«Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας»

"Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται κατά κανέναν τρόπο για ένα διαβατήριο εμβολιασμού", τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης Ντίντιε Ρέιντερς κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό" στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει στόχο σε καμία περίπτωση να εισάγει διακρίσεις σε μερίδες του πληθυσμού, αλλά αντιθέτως να βοηθήσει τους πολίτες να ανακτήσουν την ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ, "με τρόπο υγειονομικά κατάλληλο για την περίσταση". O ίδιος υπενθύμισε ότι

η πρόταση περιέχει τρεις πιστοποιήσεις προς αυτό το σκοπό, δηλαδή για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όσους έχουν νοσήσει και όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για COVID19.

Χαιρέτισε δε την απόφαση του ΕΚ να εξετάσει την πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενόψει καλοκαιριού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "γρήγορη εξέταση δεν σημαίνει επιφανειακή εξέταση" της πρότασης, η οποία παράλληλα βρίσκεται σε ad hoc ομάδα εργασίας του Συμβουλίου. "Μερικές φορές το ακούω, αλλά αυτό είναι λάθος", είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι "η πρότασή μας διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για αυτή ο εμβολιασμός".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι "η Κομισιόν γνωρίζει ότι υπάρχουν επιστημονικές αβεβαιότητες σχετικά με τη διάρκεια και το είδος της ανοσίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από COVID19", τονίζοντας ότι αυτές λαμβάνονται υπόψιν στις προτάσεις και εξ αιτίας αυτών η πρόταση της Κομισιόν δεν ζητά άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες.

Αντιθέτως ζητά επιστημονική γνωμάτευση για την όποια περαιτέρω χρήση του πιστοποιητικού. Ξεκαθάρισε δε ότι "ο στόχος της πρότασης είναι η ίση μεταχείριση όλων, όταν τα κράτη μέλη θα άρουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις".

Ο Επίτροπος εξέφρασε τη λύπη της Κομισιόν για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους για να διαπιστώνουν αν οι ταξιδιώτες πληρούν τις υγειονομικές διατάξεις και τόνισε ότι το προτεινόμενο πιστοποιητικό δεν νομιμοποιεί εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα Σένγκεν.

Κατά την πρόταση της Κομισιόν, ο έλεγχος του πιστοποιητικού θα γίνεται στο check in από τις αεροπορικές εταιρείες και όχι από τις κρατικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Επίτροπος υποχρεωτική θα είναι η αναγνώριση μόνο για τα εμβόλια που θα έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ. Τα άλλα εμβόλια θα μπορούν να τα δέχονται ή όχι κατά το δοκούν τα κράτη μέλη, χωρίς όμως να υποχρεώνονται να τα δεχθούν. Τέλος εξήγησε ότι η Κομισιόν δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για άλλες χρήσης του πιστοποιητικού στην πρότασή της και αν τα κράτη μέλη επιθυμούν κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα νομική βάση που θα λαμβάνει υπόψιν τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) και θα κληθούν να αποδείξουν ότι είναι αναλογική προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Διαβάστε επίσης: Έναρξη εμβολιασμού των άνω των 45 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα