Στο τέλος οι εγγυήσεις

Δεν συζητούν ονόματα χωριών, χάρτες και ποσοστώσεις για να μη χαλάσει το «μομέντουμ»
Το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα, αφού αποτελεί διεθνή συμφωνία στην οποία εμπλέκονται και τα πέντε μέρη (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε/κ, Τ/κ ), δήλωσε ο Ακιντζί

Κομβικούς για την έκβαση του Κυπριακού χαρακτήρισε χθες τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί επτά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έχει σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού εξουσίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών από την εκλογή του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε, επίσης, ότι παρά τα όσα γράφονται στον ε/κ Τύπο, τα χωριά, οι χάρτες και οι ποσοστώσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί. «Ξέρουμε όλοι σε τι προβλήματα μπορεί να οδηγηθούμε, εάν συζητήσουμε αυτά τα θέματα πριν έρθει η ώρα τους», δήλωσε.

Στο τέλος οι εγγυήσεις
Μιλώντας για το ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ένα από τα έξι κεφάλαια αφορά το συγκεκριμένο θέμα, που αποτελεί διεθνή συμφωνία, στην οποία εμπλέκονται και τα πέντε μέρη (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ε/κ, Τ/κ ) και θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα. «Όταν έρθει η ώρα, θα συζητηθεί και με την Τουρκία κατά πόσο θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η ασφάλεια και ελευθερία του 'λαού' είναι προτεραιότητα για τον ίδιο. Ο ίδιος επανέλαβε, επίσης, ότι η λύση θα είναι διζωνική, και όπως και να έχει δεν πρόκειται να προτείνει μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται την ασφάλεια των Τ/κ. «Επιθυμώ τη διαβίωση σε ειρήνη και ασφάλεια για την καθημερινότητα όχι μόνο των Τ/κ, αλλά όλων των ανθρώπων στο νησί. Οι εγγυήσεις και το εδαφικό θα συζητηθούν στο τέλος και στις διαπραγματεύσεις δεν έγιναν συζητήσεις τύπου ‘να φύγει ο στρατός, να εκκενωθούν αυτά τα χωριά και τα σπίτια’», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, το θέμα των εγγυήσεων δεν έχει μέχρι στιγμής συζητηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, εντούτοις, πρόσθεσε, ο Τούρκος Πρόεδρος έμεινε ικανοποιημένος από την ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών. Ο κ. Ακιντζί διέψευσε πως υπάρχει πρόταση για συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά, όπως δήλωσε, εάν ο ίδιος συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, τότε δεν θα φέρει αντίρρηση σε συνάντηση Αναστασιάδη-Ερντογάν. Η Τουρκία, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, δεν αποτελεί εμπόδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά ο ρόλος της είναι υποστηρικτικός.

Ορόσημο οι Βουλευτικές
Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο αναμένεται η λύση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν κρατεί κάποιο μαγικό ραβδί, σημειώνοντας, ωστόσο, πως υπάρχει διαφοροποίηση και στην ε/κ πλευρά. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «μέχρι το Μάιο, εάν δεν επιτύχουμε καμιά σοβαρή εξέλιξη που να καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα, αυτή η δουλειά θα πάει εις μάκρος». Αναφερθείς επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, είπε πως θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Προβλέπω ότι οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι πολύ σημαντικοί. Θα γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα ως προς το πού πηγαίνουμε», δήλωσε.

Υπέρ των τίτλων ιδιοκτησίας
Ερωτηθείς για το περιουσιακό, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι δεν πρέπει οι πολίτες να είναι θορυβημένοι, αφού σκοπός τους, είπε, δεν είναι να τους καταστήσουν αδικημένους, αλλά ευτυχισμένους, ενώ σημείωσε πως στηρίζουν τους «τίτλους ιδιοκτησίας» που έδωσε το ψευδοκράτος. «Μετά τον καθορισμό των κριτηρίων στο περιουσιακό, το θέμα θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις και κανείς δεν θα αδικηθεί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού πριν», σημείωσε. Για το ίδιο θέμα, δήλωσε πως υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η Τουρκία πλήρωσε αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, και παράλληλα λειτουργεί η «επιτροπή» ακίνητης περιουσίας, ενώ υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε, το ατομικό περιουσιακό δικαίωμα του ιδιοκτήτη, αλλά και του εδώ και 41 χρόνια χρήστη.

Προχωρεί η ενοποίηση ρεύματος-τηλεφωνίας
Αναφερόμενος στα ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μια αύξηση 3.000 ατόμων στη διέλευση οδοφραγμάτων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κατάργηση της «βίζας». Όσον αφορά τα ναρκοπέδια, είπε ότι από τα 28 σημεία, τα 25 δεν έχουν επικινδυνότητα, και από τα εναπομείναντα τρία, το ένα είναι εντός στρατιωτικής ζώνης και στα άλλα δύο έχουν τοποθετηθεί
συρματοπλέγματα. Ως προς την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι έγιναν δοκιμαστικές εργασίες και, σε περίπτωση ανάγκης, ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να γίνει τροφοδότηση, ενώ στο τελικό του στάδιο βρίσκεται και το θέμα της κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του χαλλουμιού, σημειώνοντας πως η διαδικασία κατοχύρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Παράλληλα, ζήτησε μερίδιο από τη βοήθεια των 35 εκ. ευρώ που αναμένεται να λάβουν Ε/κ κτηνοτρόφοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως οικονομική στήριξη θα πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση και στους Τ/κ αιγοπροβατοτρόφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα