Στόχους και πλάνα έθεσαν Υπουργός Μεταφορών και Δήμαρχος Λεμεσού

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού επικράτησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στο δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ενημερώθηκε για τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, υπογραμμίζοντας την σημασία του συντονισμού για κοινές δράσεις που θα φέρουν αποτελέσματα.

Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα όπως οι υπηρεσίες μεταφοράς μαθητών από πόρτα σε πόρτα, η υλοποίηση του ΣΒΑΚ (λεωφορειολωρίδες, ποδηλατοδιαδρομές, Park &Ride), ο σταθμός δημόσιων μεταφορών στο παλιό νοσοκομείο, οι πράσινες διαδρομές και οι ποδηλατόδρομοι,

η ανάπλαση της Αγίας Φυλάξεως και ο κυκλικός κόμβος, έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας, η ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου κ.α.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως, σε σχέση με το θέμα της δημιουργίας λεωφορειολωρίδων, εξετάστηκαν εναλλακτικές επιλογές και σημείωσε ότι ο ίδιος ανέλαβε να τις διερευνήσει περαιτέρω, ωστόσο θα είναι σε θέση να πει περισσότερα σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Είναι κάτι το οποίο θα εξετάσω και θα επανέλθω να ενημερώσω τον Δήμαρχο. Πιστεύω ότι θα βρούμε μια διέξοδο για περισσότερη ευελιξία όσον αφορά στις λεωφορειολωρίδες αλλά πρέπει να το διερευνήσουμε πριν ανακοινώσουμε κάτι», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι οι χώροι μετεπιβίβασης (Park &Ride) αφορούν το στάδιο ΆλφαΜέγα, το γήπεδο Σπύρος Κυπριανού, το Τσίρειο Στάδιο, τη βιομηχανική Αγίου Αθανασίου και τον Άγιο Τύχωνα, ο κ.Βαφεάδης σημείωσε πως «πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουν το συντομότερο».

Είπε ακόμη, ότι ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, υπέδειξε κάποιες νέες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σύστημα Park &Ride, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία στα οποία υπάγονται.

«Εμείς θέλουμε ένα συντονισμό στην υλοποίηση των όσων προγραμματιστούν και είναι πολύ σημαντικό να συντονιστούμε έτσι ώστε οι κοινές δράσεις να φέρουν αποτελέσματα», συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών, ενώ ερωτηθείς για το σχεδιασμό που παρουσίασε ο Δήμαρχος Λεμεσού, εξέφρασε τη θέση ότι είναι υλοποιήσιμος και «αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, όχι μόνο με το να αφαιρέσει αυτοκίνητα (από τους δρόμους) αλλά να αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής».

Υπέδειξε δε ότι το Υπουργείο του θα εργαστεί για τη διαχείριση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης ανάπτυξης και να βρει λύσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω οι πολίτες από την αύξηση των οχημάτων στους δρόμους.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αρμεύτης δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις και «θέσαμε στόχους ώστε να δούμε πως θα είναι τα επόμενα βήματα», προσθέτοντας ότι, «θέσαμε το θέμα του παρακαμπτήριου ότι είναι πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και πρέπει να δώσει διέξοδο στους κατοίκους βόρεια του παρακαμπτηρίου».

Σε σχέση με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, συνέχισε, «είπαμε να μπουν κάποια έργα σε προτεραιότητα ώστε να λειτουργήσουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να εφαρμοστούν και να έχουν επιτυχία».

«Το ζητούμενο δεν είναι να ολοκληρωθούν έργα που να μην έχουν χρησιμότητα, αλλά να έχουν έμπρακτη συνεισφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», ανέφερε και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι ο Υπουργός «συμφωνεί με τις βασικές αρχές που έχουμε θέσει ως Τοπική Αρχή και θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ένας σχεδιασμός ένας οδικός χάρτης, με χρονοδιαγράμματα, ακριβώς για να δούμε πώς υλοποιείται».

Όσον αφορά στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ο κ. Αρμεύτης δήλωσε ότι παρουσίασε τις δυο προτάσεις του, που αφορούν, είτε αξιοποίηση του υφιστάμενου και επέκταση του στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, είτε αξιοποίηση του κτιρίου της Επαρχιακής Διοίκησης, η οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί στο διοικητικό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΕΟΑ Λεμεσού, επί της Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Οι προτάσεις μας, σημείωσε, «έχουν μια ολιστική προσέγγιση, συνδέοντας πάρα πολλά πράγματα και δίνουν λύσεις σε πολλές κατευθύνσεις, είτε αφορά διαχείριση των μέσων μαζικής μεταφοράς, είτε η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, το θέμα του κέντρου πόλης, του βόρειου παρακαμπτήριου κ.α.»

Λέγοντας πως «δεν υπάρχουν λύσεις με το πάτημα ενός κουμπιού, ιδιαίτερα στα θέματα του κυκλοφοριακού», ο Δήμαρχος Λεμεσού υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει η ικανότητα της Τοπικής Αρχής και της Κυβέρνηση «να μπορεί να προβλέπει και να μην τρέχει πίσω από το πρόβλημα και τις εξελίξεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα