Στο top5 της Ευρώπης το δημόσιο χρέος της Κύπρου

Το πέμπτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος της Ευρώπης έχει η Κύπρος, καθώς αυτό ανέρχεται στο 109% του ΑΕΠ, ήτοι στα €19,44 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Eurostat, το κυπριακό δημόσιο χρέος

κατέγραψε μείωση σε σχέση με τα €19,266 δισ. ή 110,7% του ΑΕΠ, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, σημειώνοντας οριακή μείωση της τάξεως μόλις των 1,8 μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου το χρέος να υποχωρήσει, η χώρα βρίσκεται στο top5 των υψηλότερα χρεωμένων κρατών, ως απόρροια της κακής διαχείρισης των περασμένων ετών, της οικονομικής κρίσης και της κρίσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στο 91,2%, έναντι 91,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2016 και 92,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επίσης βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του χρέους, καθώς αυτός διαμορφώνεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 στο 84,3% του ΑΕΠ από 84,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2015, το χρέος είχε διαμορφωθεί στο 87,5%.

Πόσο σημαντικό είναι το χρέος

Η σημαντικότητα του δημόσιου χρέους στη μακροοικονομική ισορροπία της χώρας, αλλά και στη βραχυπρόθεσμη προοπτική, είναι καθοριστική και επισημάνθηκε πρόσφατα από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Στην έκθεσή του, κατά την οποία αρχικώς έψεξε στο Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις του «υπεραισιόδοξες» (πλην εντός ορίων), το δημόσιο χρέος θεωρείται κομβικής σημασίας.

Όπως επισημαίνει, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με τη μείωσή του να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς μια σταθερή και γενναία μείωσή του θα περιορίσει τους κινδύνους.

Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους, καθώς μεταξύ άλλων στρατηγικών και μεταρρυθμίσεων, προωθεί τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, το λεγόμενο Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, τα μελλοντικά έσοδα από το σύνολο της δραστηριότητας που αφορά στο φυσικό αέριο, όταν αυτό καταστεί εκμεταλλεύσιμο και εμπορεύσιμο, συνδέονται κλιμακωτά με την εξυπηρέτηση του χρέους, στοχεύοντας στην απομείωση.

Ωστόσο κάτι τέτοιο αναμένεται να αργήσει να φέρει απτό αποτέλεσμα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δείχνουν ότι τα πρώτα χρήματα θα μπουν στον λογαριασμό στην καλύτερη περίπτωση μετά 2020.

Οι πρωταθλητές

Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος για το δεύτερο τρίμηνο, φιγουράρει σταθερά η Ελλάδα με 179,2% του ΑΕΠ, η Ιταλία με 135,5% και η Πορτογαλία με 131,7%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει να επιδείξει τη δυσάρεστη επίδοση της μεγαλύτερης αύξησης δημόσιου χρέους, καθώς, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αυτό αυξήθηκε κατά 9,7%, με τη Λετονία να ακολουθεί, έχοντας αυξήσει το χρέος της κατά 3,7%

Στον αντίποδα, λιγότερα χρωστούν η Εσθονία, καθώς το δημόσιο χρέος της διαμορφώνεται στο 9,7% του ΑΕΠ, το Λουξεμβούργο με 22% και η Βουλγαρία με 29,4%.

Ωστόσο, την αύξηση χρέους δεν μονοπωλούν οι ανωτέρω χώρες, καθώς άλλες 13 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αύξηση, μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Λετονία, το Βέλγιο και η Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μείωση χρέους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, με την Ολλανδία και την Ουγγαρία να ακολουθούν. Στη λίστα της μείωσης χρέους, βρίσκονται επίσης η Μάλτα και η Κροατία.

Έλλειμμα

Όσον αφορά στη μαύρη τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δίνουν εικόνα για το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ για την Κύπρο δεν υπάρχουν προς το παρόν δημοσιευμένες μετρήσεις.

Το έλλειμμα ευθύνεται για τη γιγάντωση του δημόσιου χρέους, καθώς για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί, τα κράτη, πέρα από τις δημοσιονομικές περικοπές, απαιτείται να προβαίνουν σε δανεισμό προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός.

Έτσι, το έλλειμμα στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ από 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2016 και 2,1% το δεύτερο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στην Ευρώπη των 28 μειώθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ από 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,4% το δεύτερο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Μεταξύ των χωρών, τα στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται, η Βρετανία κατέχει το ρεκόρ δημόσιου ελλείμματος με 4% του ΑΕΠ, ενώ η Μάλτα βρίσκεται σε πλεονασματική θέση, καταγράφοντας πλεόνασμα 3,1%.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα