωσή τους στο εξωτερικό, θέματα στα πανεπιστήμια, και άλλα. “Εμείς, προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε να απαμβλυνθούν αυτά τα προβλήματα. Όταν γίνεται μια πολιτιστική εκδήλωση στο εξωτερικό με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ο στόχος είναι να διατηρήσεις το δεσμό με την πατρίδα. Και ιδιαίτερα όχι μόνο των παλιών αλλά να προσελκύεις το ενδιαφέρον των νέων”.

Σημείωσε επίσης ότι όταν οι απόδημοι επιλέξουν να επιστρέψουν στην Κύπρο, “εμείς είμαστε εδώ, αρωγοί στο να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν ξανά στην κυπριακή οικονομία προσφέροντας διάφορα κίνητρα και βοήθεια”.

Keywords
Τυχαία Θέματα